Πόλεμος Ουκρανία: «Πήραν θέση και μας σημάδευαν!» - Ρισκάρουν τη ζωή τους οι Έλληνες ανταποκριτές

Βαδίζουν σε "ναρκοπέδιο"

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Πόλεμος Ουκρανία: «Πήραν θέση και μας σημάδευαν!» - Ρισκάρουν τη ζωή τους οι Έλληνες ανταποκριτές

Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κατάσταση οδεύει από το κακό προς το χειρότερο, καθώς η Ρωσία απειλεί έμμεσα και άλλες χώρες πως θα επιτεθεί. Ανταποκριτές από όλο τον κόσμο βρίσκονται στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας και τη Μαριούπολη και προσπαθούν να κάνουν το καθήκον τους κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, καθώς παίζεται η ζωή τους.

Στις πολύ δύσκολες στιγμές που βίωσαν χθες οι Έλληνες δημοσιογράφοι και τεχνικοί, οι οποίοι μετακινήθηκαν με αυτοκινητοπομπή από τη Μαριούπολη στη Ζαπορίζια μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο απεσταλμένος του καναλιού, Σταύρος Ιωαννίδης. Ο δημοσιογράφος που βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στην Ουκρανία αποκάλυψε ότι «οι σφαίρες σφύριζαν δίπλα τους».

Γροθιά στο στομάχι οι περιγραφές του Σταύρου Ιωαννίδη στο ΣΚΑΪ

«Φτάσαμε εδώ σώοι και αβλαβείς μετά από ένα δύσκολο ταξίδι, όπου για να διανύσουμε μία απόσταση 200 χιλιομέτρων μας πήρε κάτι παραπάνω από επτά ώρες. Με πολλές δυσκολίες, με πολύ κίνδυνο… Αυτό που συναντήσαμε το ότι έπρεπε να αλλάξουμε πολλά στρατόπεδα, περνούσαμε διαρκώς σημεία ελέγχου που πότε τα ήλεγχαν ο ουκρανικός στρατός, πότε ο ρωσικός στρατός, πότε αυτονομιστές.

Το πρώτο μπλόκο που χρειάστηκε να περάσουμε ήταν στη Μαριούπολη που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός. Εκεί έγινε ο έλεγχος, περάσαμε. Βέβαια, μιλάμε για ένα σημείο του δρόμου που ήταν κανονικό στρατόπεδο με οδοφράγματα, με τσιμέντα.

Το δύσκολο ήταν όταν συναντήσαμε το ρωσικό στράτευμα μπροστά μας. Εκεί ήταν πολύ ζόρικα τα πράγματα γιατί ενώ είχε ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για να τους πούμε ποιοι είμαστε, ότι έχουμε χαρτιά, ξαφνικά βλέπουμε να κινούνται οι στρατιώτες και τα άρματα και να στοχεύουν στο κομβόι. Οι στρατιώτες να παίρνουν θέση μάχη, να σημαδεύουν το κομβόι με τα όπλα τους. Νομίζω ότι αυτή ήταν η πιο δύσκολη στιγμή. Αυτό είχε διάρκεια 3-4 λεπτών. Μας σημάδευαν όλους με τα όπλα» είπε ο Σταύρος Ιωαννίδης

Ο Ζελένσκι υπέγραψε την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, καθώς για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι διαπραγματεύσεις στη χώρα συνεχίζονται. Μάλιστα, ο κύκλος των διαπραγματεύσεων ήταν μακρύς και κράτησε πάνω από τρεις ώρες με αρκετά διαλείμματα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται να υπέγραψε αίτημα με το οποίο ζητάει την ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο μπλοκ των 27 μελών και κάτω από ειδικές διαδικασίες. Ο ίδιος, νωρίτερα σήμερα 28/2 σε διάγγελμα του είχε κάνει γνωστή αυτή του την απόφαση, η οποία τονίζουμε πως είναι ιστορικής σημασίας.

Ο Ζελένσκι είπε το ''ναι'' στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση