Άρση Lockdown: Ανακοινώσεις σήμερα για SMS, μετακινήσεις, ωράριο απαγόρευσης, ταξίδια σε άλλους νομούς και νησιά

Ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα στην άρση των περιορισμών

Άρση Lockdown: Ανακοινώσεις σήμερα για SMS, μετακινήσεις, ωράριο απαγόρευσης, ταξίδια σε άλλους νομούς και νησιά

Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και συγκεκριμένα για τα SMS, μετακινήσεις και απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυλαία πέφτει για τα SMS στο 13033 αλλά και στο 13032 αλλά και τα ραντεβού με click away ή click inside στο λιανεμπόριο, ενώ το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται και πλέον θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Όπως όλα δείχνουν τα παραπάνω αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα έπειτα από τη συνεδρίαση των ειδικών λοιμωξιολόγων και την τελική τους εισήγηση στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση της κυκλοφορίας έως τις 00:30, ενώ σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του SMS. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το απόγευμα της Πέμπτης θα γίνουν από την κυβέρνηση οι σχετικές ανακοινώσεις για την εξειδίκευση των μέτρων. Την Πέμπτη, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, θα παρουσιάσει το ακριβές πλαίσιο το οποίο θα ισχύσει για τον τουρισμό ο οποίος ανοίγει στις 15 Μαΐου.

Διαπεριφερειακές Μετακινήσεις

Το βασικό σενάριο για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις θέλει να επικρατήσουν διαφορετικές προϋποθέσεις για τις μετακινήσεις στην ενδοχώρα και αυτές στην νησιωτική Ελλάδα. Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό στην ενδοχώρα, αναμένεται να απελευθερωθούν από την ερχόμενη Παρασκευή. Για τους πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν θα υπάρχει σύσταση για αρνητικό self test.

Από την άλλη, όσον αφορά στα ταξίδια στα νησιά το self test αναμένεται να είναι υποχρεωτικό, ή σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει κατά τον έλεγχο να επιδειχθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Το βασικό σενάριο για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Απαγόρευση κυκλοφορίας και εστίαση

Παράλληλα εξετάζεται από τους επιστήμονες και η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας. Το βασικό σενάριο θέλει την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στα μεσάνυχτα αντί για τις 23:00 που ισχύει τώρα, ενώ εξετάζεται και περαιτέρω επέκταση στις 00:30 ενώ πιθανολογείται πως ίσως επιτραπεί και η λειτουργία των καταστημάτων με μουσική η οποία προς το παρόν απαγορεύεται.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και εστίαση

SMS και λιανεμπόριο

Ακόμα ένα θέμα είναι και το πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, είχε πει μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι τα SMS για τις μετακινήσεις τελειώνουν το προσεχές Σάββατο. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο ωράριο κυκλοφορίας και είπε ότι θα παραταθεί κατά μία ώρα (ως τώρα είναι μέχρι τις 23:00), ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, θα καταργηθεί το ραντεβού για τα ψώνια.

Σενάρια αναφέρουν πάντως, ότι το ωράριο κυκλοφορίας ίσως να παραταθεί ακόμα και έως τις 12.30, και αντίστοιχα θα παραταθεί και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης.

Το νέο πλαίσιο λειτουργίας του λιανεμπορίου

Τουρισμός με τεστ και εμβόλια

Το ακριβές πλαίσιο ανοίγματος του τουρισμού αναμένεται να το παρουσιάσει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι τουρίστες θα εισέρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού και αυτό το μέτρο θα αφορά όλες τις πύλες της χώρας.

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα προκειμένου οι αρχές να ελέγχουν ποιοι θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test.

Τουρισμός με τεστ και εμβόλια

Άνοιγμα και στον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση

Το «ξεκλείδωμα» θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες και σε άλλους τομείς. Το αμέσως επόμενο διάστημα ανοίγουν μουσεία, ωδεία. Θα γίνει επανεκκίνηση για πρακτικές σε κλινικές, σε εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια. Θα ξεκινήσει η διά ζώσης επαναλειτουργία σε σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Θα ανοίξουν τα θερινά σινεμά και θα ξεκινήσουν και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους.

Άνοιγμα και στον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση

Αναμονή για τα γυμναστήρια

Επανεκκίνηση έγινε και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ενώ σειρά θα πάρουν και τα γυμναστήρια. Όπως ανέφερε το υφυπουργείο Αθλητισμού για τα ιδιωτικά γυμναστήρια τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στη ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι όροι επανέναρξής τους.