Κορωνοϊός: Με αρνητικό rapid test η επιστροφή από τα νησιά

Μόνο με εμβολιασμένους τα γήπεδα

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Με αρνητικό rapid test η επιστροφή από τα νησιά

Με αρνητικό rapid test πρόκειται να γίνεται και η επιστροφή από τα νησιά, κατοίκων, τουριστών, εργαζομένων σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Η επιτροπή εισηγείται επίσης για τα γήπεδα πληρότητα 80% και μόνο με εμβολιασμένους.

Οι ειδικοί ζητούν επίσης να γίνεται εβδομαδιαίως ένα rapid test -εκτός των τυχόν self test- στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους των ακτοπλοϊκών, αεροπορικών και χερσαίων δημόσιων μεταφορών.

Σε ο,τι αφορά το θέμα της μάσκας, η Επιτροπή συζήτησε τα προβλήματα που διαπιστώνονται, είτε λόγω λανθασμένων μηνυμάτων, είτε λόγω της κόπωσης από την τήρηση των μέτρων.

Σε αυτή τη φάση αποφάσισαν να μην επανέλθουν, αλλά να αποσαφηνίζεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους, καθώς και στους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Στο θέμα της μάσκας αναφέρθηκε το πρωί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος έκανε λόγο για μια «παρεξήγηση» σχετικά με τη χρήση της.

Όπως είπε o κ. Σκέτρτσος μιλώντας στο Mega «υπήρχε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής για αφαίρεση της μάσκας από τους δημόσιους χώρους που δεν υπάρχει συνάθροιση. Αυτό και εξακολουθεί να ισχύει. Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συνάθροιση (π.χ. συναυλίες) παραμένει υποχρεωτική όπως και σε όλους τους κλειστούς χώρους και για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός να επιστρέψει στους εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός, ενώ σάλος έχει προκληθεί και με τον ιδιοκτήτη εστιατορίου κλείνει την πόρτα σε εμβολιασμένους!

Κορωνοϊός με αρνητικό rapid test η επιστροφή από τα νησιά

Συναγερμός στον ΕΟΔΥ μετά από το κορωνοπάρτι στην Ίο

Λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν στο πλοίο που κατέπλευσε στον Πειραιά από την Ίο, ο ΕΟΔΥ τίθεται σε πλήρη κινητοποίηση.

Συγκεκριμένα, στο πλοίο Super Express -που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Θήρα, Ίος, Πάρος, Νάξος, Μύκονος και Τήνος- εντοπίστηκαν ήδη 14 κρούσματα, σε σύνολο 369 επιβατών και 28 ατόμων πληρώματος.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο σημείο

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα στήσουν σήμερα -μετά τις 14:00- «καρτέρι» στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιώντας, σε συνεργασία με το λιμενικό, rapid tests για ανίχνευση του κορωνοϊού σε επιβάτες πλοίων κατά την άφιξή τους από νησιά, στην προβλήτα 7.

Να σημειωθεί ότι το συμβάν επιβεβαίωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας λόγο για 14 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την Ίο. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ έγιναν συνολικά 81 έλεγχοι στο πλοίο (17,28% θετικότητα). Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 18,9 έτη.