Κορωνοϊός: 36χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο - Εμφάνισε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία

Επείγουσα αεροδιακομιδή από Λέσβο

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: 36χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο - Εμφάνισε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει μια 36χρονη στη Λέσβο η οποία εμφάνισε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία, λίγο μετά την χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Η γυναίκα μεταφέρθηκε με επείγουσα αεροδιακομιδή του ΕΚΑΒ από τη Λέσβο στην Αττική, όπου και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Τοτελευταίο 24ωρο, η κατάστασή της ήταν κρίσιμη. Ως εκ τούτου, οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη διακομιδή της σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής. Αρχικά δόθηκε μάχη για τη σταθεροποίηση της υγείας της. Αμέσως μόλις έγινε αυτό, δόθηκε το «πράσινο φως» για την επείγουσα αεροδιακομιδή.

Η 36χρονη νοσηλεύεται στην Αιματολογική κλινική του Ιπποκράτειου, και σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό θα τεθεί υπό διερεύνηση, με δεδομένο τον χρονικό συσχετισμό του εμβολιασμού και της θρόμβωσης που εμφάνισε, ενώ παραμένει εγκεφαλικά νεκρή η 44χρονη που εμβολιάστηκε με AstraΖeneca.

: 36χρονη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο καθώς εμφάνισε θρόμβωση και εγκεφαλική αιμορραγία

Μία δόση εμβολίου για όσους έχουν νοσήσει

Μόλις πριν από λίγο, στην καθιερωμένη ενημέρωση που έγινε για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας καθώς και για το εθνικό σχέδιο εμβολιασμών από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό θα κάνουν μόνο μία δόση εμβολίου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε για τους ανθρώπους που έχουν νοσήσει πως «η διάρκεια των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού ήταν μεγάλης διάρκειας, μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή που πιστεύαμε αρχικά. Δίνει διάρκεια μεγαλύτερη από τους 12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου. Ο χρόνος που αποφασίστηκε για να δοθεί η δόση είναι 6 έως 12 μήνες».

Στη συνέχεια τόνισε πως οι δύο δόσεις εμβολίων παρέχουν υψηλό ποσοστό προστασίας από τη βρετανική μετάλλαξη.

Αναφερόμενη στο γεγονός ότι πολλοί ακυρώνουν τα ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση, λόγω παρενεργειών που παρουσίασαν μετά την πρώτη δόση, είπε πως: «Το τίμημα να μείνουν με μία δόση εμβολίου είναι σημαντικό».

Αναφερόμενη στις περιπτώσεις που θα γίνει η δεύτερη δόση με διαφορετικό εμβόλιο είπε: «Σε περίπτωση που ένα άτομο κάνει μία σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή θρομβώσεις που αφορούν μεγάλα αγγεία», ενώ την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί ο θάνατος μίας 39χρονης μετά τον εμβολιασμό της.