Κορωνοϊός: Υποχρεωτική 7ήμερη καραντίνα σε όσους έρχονται από το εξωτερικό

Σας αφορά

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Υποχρεωτική 7ήμερη καραντίνα σε όσους έρχονται από το εξωτερικό

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό την νέα αεροπορική οδηγία που αφορά όλες τις αφίξεις επιβατών από διεθνή αεροπορικά δρομολόγια και προβλέπει 7ήμερη καραντίνα από 3ήμερη που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα ανακοινώνονται και οι επεκτάσεις των υφιστάμενων Covid-19 notams για πτήσεις εξωτερικού, οι οποίες θα ισχύουν έως την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 τα μεσάνυχτα.

Ειδικές οδηγίες για όσους φτάνουν από Ηνωμένο Βασίλειο:

Κορωνοϊός 7ήμερη καραντίνα εξωτερικό

Επίσης στους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξη τους βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Ειδικά για τους εισερχόμενους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνεται σε όλους και rapid test κατά την άφιξη. Παράλληλα, προκειμένου να βγουν από την καραντίνα οι επιβάτες από το Ην. Βασίλειο θα πρέπει να υποβληθούν σε νέο PCR τεστ όταν συμπληρωθεί το 7ήμερο, το οποίο να είναι αρνητικό για να γίνει η άρση του υποχρεωτικού προληπτικού περιορισμού. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Όσον αφορά τις επεκτάσεις των υφιστάμενων αεροπορικών οδηγιών για τις πτήσεις εξωτερικού παρατείνονται μέχρι τις 21/1/2021 οι ακόλουθες:

Διεθνείς αφίξεις μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Όλοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξη τους. Επίσης υπενθυμίζουμε ότι στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό τεστ κατά την είσοδο τους βάση του plf.

Passenger Locator Form: Notam για το Passenger Locator Form (PLF), δηλαδή την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/ από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

  • Τουρκία / Καταλονία: Οι αεροπορικές οδηγίες που αφορούν την αναστολή πτήσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και μεταξύ Ελλάδας και της περιοχής της Καταλονίας στην Ισπανία.
  • Αλβανία / Βόρεια Μακεδονία: Όλες οι πτήσεις από και προς Ελλάδα από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία θα διεξάγονται μόνο στο Δ.Α.Α «Ελευθέριος Βενιζέλος».
  • Ισραήλ: Η αεροπορική οδηγία για τους μόνιμους κατοίκους Ισραήλ με ανώτατο όριο εισόδου 10.000 ταξιδιωτών ανά εβδομάδα σε όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας.
  • Ρωσία: Η notam για Ρωσία (μόνιμοι κάτοικοι), η οποία προβλέπει αφίξεις μόνο στα αεροδρόμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου και ανώτατο όριο εισόδου στην Ελλάδα 500 επιβατών την εβδομάδα.
  • Νon EU Citizens: Επίσης παρατείνεται η αεροπορική οδηγία που προβλέπει απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens). Από την notam εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Ην. Βασίλειο, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Για όλες τις αεροπορικές οδηγίες που επεκτείνονται έως την 21η Ιανουαρίου 2021 ισχύουν οι εξαιρέσεις ως έχουν από τις προϋπάρχουσες notams.

Ωστόσο, να υπενθυμίσουμε ότι οι εταιρείες CureVac και Bayer συνεργάζονται για ένα νέο εμβόλιο κατά του ιού!

Μητσοτάκης: «Θα γίνονται 8.000 εμβολιασμοί την ημέρα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σήμερα σε μια σύσκεψη για τον κορωνοϊό και ενημέρωσε πως θα γίνονται 8.000 εμβολιασμοί την ημέρα.

«Ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη έως σήμερα.

Από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία ως προς τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και τις ομάδες προτεραιότητας και στη συνέχεια ταχύτητα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη σύσκεψη για τον COVID-19.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η προτεραιότητα την οποία είχε καθορίσει η επιτροπή εμβολιασμών ήταν σαφής: εμβολιασμός υγειονομικών σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και βέβαια εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων. Στις 4/1 μπήκαν στο πρόγραμμα με επιτυχία και χωρίς προβλήματα άλλα 51 νοσοκομεία, σήμερα προστίθενται άλλα 55 νοσοκομεία και στις 11/1 τα τελευταία 19 νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα».

Δυνατότητα 8.000 εμβολιασμών ημερησίως

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αναπτύσσονται στα νοσοκομεία μας 223 εμβολιαστικές γραμμές. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω.

Επενδύουμε όπως είπα στη διαφάνεια και στη λογοδοσία και στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναρτώνται καθημερινά λίγο πριν τις 18:00 οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολο της επικρατείας και σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Είναι μία διαδικασία -θέλω να το τονίσω- η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη από τις υπερσύγχρονες αποθήκες έως τα κέντρα εμβολιασμού, ώστε να διασφαλίζεται ο αναγκαίος έλεγχος σε κάθε κρίκο της αλυσίδας και η άμεση παρέμβαση όπου χρειάζεται».

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη, έως σήμερα. Από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία ως προς τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και τις ομάδες προτεραιότητας και στη συνέχεια ταχύτητα.

Όπως, άλλωστε, λέει και ο σοφός ελληνικός λαός μας, όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο.

Επενδύουμε στην ασφάλεια και τη μεθοδικότητα και σε αυτό το πλαίσιο μετά την αρχική δοκιμαστική φάση -στην οποία είχαν ενταχθεί 9 νοσοκομεία- η πρώτη φάση των εμβολιασμών ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου και λήγει στις 20 αυτού του μήνα.

Η προτεραιότητα την οποία είχε καθορίσει η επιτροπή εμβολιασμών ήταν σαφής: Εμβολιασμός υγειονομικών σε δημόσια και σε ιδιωτικά νοσοκομεία και βέβαια εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων. Στις 4/1 μπήκαν στο πρόγραμμα με επιτυχία και χωρίς προβλήματα άλλα 51 νοσοκομεία, σήμερα προστίθενται άλλα 55 νοσοκομεία και στις 11/1 τα τελευταία 19 νοσοκομεία στη νησιωτική Ελλάδα.

Αναπτύσσονται στα νοσοκομεία μας 223 εμβολιαστικές γραμμές. Η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000, ενδεχομένως και λίγο παραπάνω. Επενδύουμε, όπως είπα, στη διαφάνεια και στη λογοδοσία και στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr αναρτώνται καθημερινά λίγο πριν τις 18:00 οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί στο σύνολο της επικρατείας και σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.

Είναι μία διαδικασία -θέλω να το τονίσω- η οποία είναι πλήρως ψηφιοποιημένη από τις υπερσύγχρονες αποθήκες έως τα κέντρα εμβολιασμού, ώστε να διασφαλίζεται ο αναγκαίος έλεγχος σε κάθε κρίκο της αλυσίδας και η άμεση παρέμβαση όπου χρειάζεται.

Χθες, πραγματοποιήθηκαν 5.538 εμβολιασμοί. Συνολικά ως αυτή τη στιγμή έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 27.000 συμπολίτες μας. Και βέβαια, πολύ σημαντικό, θα πρέπει να το λέμε συνέχεια και να το υποστηρίζουμε και επικοινωνιακά από τη Δευτέρα 11/1 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 85 ετών και άνω.

Όσοι εξ αυτών είναι ήδη γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ένα sms με το προτεινόμενο ραντεβού. Οι υπόλοιποι ή προφανώς οι συγγενείς τους που θα τους βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, έχουν τρεις τρόπους για να κλείσουν το ραντεβού τους από τις 20 του μήνα και μετά. Είτε να επισκεφθούν την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, είτε να επισκεφθούν το κοντινότερο φαρμακείο τους και να ζητήσουν την υποστήριξη του φαρμακοποιού της γειτονιάς τους, είτε να πάνε στο ΚΕΠ της γειτονιάς τους, στο πιο κοντινό τους ΚΕΠ.

Έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε όσο πιο εύκολη γίνεται τη διαδικασία των ραντεβού για να υποστηρίξουμε την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή όσων έχουν ανάγκη τον εμβολιασμό και ανήκουν στις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Και πάλι συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα και ειδικά στον Μάριο (Θεμιστοκλέους), ο οποίος έχει την εποπτεία της διαδικασίας του εμβολιασμού και είμαστε εδώ για να υποστηρίζουμε αυτήν τη δύσκολη προσπάθεια σε κάθε βήμα της».