Καταγγελίες για ξύλο και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην ενόργανη γυμναστική

Ανοιχτή επιστολή από 22 αθλητές

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Καταγγελίες για ξύλο και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην ενόργανη γυμναστική

Το φως της δημοσιότητας είδε το πρωί της Τετάρτης μία ανοιχτή επιστολή που έστειλαν συνολικά 22 αθλητές της ενόργανης γυμναστικής στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέσα από την οποία κατήγγειλαν προπονητές για σωματική και σεξουαλική βία.

Οι καταγγελίες μετατέθηκαν από τον χώρο του θεάτρου πίσω στον χώρο του αθλητισμού από όπου ξεκίνησαν με την σοκαριστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου για τον βιασμό της.

Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις στις καταγγελίες των αθλητών της ενόργανης

«Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές – τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Όσον αφορά στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τονίζουν: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα τη βελτίωση της ευλιγσίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας.

Ενόργανη καταγγελίες

Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Τέλος, υπάρχουν καταγγελίες για προπονητές που ζητούσαν από τις αθλήτριες να μένουν με τα εσώρουχα στις προπονήσεις ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης, ενώ υπάρχουν επίσης καταγγελίες για προπονητές, οι οποίοι δεν άφηναν τα μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, για να κάνουν την ανάγκη τους.

«Έχω υποστεί εργασιακό εκφοβισμό από γυναίκα κι όχι από άντρα»

Το μεσημέρι του Σαββάτου, η Δώρα Αναγνωστοπούλου παραχώρησε συνέντευξη στο Καλύτερα Δε Γίνεται και στη Σοφία Τσίπα και αποκάλυψε πως έχει δεχτεί εργασιακό εκφοβισμό.

«Υπάρχουν συνάδελφοι που μου έχουν εξομολογηθεί ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση. Βεβαίως νομίζω ότι είναι η ώρα να βγούνε όλοι μπροστά με μια φωνή γιατί αξίζει τον κόπο να αλλάξει κάτι.

Έχω υποστεί εργασιακό εκφοβισμό από γυναίκα κι όχι από άντρα. Νομίζω ότι κι οι γυναίκες πολλές φορές μες στην αγωνία τους να υπερισχύσουν μέσα στον χώρο, μπορούν να γίνουν πολύ σκληρές. Υπάρχει φόβος και ποτέ δεν μπορείς να κατηγορήσεις μια γυναίκα κι έναν άντρα που το έχει περάσει αυτό και το πως θα αντιδράσει, ούτε μπορείς να τον νουθετήσεις σε μία τέτοια περίπτωση.» ενώ την ίδια στιγμή και η Ράνια Τζίμη αναφέρθηκε στην σεξουαλική παρενόχληση και το ελληνικό metoo.

 Δώρα Αναγνωστοπούλου για εργασιακό εκφοβισμό