Δύσκολες ώρες για τους Ουκρανούς που ζουν στην Ελλάδα - Προσπαθούν να επιστρέψουν στην χώρα τους

Ουρές έξω από την ουκρανική πρεσβεία

Αναστασία Χήρα
Youweekly Editor
Δύσκολες ώρες για τους Ουκρανούς που ζουν στην Ελλάδα - Προσπαθούν να επιστρέψουν στην χώρα τους

Αρκετά δύσκολες είναι οι ώρες για όσους Ουκρανούς βρίσκονται στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Ρωσία βομβαρδίζει το Κίεβο. Άλλοι έχουν βρεθεί στη χώρα μας για διακοπές ενώ πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι κατοικούν μόνιμα εδώ και προθυμοποιούνται να γυρίσουν πίσω για να μπορέσουν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους.

Το protothema βρέθηκε στην ουκρανική πρεσβεία που βρίσκεται στην περιοχή της Φιλοθέης για να μπορέσουν να ενημερωθούν για την κατάσταση της χώρας τους και να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους, ενώ άλλοι αναζητούν τις πρώτες πτήσεις που αναχωρούν από την Ελλάδα για να επιστρέψουν πίσω, μετά από το διάγγελμα του προέδρου της Ουκρανίας.

Επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους οι Ουκρανοί της Ελλάδας

«Ήρθα να κάνω γενέθλια στον πατέρα μου εδώ στην Ελλάδα αλλά έχουν κλείσει όλα και δεν μπορούμε να πάρουμε το αεροπλάνο και να επιστρέψουμε στην Ουκρανία», λέει στο protothema.gr ο Αλεξέι και πρόσθεσε:

«Μονό μέσα από το Internet μιλάμε. Μας λένε ότι από τις 5 ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί. Προς το παρόν είναι καλά οικονομικά αλλά υπάρχει ανησυχία για τις επόμενες ημέρες. Φαγητό υπάρχει, ίντερνετ υπάρχει, ρεύμα έχουν αλλά υπάρχει πανικός».

Ένας άλλος Ουκρανός που ζει στην Ελλάδα δήλωσε: «Η μάνα μου, ο αδελφός μου, τα ανίψια μου είναι ακόμα στο Τσερνοβτσί. Ανησυχούν όλοι ότι θα επεκταθεί ο πόλεμος και εκεί».

«Ο κόσμος είναι πολύ στεναχωρημένος, έκλεισαν οι τράπεζες, δεν μπορούν να βγάλουν λεφτά, εκεί που μένω είναι γεμάτο στρατιώτες που περπατάνε στην πόλη. Υπάρχουν ουρές στα σούπερ μάρκετ», είπε μια άλλη κοπέλα.

«Η αναχώρηση για Ουκρανία γίνεται μόνο μέσω λεωφορείων τώρα ή μέσω αυτοκινήτων. Μόνο οδικώς, δεν υπάρχουν εναέρια μέσα. Αρκετός κόσμος θέλεις να επιστρέψει στην Ουκρανία αλλά και αρκετοί θέλουν να φύγουν από εκεί. Είναι και αρκετός κόσμος που θέλει να πάει στην Ουκρανία, να μπει στις λίστες των εθελοντών και να πολεμήσουν», τόνισε ο Ανατόλι Κουτσίρκο, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κοινότητας στην Αθήνα.

Φωτογραφίες από τις ουρές που σχηματίζει ο κόσμος στο Κίεβο

Οι πρώτες τραγικές ειδήσεις για την Ουκρανία κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/2 με την Ρωσία να κηρύσσει και επίσημα πόλεμο σε διάφορα σημεία της χώρας. Αν και η είδηση ήταν κάτι που αναμενόταν με τις σχέσεις των δύο κρατών να είναι τεταμένες.

Ο λαός έντρομος, με το άκουσμα των πρώτων εκρήξεων επιχειρεί να εγκαταλείψει έστω τα πιο επικίνδυνα σημεία, σε μια προσπάθεια να διαφυλαχθεί η σωματική του ακεραιότητα. Δυστυχώς σύμφωνα με πρώτες δηλώσεις υπάρχει κόσμος, μεταξύ αυτών και ένας εγκλωβισμένος Έλληνας που δεν κατάφερε να απομακρυνθεί μαζί με την γυναίκα του.

Οι πολίτες του Κιέβου σε τεράστια αναταραχή σχηματίζουν ουρές σε ATM, Super Market και βενζινάδικά, μην ξέροντας τι τους ξημερώνει την επόμενη ημέρα, το επόμενο δευτερόλεπτο..

Ουκρανία ουρές

Ουκρανία ουρές