Κορωνοϊός: Τότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα 150 ευρώ στους 18-25 ετών

Όλα όσα χρειάζεται να μάθετε

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κορωνοϊός: Τότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα 150 ευρώ στους 18-25 ετών

Το voucher των 150 ευρώ πρόκειται να λάβουν οι νέοι 18 έως 25 ετών που θα εμβολιαστούν με την πρώτη δόση, για το οποίο η πλατφόρμα θα έχει ανοίξει το αργότερο μέχρι τις 20 Ιουλίου, ενώ μάλιστα οι εμβολιασμένοι στην χώρα μας έφτασαν τους 5 εκατομμύρια.

Οι νέοι που θα εμβολιαστούν θα μπορούν 24 ώρες μετά (αφού έχει ανοίξει η πλατφόρμα) να έχουν στην άυλη κάρτα τους τα 150 ευρώ που τους δίνει έως voucher το κράτος. Τη διαδικασία ανέλυσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 9 Ιουλίου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η πλατφόρμα των αιτήσεων για την άυλη ψηφιακή κάρτα των 150, το αποκαλούμενο freedom pass που δίνει η κυβέρνηση στους νέους που θα εμβολιαστούν, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου. Δικαιούχοι θα είναι νέοι 18 έως 25 ετών που είτε έχουν εμβολιαστεί πλήρως είτε έχουν κάνει την πρώτη δόση.Η κάρτα με τα 150 ευρώ θα είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά ένα 24ωρο αφού γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου και την επιβεβαίωση του εμβολιασμού, είπε ο Γιώργος Γεωργαντάς.

Οι δικαιούχοι του voucher θα μπαίνουν στην εφαρμογή για να κάνουν την αίτησή τους και θα χρειάζονται τους κωδικούς του taxisnet (για ταυτοποίηση), τον ΑΜΚΑ τους, ενώ θα σημειώνουν και στοιχεία επικοινωνίας όπως email και αριθμό κινητού.

Όσοι δεν έχουν κωδικούς taxisnet (τους οποίους πάντως μπορούν να βγάλουν εύκολα) θα μπορούν να κάνουν αίτηση και σε ΚΕΠ.

Τα 150 ευρώ θα μπαίνουν στην αύλη κάρτα και από εκεί δεν θα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο λογαριασμό, ούτε να γίνει ανάληψή τους. Μπαίνουν σε λογαριασμό που δημιουργείται μόνο για αυτό το σκοπό μόνο από τον πάροχο. «Θα υπάρχει εφαρμογή μέσω e-εμπορίου ή μέσω POS να κάνεις τη συναλλαγή σου στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις μεταφορές» σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με self test τελικά η επιστροφή από τα νησιά

Ανατροπή υπάρχει στα νέα μέτρα έναντι του κορωνοϊού, καθώς σε αντίθεση με την εισήγηση των ειδικών, η κυβέρνηση... υπάκουσε στη λογική και αντί του υποχρεωτικού rapid test στην επιστροφή από τα νησιά, έκανε ισχυρή σύσταση για self test μέσω του Νίκου Χαρδαλιά.

Ο ίδιος τόνισε πως η ιχνηλάτηση της Πολιτικής Προστασίας δείχνει ότι σημαντικότατο ποσοστό των κρουσμάτων σχετίζεται με τους χώρους διασκέδασης.

Έτσι, αποφασίστηκε από σήμερα να λειτουργούν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο με καθήμενους και όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ οι ποινές είναι αυστηρότατες για τους παραβάτες, όπως τα είχε ανακοινώσει.

Σημειώνεται πως για μετακινήσεις προς νησιά με πλοίο ή αεροπλάνο, απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης, ή μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών. Για ανήλικους έως 17 ετών αρκεί οποιοδήποτε τεστ, ενώ για την επιστροφή από τα νησιά υπάρχει αυστηρή σύσταση για self test σε όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Με self test τελικά η επιστροφή από τα νησιά