Κορωνοϊός: Τα σημερινά κρούσματα στην Ελλάδα 16/3

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Τα σημερινά κρούσματα στην Ελλάδα 16/3

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι23.748, εκ των οποίων 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.708.610 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 211 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.564 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. (δείτε εδώ τι συμπτώματα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης).

κορωνοϊός 16/3

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.730 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 354 (65.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 227 (64.12%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 127 (35.88%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.373 ασθενείς.

Βρέθηκαν 3 κρούσματα της μετάλλαξης Deltacron του κορωνοϊού

Τρία κρούσματα από υβριδικά στελέχη του κορωνοϊού που συνδυάζουν γονίδια από τις μεταλλάξεις Δέλτα και Όμικρον, γι' αυτό λέγονται Deltacron, εντοπίστηκαν στη Γαλλία, σύμφωνα με Γάλλους επιστήμονες. Συνολικά από την αρχή του έτους έχουν βρεθεί τουλάχιστον 17 ασθενείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που έχουν μολυνθεί από Deltacron.

Στην χώρα μας, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανιχνευτεί κρούσματα που νοσούν από την συγκεκριμένη μετάλλαξη, αλλά έχουν βρεθεί πάνω από 30 που νοσούν από την «αόρατη» υποπαραλλαγή «Omicron2».

Η πρώτη φορά που είχε γίνει ανακοίνωση περί ύπαρξης της Deltacron ήταν από Κύπριο επιστήμονα. Στη συνέχεια έτεινε να επικρατήσει η γνώμη στη διεθνή επιστημονική κοινότητα ότι ποτέ δεν υπήρξε τέτοια παραλλαγή, αλλά ότι επρόκειτο περί λάθους. Τώρα όμως νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη της, όπως αναφέρει και το Ethnos.gr

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Φιλίπ Κολσόν του ιατρικού Ινστιτούτου IHU Mediterranee Infection της Μασσαλίας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρεις ασθενείς στη νότια Γαλλία που έχουν μολυνθεί από μια παραλλαγή του κορονοϊού που συνδυάζει την πρωτεΐνη ακίδα της Όμικρον (υποπαραλλαγής ΒΑ.1) με το "σώμα" της Δέλτα.