Επίθεση με καυστικό υγρό σε 25χρονη στην Κυψέλη!

Νέα επίθεση αντίστοιχη με της Ιωάννας!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Επίθεση με καυστικό υγρό σε 25χρονη στην Κυψέλη!

Μία γυναίκα δέχθηκε επίθεση με καυστικό υγρό στην Κυψέλη, μια υπόθεση που θυμίζει απίστευτα εκείνη της 34χρονης Ιωάννας στη Καλλιθέα πριν από ένα χρόνο!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κοπέλα κατήγγειλε ότι αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ περπατούσε στην οδό Ηπείρου, σταμάτησε ένα αυτοκίνητο δίπλα της και κατέβηκε ένας άνδρας, ο οποίος φέρεται να την ακινητοποίησε και να της έβαλε βαμβάκια στο πρόσωπο εμποτισμένα με άγνωστο υγρό, το οποίο της προκάλεσε εγκαύματα.

Τι να κάνετε σε περίπτωση εγκαύματος από χημικές ουσίες

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν πολλά προϊόντα καθαρισμού, τα οποία είναι ιδιαίτερα τοξικά και σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν τόσο δυνατές χημικές ουσίες ώστε μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με το δέρμα.

Ένα παράδειγμα τέτοιου προϊόντος είναι η χλωρίνη που υπάρχει σε κάθε σπίτι, αλλά και όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την απόφραξη των σωληνώσεων (σε νιπτήρες, κουζίνα, μπάνιο κλπ).

Σε περίπτωση που μια τέτοια ουσία κάψει το δέρμα σας, πρέπει να δράσετε άμεσα.

Σε γενικές γραμμές τα χημικά αυτά προϊόντα μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με την οξύτητα του pH τους σε:

Οξέα: Είναι εκείνα με pH μικρότερο από 7 και περιλαμβάνουν χημικές ενώσεις που υπάρχουν στα καθαριστικά προϊόντα των περισσότερων νοικοκυριών, όπως οξικό οξύ, υδροχλωρικό οξύ, ή θειικό οξύ.

Βάσεις ή ενώσεις αλκαλίων: Έχουν pH μεγαλύτερο από 7. Η αμμωνία είναι ένα τυπικό αλκαλικό υλικό που υπάρχει στα περισσότερα σπίτια.

Σε περίπτωση που εσείς, ή κάποιο άλλο άτομο, πάθει έγκαυμα από χημική ουσία, πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

  • Ειδοποιήστε άμεσα τον γιατρό σας ή τις Πρώτες Βοήθειες, ειδικά σε περίπτωση που το έγκαυμα είναι σε κάποια ευαίσθητη περιοχή (πχ πρόσωπο).
  • Ρίχνετε άφθονο δροσερό νερό επάνω στο σημείο του εγκαύματος (κάτω από μία βρύση αν είναι δυνατόν) για τουλάχιστον 20 λεπτά ή μέχρι να καταφτάσουν οι Πρώτες Βοήθειες.
  • Βεβαιωθείτε ότι το νερό που έρχεται σε επαφή με το έγκαυμα δεν πέφτει στη συνέχεια επάνω σε άλλα σημεία του σώματός σας.
  • Μην ρίχνετε το νερό με μεγάλη πίεση.
  • Καθώς πέφτει το νερό επάνω στο έγκαυμα (όχι νωρίτερα) αφαιρέστε τυχόν κοσμήματα ή άλλα αντικείμενα που φοράτε κοντά στο σημείο του εγκαύματος, εκτός και αν αυτά έχουν κολλήσει στο δέρμα.
  • Αφότου ξεπλύνετε καλά το έγκαυμα, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες στην ετικέτα του προϊόντος που χρησιμοποιήσατε.
  • Μην επιχειρήσετε να εξουδετερώσετε το έγκαυμα με "αντίθετη" χημική ουσία (δηλαδή με ουσία που να είναι αντιστοίχως αλκαλική ή όξινη). Αυτό μπορεί να προκαλέσει χημική αντίδραση που θα επιδεινώσει το έγκαυμα.
  • Μην βάλετε αντιβιοτική αλοιφή επάνω στην πληγή χωρίς την συμβουλή γιατρού.
  • Αν το έγκαυμα είναι σε μικρή έκταση του σώματος, μπορείτε να το τυλίξετε με ένα στεγνό, αποστειρωμένο πανί ή γάζα.
  • Σε περίπτωση που επιχειρείτε να βοηθήσετε ένα άλλο άτομο που έχει υποστεί χημικό έγκαυμα, βεβαιωθείτε πρώτα ότι φοράτε γάντια και κάποια ποδιά, αν υπάρχουν.