Πόλεμος Ουκρανία: 300 νεκροί σε θέατρο της Μαριούπολης - Σφηροκοπούν ανελέητα τη χώρα

Υπήρχαν 1.000 άμαχοι ανάμεσα τους και παιδιά

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Πόλεμος Ουκρανία: 300 νεκροί σε θέατρο της Μαριούπολης - Σφηροκοπούν ανελέητα τη χώρα

Συνεχίζεται δίχως σταματημό η αιματοχυσία και οι ανελέητες καταστροφές στην Ουκρανία, που εδώ και ένα μήνα βιώνει το σκληρό και εφιαλτικό πρόσωπο του πολέμου. Η πόλη της Μαριούπολη βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές που μετρούν τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπινων απωλειών, καθώς έχει ισοπεδωθεί ολοκληρωτικά από τους βομβαρδισμούς.

300 νεκροί σε βομβαρδισμό θεάτρου στη Μαριούπολη

«Από αυτόπτες μάρτυρες προέκυψαν πληροφορίες ότι περίπου 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης μετά τον βομβαρδισμό του από ρωσικό αεροσκάφος», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση των Αρχών της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι οι στρατιωτικές της δυνάμεις έπληξαν το θέατρο, αν και αυτό δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται σε όσα έχουν συμβεί στην Μαριούπολη.

Στο εν λόγω θέατρο, που χτυπήθηκε το απόγευμα της 16ης Μαρτίου, υπήρχαν τουλάχιστον 1.000 άμαχοι και ανάμεσα τους υπήρχαν και αρκετά παιδιά. Υπήρχε μάλιστα και ειδική σήμανση πως εκεί βρίσκονταν παιδιά αλλά παρ’ όλα αυτά, το κτίριο βομβαρδίστηκε.

«Οι συγγενείς μου στο Κίεβο δε μπορούν...»

Ο Δαυίδ Μελτέζε βρέθηκε στο Mega Kαλημέρα να κάνει δηλώσεις για την κατάσταση της Ουκρανίας μιας και ο ίδιος βιώνει και έχει ενημέρωση για τα γεγονότα, αφού είναι κατά ήμισυ ουκρανικής καταγωγής. Ο ηθοποιός, ο οποίος πρόκειται πολύ σύντομα να βρεθεί στη σειρά Σκοτεινή θάλασσα, έχει βιώσει για δεύτερη φορά τον πόλεμο.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πατέρας του έχει καταγωγή από την Γεωργία με αποτέλεσμα τα τωρινά γεγονότα του πολέμου να του είναι τόσο γνώριμα όσο και πονετικά. Μια αντίστοιχη ιστορία ζωής έχει και η Τάμτα, η οποία συμπαραστέκεται απεριόριστα στους πληγέντες.

«Έζησα στη Γεωργία μέχρι τα 21 μου. Η μητέρα μου έχει ουκρανικές ρίζες, ο πατέρας μου είναι Γεωργιανός. Προσωπικά δυστυχώς έζησα τρεις πολέμους στη Γεωργία. Έναν εμφύλιο την Τυφλίδα, και δυο πολέμους στην Νότια Οσετία και την Αμπχαζία που ήμουν φαντάρος, από το 93 μέχρι το 86. Ήμουν τυχερός γιατί δεν έζησα το να ζήσω να πολεμήσω και να με πολεμήσουν, ευτυχώς. Τα είδα όμως όλα από κοντά.

Στην Ουκρανία έχω συγγενείς από την πλευρά της μητέρας μου. Δυστυχώς τα πράγματα εκεί είναι κάθε μέρα και πιο δύσκολα. Κρύβονται στα καταφύγια, στο μετρό, τη νύχτα δε μπορούν να κυκλοφορήσουν γιατί βομβαρδίζεται η πόλη. Τα πάντα έχουν μεταφερθεί στα υπόγεια, νοσοκομεία, κλινικές, μαιευτήρια, μέχρι και σχολεία. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Όλα είναι περιορισμένα. Έχουν τα απαραίτητα για να βιώσει κανείς. Νερό και φαγητό αλλά πολύ περιορισμένα. Αλεύρι, λίγη ζάχαρη για να πιουν ζεστό τσάι. Τέτοια πράγματα.

Οι συγγενείς μου στο Κίεβο δε μπορούν να φύγουν γιατί τα σύνορα της Πολωνίας όπου πρέπει να φτάσουν για να έρθουν μετά στην Ελλάδα είναι πολύ μακριά. Είναι επικίνδυνο να κυκλοφορείς σε οποιονδήποτε δρόμο αν δεν έχει συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές ότι δε θα βομβαρδιστεί. Η μέρα μου ξεκινάει και τελειώνει με την αναζήτηση αν είναι καλά, αν είναι ζωντανοί. Διαβάζω συνεχώς ειδήσεις για να βλέπω από όλες τις πλευρές τι συμβαίνει και πως εξελίσσονται τα πράγματα» εξομολογήθηκε ο Δαυίδ Μελτέζε.