ΚΥΑ: Όλα τα μέτρα για την εστίαση και τους χώρους ψυχαγωγίας

Έκτακτα μέτρα

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
ΚΥΑ: Όλα τα μέτρα για την εστίαση και τους χώρους ψυχαγωγίας

Βγήκαν τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας κατά της νόσου Covid-19 προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊου, από σήμερα 16 Ιουλίου μέχρι και τη Δευτέρα 26 Ιουλίου εξειδικεύει η ΚΥΑ.

Η ΚΥΑ, προβλέπει τη λειτουργία των υπαίθριων κέντρων διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ,) αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες και με χωρητικότητα 85%. Όσον αφορά στην εστίαση όπου οι εσωτερικοί χώροι θα λειτουργούν αποκλειστικά ως αμιγείς η ΚΥΑ προβλέπει ότι θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ στην εστίαση (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων), επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο μόνο ως αμιγείς χώροι, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο:

  • Μέγιστη πληρότητα ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) της αναγραφόμενης στην άδεια λειτουργίας
  • Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο: πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
  • Τα ανωτέρω πιστοποιητικά, επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής.
  • Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self-test έως είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προσέλευσή τους που εκδίδεται με μέριμνα των γονέων από την πλατφόρμα.
  • Επιπλέον, τα υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους και με 85% πληρότητα, ενώ μεικτή λειτουργία δεν επιτρέπεται.
  • Οι ανοικτοί χώροι εστίασης όπως καφέ, μπαρ και εστιατόρια θα λειτουργούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα της γ.γ. Εμπορίου.
  • Και τέλος, ανοικτά και κλειστά γήπεδα: 80% πληρότητα με ανώτατο όριο 25.000 (τα ανοικτά) και 8.000 (τα κλειστά). Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση self test γονέων (έως 5% επί της πληρότητας). Λειτουργία γηπέδων με μεικτό τρόπο δεν επιτρέπεται.

Η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα

«Καμπανάκι» χτύπησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως η διασπορά του ιού έχει φέρει αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη, με αρκετές περιοχές και σχεδόν το σύνολο της Αττικής να ανεβαίνουν επίπεδο και να είναι πλέον πορτοκαλί.Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και θα ενταθούν οι έλεγχοι και τα τεστ σε περιοχές όπου τα ενεργά κρούσματα παρουσίασαν τεράστια αύξηση.

Οι περιοχές Μύκονος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου, σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς.Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στις περιοχές που έχουν αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα, θα γίνουν απαραίτητα τα δυο τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στην εστίαση οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, θα πρέπει να διεξάγεται ένα self test και ένα rapid test σε όσους εργάζονται στην εστίαση, τον τουρισμό, τα πλοία και τις κατασκηνώσεις και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης, ανακοίνωσε πως γίνονται πιο αυστηροί οι κανόνες εισόδου στις κατασκηνώσεις για παιδιά αλλά και το προσωπικό, καθώς θα γίνεται δεκτό μόνο PCR Test ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνιστάται να διενεργείται έλεγχος με self-test.

Παράλληλα, στη διαπίστωση πως πλέον στη χώρα μας το 50% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, προχώρησε από τη Βουλή, ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.