Πέθανε ο γνωστός μπασίστας Dusty Hill

Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πέθανε ο γνωστός μπασίστας Dusty Hill

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο Dusty Hill, μπασίστας και τραγουδιστής των θρυλικών ZZ TOP. Η είδηση έγινε γνωστή το βράδυ της Τετάρτης μέσα από την επίσημη σελίδα της μπάντας στο Facebook.

«Με θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο Dusty Hill πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Χιούστον, του Τέξας... Σε εμάς, και στο πλήθος θαυμαστών των ZZ Top, θα λείψει η ακλόνητη παρουσία σου και η καλή σου φύση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Γεννημένος το 1949 στο Ντάλας, ο Dusty Hill ξεκίνησε να παίζει τσέλο στο σχολείο ενώ αργότερα ασχολήθηκε με το μπάσο ενώ θλίψη προκάλεσε και ο θάνατος ενός γνωστού 55χρονου τραγουδιστή.

"We are saddened by the news today that our Compadre, Dusty Hill, has passed away in his sleep at home in Houston, TX. ...

Posted by ZZ Top on Wednesday, July 28, 2021

Λίγα λόγια για τον σπουδαίο Dusty Hill

Ο Χιλ γεννήθηκε στο Ντάλας του Τέξας. Αυτός και ο αδελφός του Rocky Hill (επίσης μουσικός) μεγάλωσαν στη γειτονιά Lakewood του East Dallas. Ήταν στο Γυμνάσιο Γούντροου Γουίλσον (Ντάλας) όπου έπαιζε βιολοντσέλο. Όπως και οι μελλοντικοί συμπαίκτες του, έτσι και ο Χιλ μεγάλωσε ακούγοντας μπλουζ μουσική, κάτι που ήταν ασυνήθιστο στις λευκές οικογένειες. Ο ίδιος συγκλόνισε τους γονείς των παιδικών του φίλων όταν έφερε δίσκους από τους Muddy Waters ή Son House στα σπίτια τους.

Ο Χιλ άρχισε να τραγουδάει για χρήματα με τον αδερφό του Rocky σε ηλικία 8 ετών. Αφού ο Rocky δημιούργησε ένα συγκρότημα με έναν ντράμερ, πήρε μπάσο σε ηλικία 13 ετών. Σε αντίθεση με πολλούς μπασίστες, δεν έμαθε να παίζει κιθάρα πρώτα. Είπε: "Έμαθα πώς να παίζω στη σκηνή και όχι, και η αμηχανία είναι ένα μεγάλο κίνητρο. Αν δεν παίζετε καλά, το να στέκεστε όρθιοι με τα φώτα είναι πραγματικά εξαιρετικό".

Ο Hill, ο αδελφός του και ο μελλοντικός συνεργάτης του ZZ Top Frank Beard έπαιξαν σε τοπικά συγκροτήματα του Ντάλας, τους Warlocks, τους Cellar Dwellers και τους American Blues. Από το 1966 έως το 1968, οι American Blues έπαιξαν στην πίστα Ντάλας-Φορτ Γουόρθ-Χιούστον. Το 1969, ο Hill ήταν μέλος μιας έκδοσης του βρετανικού συγκροτήματος The Zombies with Beard. Ο Χιλ θυμήθηκε, "Το να είσαι μουσικός στο Τέξας είχε τους δικούς του κινδύνους ... και εκείνη την εποχή είχαμε μακριά, γαλάζια μαλλιά - στη δεκαετία του '60 στο Τέξας".