Έκτακτη προειδοποίηση από τον Γιάννη Καλλιάνο - «Το ψύχος θα διαρκέσει μία εβδομάδα»

Η πρόγνωσή του για την κακοκαιρία «Μήδεια»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Έκτακτη προειδοποίηση από τον Γιάννη Καλλιάνο - «Το ψύχος θα διαρκέσει μία εβδομάδα»

Το νέο κύμα κακοκαιρίας πλησιάζει και έτσι ο Γιάννης Καλλιάνος μέσα από την πρόγνωσή του θέλησε να κάνει μία έκτακτη προειδοποίηση για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες για να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.

Όπως περιγράφει: «Την Πέμπτη θα παρατεθούν τα πλήρη στοιχεία της κακοκαιρίας γιατί θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη 24 ώρες μέχρι να εναρμονιστούν όλα τα προγνωστικά μοντέλα σε ένα σενάριο. Έπειδή το ψύχος θα έχει διάρκεια περίπου μια εβδομάδα (από το Σάββατο μέχρι και την επόμενη Παρασκευή), οι πολίτες πρέπει να λάβουν τα μέτρα:

  • Οι αγρότες να προστατεύσουν τις καλλιέργειες τους από το χιόνια και τον ισχυρό παγετό
  • Τα νοικοκυριά να προμηθευτούν ξύλα για το τζάκι και πετρέλαιο
  • Ο κρατικός μηχανισμός από το Σάββατο να είναι ξάγρυπνος
  • Οπωσδήποτε θα χρειαστούν αντιολισθητικές αλυσίδες για τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας (και κατά τόπους και στα πεδινά)
  • Προσοχή, οι δήμοι να μεριμνήσουν για τους άστεγους και τα αδέσποτα.
  • Καλό θα ήταν να υπάρχουν θερμαινόμενες αίθουσες ή κλειστά γυμναστήρια ώστε τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα να μπορούν να πηγαίνουν εκεί οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα ζεστάνουν τα νοικοκυριά τους, ενώ τη δική του προειδοποίηση έκανε με μία ανάρτηση στο Facebook και ο Σάκης Αρναούτογλου.

Μήδεια Χιόνια

«Κανονικά» λέει ο κ. Καλλιάνος, «αυτή η κακοκαιρία που έρχεται, πρέπει να ονομαστεί "Καλλιάνος", διότι σας είχα πει εδώ και πολύ καιρό ότι θα την ονόμαζα έτσι, εφόσον οι πιθανότητες για χιόνια στο κέντρο της Αθήνας θα ήταν πολύ αυξημένες. Βέβαια, χιουμοριστικά το λέω, διότι υπεύθυνο για τις ονομασίες των κακοκαιριών είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών».

Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ για σήμερα (10/2)

Στην Αττική:

Αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 3 με 4 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη:

Αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Θα πνέουν ασθενείς και από το απόγευμα νότιοι άνεμοι, 4-5 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στην Μακεδονία:

Αναμένονται αραιές νεφώσεις, παροδικά αυξημένες από το μεσημέρι. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Στην Θράκη αναμένονται τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις, με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση.

Θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους και θα ενισχυθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 18 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην δυτική Μακεδονία, 3-4 βαθμούς χαμηλότερα η ελάχιστη τιμή).

Στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο:

Αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά και από το βράδυ στο Ιόνιο. Πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές στην Ήπειρο. Θα πνέουν δυτικοί άνεμοι, 4-5 μποφόρ, από το μεσημέρι νότιοι 5 με 6 μποφόρ και τη νύχτα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Το θερμόμετρο θα δείξει από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου (σημ: στην Ήπειρο, 4-5 βαθμούς χαμηλότερα).

Καιρός (10/2)

Στην Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο:

Αναμένεται γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 3-5 μποφόρ και από το απόγευμα νοτιοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 08 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη:

Αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι, 4-6 μποφόρ, στις Κυκλάδες από τη νύχτα τοπικά 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κινηθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα:

Αναμένονται νεφώσεις, με βροχές και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με σποραδικές καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες και γρήγορη βελτίωση. Θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί άνεμοι, 4 με 6 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους-νοτιοδυτικούς και τη νύχτα στα βόρεια θα ενισχυθούν στα 7 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα δείξει από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε εδώ και ποιοι γιορτάζουν σήμερα σύμφωνα με το εορτολόγιο για να τους ευχηθείτε.