Πόλεμος Ουκρανία: Σε κατάσταση πανικού οι Έλληνες - «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας»

«Η πόλη είναι μια πόλη νεκροταφείο, δεν λειτουργεί τίποτα»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Πόλεμος Ουκρανία: Σε κατάσταση πανικού οι Έλληνες - «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας»

Δραματικές είναι οι τελευταίες ώρες στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην χώρα. Οι πρώτες σειρήνες χτύπησαν από νωρίς το πρωί, σε πόλεις και χωριά.

«Υπάρχουν ουρές στα μαγαζιά και στα φαρμακεία. Ήθελα να αγοράσω κάτι χάπια και έχασα δυο ώρες περιμένοντας όρθιος. Μερικοί φεύγουν, όπως ένας γείτονάς μου ο οποίος έφυγε με την γυναίκα του και το παιδί τους. Τα αγόρια μου, ο εγγονός μου, είναι στο Κιέβο και φοβούνται. Δεν μπορώ να αφήσω τα παιδιά μου», δηλώνει Έλληνας κάτοικος στο Κίεβο.

«Τα σχολεία λειτουργούν σήμερα εξ αποστάσεως, ενώ άλλα είναι κλειστά. Κρατάμε όλοι μας την ψυχραιμία και προσευχόμαστε», δηλώνει ένας άλλος. στην Μαριούπολη ενώ ακόμη ένας κάτοικος τόνισε: «Η πόλη είναι μια πόλη νεκροταφείο, δεν λειτουργεί τίποτα. Έχουν περιοριστεί όλοι στα σπίτια τους. Τρόφιμα για την ώρα υπάρχουν».

«Δεν εγκαταλείπουμε τα σπίτια μας».

Οι δηλώνεις των Ελλήνων στην Ουκρανία

Δημόσια έκκληση από τη Ρουσλάνα - "Κύριε, άκουσε και..."

Όλα τα βλέμματα το τελευταίο 24ωρο είναι στραμμένα στην Ουκρανία, καθώς έπεσαν οι πρώτοι βομβαρδισμοί και οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κρύβονται σε υπόγεια και καταφύγια.

Η Ρουσλάνα, η Ουκρανή τραγουδίστρια που έγινε γνωστή από τη συμμετοχή και τη νίκη της στη Eurovision το 2004, έκανε μία σχετική ανάρτηση για τις δύσκολες στιγμές που ζουν οι άνθρωποι στη χώρα της και έκανε μία δημόσια έκκληση. Συγκεκριμένα, δημοσίευσε μία φωτογραφία της, στην οποία φαίνεται να προσεύχεται και κάτω από αυτή έγραψε ένα μακροσκελές κείμενο.

«Σήμερα το πρωί ξεκίνησε. Πρέπει να συγκεντρώσουμε δυνάμεις και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει. Ξέρω σίγουρα ότι ο κόσμος θα σταθεί ενωμένος για την Ουκρανία. Εργαστήκαμε για πολλά χρόνια για να διασφαλίσουμε ότι ο σύγχρονος κόσμος θα καταλάβει ότι η Ουκρανία είναι μια χώρα που έχει υποφέρει από το ρωσικό καθεστώς για αιώνες. Ο κόσμος μας νιώθει και θα μας βοηθήσει. Όλοι θα δράσουν για να σταματήσει ο πόλεμος. Τώρα το πιο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τις ξεκάθαρες ενέργειες της εδαφικής τοπικής άμυνας! Τώρα συλλέγω πληροφορίες - πώς να ενεργήσω, και θα τις δημοσιεύσω εδώ!

Φίλοι, γράψτε μου ιδιωτικά ή εδώ! Χρειάζονται αξιόπιστες πληροφορίες! Είναι πολύτιμος χρόνος, γιατί μέχρι τώρα υπάρχει σύνδεση! Όταν υπήρχαν οι πιο επικίνδυνες ενέργειες κατά τη διάρκεια του Μαϊντάν, το μόνο πράγμα που μας βοήθησε να σωθούμε ήταν η συντονισμένη δράση, η σαφής κατανομή των ευθυνών και το πιο σημαντικό, η λήψη πληροφοριών από επίσημες πηγές ή αυτόπτες μάρτυρες. Το κύριο πράγμα είναι η εσωτερική γαλήνη χωρίς αρνητικά συναισθήματα και πανικό. Δόξα στην Ουκρανία! Κύριε, άκουσε και δέξου τις προσευχές μου για την Ουκρανία, ειρήνη και γαλήνη», έγραψε.