Θρήνος - Έφυγε από την ζωή η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή

Το συγκινητικό αντίο της Ελένης Δήμου

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Θρήνος - Έφυγε από την ζωή η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή

Από την ζωή έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών η σπουδαία στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή, που είχε υπογράψει στιχουργικά τα τραγούδια της θρυλικής «Λιλιπούπολης» αλλά και πολλά γνωστά κομμάτια σημαντικών καλλιτεχνών ενώ από την ζωή έφυγε πριν μερικές ώρες και η Μίκα Κουτσιλέου.

Λίγα λόγια για την Μαριανίνα Κριεζή

Έσβησε, στα 75 της χρόνια εχοντας σφραγίσει με τον περίτεχνο και ευρηματικό λόγο της ένα σημαντικό κομμάτι που ελληνικού ρεπερτορίου που ταυτίστηκε με μια μουσική εποχή ανανέωσης και δημιουργικότητας.«Τα ήσυχα βράδια», η «Σερενάτα» και το «Batida de Coco» που αγαπήσαμε από τις πρώτες ερμηνείες της Αρλέτας, το πασίγνωστο «Ένα λεπτό περιπτερά» του Στράτου Διονυσίου, το «Δεν έχω χρόνο» του Μιχάλη Χατζηγιάννη και φυσικά «Ο χορός των μπιζελιών», η «Ρόζα Ροζαλία», «Η Μαγιονέζα» και τα υπόλοιπα τραγούδια από την θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή του Γ' Προγράμματος, επί εποχής Μάνου Χατζιδάκι «Εδώ Λιλιπούπολη», που μεγάλωσαν γενιές παιδιών, είναι ανάμεσα στα πιο σημαντικά μουσικά «δώρα» μάς άφησε.

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, φοίτησε στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ φοίτησε και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στα τμήματα Διακοσμητικής και Σκηνογραφίας. Συνέχισε με σπουδές Σχεδίου Υφάσματος στο Παρίσι ενώ με την επιστροφή της στην Ελλάδα ξεκίνησε να εργάζεται ως γραφίστρια.Κομβική χρονιά για τη ζωή της ήταν, αναμφισβήτητα, το 1977 οπότε ξεκίνησε η συνεργασία της με την Ελληνική Ραδιοφωνία και το εξαιρετικό Τρίτο Πρόγραμμα, που διηύθυνε τότε ο Μάνος Χατζιδάκις εισάγοντας πρωτοποριακές προτάσεις στο χώρο του ραδιοφώνου.

Ανάμεσα σε αυτές και η πασίγνωστη εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη», Επρόκειτο για μια παιδική εκπομπή τη δημιουργία της οποίας ο Χατζιδάκις ανέθεσε στην Ρεγγίνα Καπετανάκη και στηριζόταν σε τραγούδια με ευρηματικούς στίχους της Μαριανίνας Κριεζή «ντυμένους» εξαιρετικά με τις μελωδίες των νέων, τότε, συνθετών, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Κυπουργού και Νίκου Χριστοδούλου και ερμηνευμένα από τους Σπύρο Σακκά, Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνη Κοντογεωργίου και Νένα Βενετσάνου.

Το αποχαιρετηστήριο μήνυμα της Ελένης Δήμου

«Αγαπημένη μου που πας? Γιατί έφυγες? Μας πάγωσες το χαμόγελο Ήσουν πολύ πολύ σπουδαία Εγώ πόσο σε ευχαριστώ για τα σπουδαία λόγια που έβαλες στο ρεπερτόριο μου στο έλεγα συνέχεια. Το φωνάζω σε και όσους ακούνε Ήσουν είσαι και θα είσαι πάντα η σπουδαία ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΚΡΙΕΖΗ. Καλό ταξίδι ψυχή μου», έγραψε στα social media η τραγουδίστρια Ελένη Δήμου, αποχαιρετώντας με τον δικό της τρόπο τη Μαριανίνα Κριεζή.