Κορωνοϊός: Τέλος τα εμβόλια της AstraZeneca για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι θα γίνει με τις δεύτερες δόσεις

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Τέλος τα εμβόλια της AstraZeneca για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν δήλωσε χθες, Κυριακή, 10/5, πως τελικά δεν ανανεώθηκε η παραγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εμβόλια της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού για την περίοδο μετά τις αρχές Ιουνίου.

Η Κομισιόν τον προηγούμενο μήνα ενεργοποίησε νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca για τη μη τήρηση του συμβολαίου της, αναφορικά με την παράδοση των εμβολίων της κατά της Covid-19, αλλά και για την απουσία ενός «αξιόπιστου» σχεδίου από την εταιρία για τη διασφάλιση της εμπρόθεσμης παράδοσης των εμβολίων.

Αξίζει να τονιστεί ότι το «πάγωμα» της ΕΕ στα εμβόλια της AstraZeneca οφείλεται στη μη τήρηση των όρων παράδοσης και δεν σημαίνει πως το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν είναι καλό.

Πάντως, για την Ελλάδα, η 2η δόση του εμβολίου για όσους έχουν κάνει την πρώτη, είναι εξασφαλισμένη και ο εμβολιασμός τους θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Αυτό το έχουν διαβεβαιώσει τόσο ο υπουργός Επικράτειας Γιώργος Γεραπετρίτης, όσο και ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Ότι οι δεύτερες δόσεις για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένες επιβεβαίωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Στο μεταξύ, μια 68χρονη στη Πέλλα πέθανε μετά το εμβόλιο της Pfizer.

Τέλος τα εμβόλια της AstraZeneca για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο ΠΟΥ ενέκρινε το κινεζικό εμβόλιο

Εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα (7/5) πως εγκρίνει το σκεύασμα από την κρατική φαρμακευτική εταιρεία της Κίνας Sinopharm, για επείγουσα χρήση.

Το εμβόλιο, ένα από τα βασικά κινεζικά εμβόλια που έχουν ήδη χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Κίνα και εκτός αυτής, γίνεται το πρώτο εμβόλιο κατά της Covid-19 που έχει αναπτυχθεί από μια μη-δυτική χώρα, το οποίο λαμβάνει την έγκριση του ΠΟΥ, τη στιγμή που υπάρχουν εξελίξεις για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Είναι επίσης η πρώτη φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει έγκριση για επείγουσα χρήση σε ένα κινεζικό εμβόλιο για οποιοδήποτε λοιμώδες νόσημα.

Διαβάστε την συνέχεια στο Athensmagazine.gr