Ενόργανη - Δήμητρα Καστρίτση: «Κάθε μέρα με χτυπούσε, με τραβούσε από τα μαλλιά, μάτωναν τα αυτιά μου»

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της αθλήτριας για την κακοποίηση που υπέστη από τον προπονητή της

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Ενόργανη - Δήμητρα Καστρίτση: «Κάθε μέρα με χτυπούσε, με τραβούσε από τα μαλλιά, μάτωναν τα αυτιά μου»

Το μεσημέρι της Πέμπτης, η Δήμητρα Καστρίτση, αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής μίλησε στο Live News για την επιστολή των αθλητών στην ΠτΔ και αναφέρθηκε στις δικές της εμπειρίες από τον προπονητή της αποκαλύπτοντας τα περιστατικά ξυλοδαρμού που βίωσε.

Η ίδια ξεκαθάρισε πως οι γονείς της αντέδρασαν αλλά τους απείλησε η ομοσπονδία πως θα τη διώξουν και δε θα την αφήσουν να συνεχίσει.

Οι αποκαλύψεις της Δήμητρας Καστρίτση για τις καταγγελίες στην ενόργανη γυμναστική

«Θα μιλήσω για μένα. Ήταν αρκετά τα περιστατικά. Υπήρξαν ξυλοδαρμοί, βρίσιμο και άσχημα λόγια και αργότερα σεξουαλική παρενόχληση και σεξουαλικά λόγια να το πούμε έτσι. Δέχθηκα λόγια σεξουαλικά και ήμουν 12 χρονών από τον προπονητή μου. Το είπα στην οικογένειά μου. Οι γονείς μου αντέδρασαν. Αλλά είχαν ένα μαγικό τρόπο του γονείς και τα παιδιά να του χειραγωγούν.

Εκβίαζαν ότι το παιδί τους ίσως εκδιωχθεί. Σε μένα η παρενόχληση ήταν την ώρα της προπόνησης. Τους ξυλοδαρμούς τους έχω βιώσει. Με χτύπησε προπονήτρια στα 10 μου και στα 7 μου υπήρξε ξυλοδαρμός από τον προπονητή.

Κάθε μέρα με χτυπούσε, με τραβούσε από τα μαλλιά, μάτωναν τα αυτιά μου και πολλές άλλες κακοποιητικές σκηνές. Και όχι σε μένα αλλά και σε άλλα παιδιά και σε αγόρια και σε κορίτσια. Υπήρχε τρόμος στα γυμναστήρια. Είχαμε πρόβλημα και με το φαγητό. Για 200 γραμμάρια μπορεί να έβαζε ένα παιδί να τρέχει έξω για ώρες για να τα χάσει…

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι μικρά. Όλα τα παιδάκια, και εγώ ήμασταν φοβισμένα δεν ξέρεις πως να αντιδράσεις. Ήταν προπονητές και σε σύλλογο και στην εθνική ομάδα».

Η απάντηση του προέδρου της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας για τις καταγγελίες

«Έλαβα γνώση της επιστολής πρώην αθλητών-αθλητριών της Γυμναστικής, στην οποία καταγγέλλονται περιστατικά απολύτως καταδικαστέα και πρακτικές που δεν έχουν θέση στο άθλημά μας.

Λόγω της σπουδαιότητας των καταγγελλομένων, έχω συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Γ.Ο., σήμερα (Τετάρτη 07/04) στις 18:00, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες ενέργειές μας.

Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, θα ζητήσω από όλους τους καταγγέλλοντες συνάντηση, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι καταγγελίες, τόσο χρονικά όσο και ονομαστικά για τους προπονητές που τυχόν εμπλέκονται στα καταγγελλόμενα περιστατικά, με δεδομένο ότι τα αναγραφόμενα στην καταγγελία είναι αόριστα.

Επιθυμώ να δηλώσω ότι θα προχωρήσουμε στην πλήρη διαλεύκανση των καταγγελλομένων, ώστε τα αθλήματα της Γυμναστικής να παραμείνουν “καθαρά”, μακριά από οποιαδήποτε μορφή βίας ή κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Ενόργανη καταγγελίες

Δεν πρέπει και δεν θα επιτρέψουμε να στιγματιστούν συλλήβδην η ελληνική Γυμναστική και οι Έλληνες προπονητές, οι οποίοι έχουν χαρίσει στη χώρα μας Ολυμπιακά μετάλλια και πολλές ακόμη επιτυχίες, ανεβάζοντας τα αθλήματά μας και τους εκπροσώπους τους στην υψηλότερη βαθμίδα εκτίμησης και αναγνώρισης από τους Έλληνες φιλάθλους.

Η Ε.Γ.Ο. αποτελεί, άλλωστε, την πρώτη αθλητική Ομοσπονδία στην Ελλάδα, η οποία ήδη από το περασμένο έτος υλοποιεί το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ Sport HALT, με αντικείμενο την “ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για την πρόληψη της παρενόχλησης και της κακοποίησης στον αθλητισμό”, γεγονός που καταδεικνύει τη μέριμνά μας ώστε να προλαμβάνεται, να καταγγέλλεται και να εξαλείφεται κάθε τυχόν μορφή κακοποίησης στους αθλητικούς χώρους.

Στεκόμαστε στο πλευρό των αθλητών-αθλητών που προχώρησαν στην καταγγελία και θα συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο ώστε να λάμψει η αλήθεια».