Σε έκθεση τα ρούχα της Ελένης Τοπαλούδη - Συγκλονίζει η μητέρα της

«Είχαμε όνειρα για το παιδί μας»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Σε έκθεση τα ρούχα της Ελένης Τοπαλούδη - Συγκλονίζει η μητέρα της

Τα ρούχα της Ελένης Τοπαλούδη πρόκειται να μπουν στην έκθεση "She's Gone", για τη βία κατά των γυναικών η οποία θα παρουσιαστεί στις 25 Νοεμβρίου στο ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”.

Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, μίλησε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος και συγκίνησε με τις δηλώσεις της για ακόμα μία φορά. Οι γονείς της αδικοχαμένης κοπέλας εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούν να βρίσκονται στο πλευρό των γυναικών που έχουν αδικηθεί. Μάλιστα, πρόσφατα ο πατέρας της μίλησε με σπαρακτικά λόγια για τη γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο.

Οι δηλώσεις της μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη

«Ήταν πολύ δύσκολη η θέση που βρεθήκαμε. Πίσω από κάθε ρούχο υπάρχει μια ιστορία. Τώρα υπάρχει μια κραυγή απόγνωσης, απογοήτευσης, δεν υπάρχει αύριο, δεν υπάρχει ελπίδα.

Εμείς είχαμε όλα τα όνειρα για το παιδί μας που ονειρευόταν. Ήθελε να κάνει ταξίδια να εργαστεί στο διπλωματικό σώμα. Μου την πήραν από την αγκαλιά μου.

Καμία φορά θυμώνω με τον εαυτό μου, γιατί να επιμείνω με τη γνώση γιατί μόνο αυτά τα εφόδια μπορούσα να της δώσω” πρόσθεσε και είπε συγκινημένη: “Υπερχρεωθήκαμε για να έχουμε δύο παιδιά και έμεινε στα καλά του καθουμένου ο Πέτρος μου μόνος του χωρίς καμία προστάτιδα. Η Ελένη παρακαλούσε επί 9,5 χρόνια “μαμά κάνε μου ένα παιδάκι», είπε χαρακτηριστικά η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη.

Λίγα λόγια για την έκθεση στην οποία θα μπουν τα ρούχα της Ελένης Τοπαλούδη

Δημιουργοί της έκθεσης που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, είναι η Ισραηλινη Keren Goldstein, σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ και ακτιβίστρια κατά της έμφυλης βίας και ο Adi Levy, συνδιευθυντής της έκθεσης και σχεδιαστής.

Τα ρούχα λειτουργούν ως σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών, που είχαν νόημα, ελπίδα και όνειρα και που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Μέσα τους κρατούν ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας.

Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μία μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει, καθώς ορισμένες υποθέσεις ακόμη δεν έχουν διαλευκανθεί.

Για την Ελλάδα, ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινή γνώμη το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση, ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Μάλιστα, στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα, τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά, αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας. Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του She’s gone να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του She’s gone να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.