Λασποβροχές και αφρικανική σκόνη μέχρι και την Μ. Τετάρτη - Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα;

Οι προβλέψεις του Σάκη Αρναούτογλου και του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Λασποβροχές και αφρικανική σκόνη μέχρι και την Μ. Τετάρτη - Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα;

Προ των πυλών βρίσκεται μια νέα κακοκαιρία στην Ελλάδα που σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη θα φέρει υγρασία και λασποβροχές. Συγκεκριμένα αυτό το σκηνικό θα παραμένει μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη 20/4, ενώ μετά θα φτιάξει και το Πάσχα θα είναι ανοιξιάτικος.

Η πρόγνωση του καιρού για το Πάσχα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα του καιρού, το Σάββατο (16/4) και την Κυριακή (17/4) θα υπάρξει έντονη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα από τη Μεγάλη Δευτέρα, όταν και αλλάξει το σκηνικό, να κάνουν την εμφάνισή τους λασποβροχές.

Μάλιστα, τα φαινόμενα αυτά καθιστούν αναγκαίο οι πολίτες που έχουν ζητήματα με το αναπνευστικό τους σύστημα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Όσο για τον καιρό της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως φαίνεται, επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις για «δύο πρόσωπα»: ένα φθινοπωρινό στις αρχές της με βροχές και πιθανές χιονοπτώσεις σε κάποιες περιοχές στα βόρεια, αλλά και ένα άκρως ανοιξιάτικο με επιστροφή της θερμοκρασίας σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και ηλιοφάνεια.

Μέσω ανάρτησής του στο Facebook, ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για ιδιαίτερα έντονο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Θέλει προσοχή!», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Φίλες και φίλοι: Τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα καταγραφούν στα δυτικά, κεντρικά και νότια το Σάββατο και στα βόρεια, στα ανατολικά και νότια την Κυριακή!

Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης, εκτός από την περιορισμένη ορατότητα που μπορεί αυτή να προκαλέσει, τα φαινόμενα (βροχές/καταιγίδες) που αναμένεται να σημειωθούν σε αρκετές περιοχές, θα έχουν σε πολλές περιπτώσεις και χαρακτηριστικά λασποβροχής. Σταδιακή απομάκρυνση των υψηλών συγκεντρώσεων σκόνης αναμένεται κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Δευτέρας!», σημειώνει ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ.

Ιδιαίτερα εντονο το επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης το ερχόμενο Σαβ/κύριακο! Θέλει προσοχή! Φίλες και φίλοι: Τα...

Posted by Σάκης Αρναούτογλου Sakis Arnaoutoglou on Thursday, April 14, 2022

Με τη σειρά του, και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει τα ίδια φαινόμενα στη χώρα -όπως ο συνάδελφός του, Σάκης Αρναούτογλου.

Όπως σημειώνει ο μετεωρολόγος του Open, με καλοκαιρία θα φτάσουμε μέχρι και το Σάββατο, όπου στη συνέχεια θα επικρατήσει άστατος καιρός μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, για να ξανά βελτιωθεί στη συνέχεια.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή στην αφρικανική σκόνη το διήμερο Σάββατο 16 Απριλίου - Κυριακή 17 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, σε ανάρτησή του την Τετάρτη (13/4), ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είχε αναφέρει ότι θα κάνουμε Πάσχα με καλό καιρό και υψηλές θερμοκρασίες.

Με καλοκαιρία θα φτάσουμε μέχρι και το Σάββατο όπου στη συνέχεια θα επικρατήσει άστατος καιρός μέχρι και την Μεγάλη...

Posted by Klearhos Marousakis on Wednesday, April 13, 2022

Ανεβαίνει η τιμή του αρνιού - Πόσο θα κοστίσει φέτος το Πάσχα;

Οι συνέπειες τόσο της ενεργειακής κρίσης, όσο και του πολέμου στην Ουκρανία είναι εμφανείς σε μεγάλο βαθμό στους επαγγελματίες κρεοπώλες και κτηνοτρόφους οι οποίοι εδώ και καιρό προσπαθούσαν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, ωστόσο αυτό πλέον, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς στο iefimerida.gr, είναι αδύνατον με αποτέλεσμα οι αυξήσεις να περνούν σε μεγάλο βαθμό στους καταναλωτές.

Το 2020 και το 2021 ήταν χρονιές μεγάλων περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού με αποτέλεσμα το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία να περνά σε δεύτερη μοίρα. Από τα 9-9,5 ευρώ/κιλό που κυμαινόταν η τιμή των αμνοεριφίων το 2020 και από τα 11 ευρώ πέρυσι, φέτος -όπου το Πάσχα θα γιορταστεί κανονικά μετά από δύο χρόνια- οι τιμές αναμένονται «τσιμπημένες». (Δείτε εδώ το ωράριο των καταστημάτων τις ημέρες του Πάσχα)

«Από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2021 άρχισαν οι πρώτες αυξήσεις στα βοοειδή και τα μοσχάρια. Τον Οκτώβριο καταφέραμε να απορροφήσουμε από το κέρδος μας τις αυξήσεις, ωστόσο η αλματώδης άνοδος της ενέργειας μας έκανε να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», λέει στο iefimerida.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης.

Όπως συνεχίζει «από τη νέα χρονιά ξεκίνησαν οι αυξήσεις σε χοιρινά και κοτόπουλα και από την Τσικνοπέμπτη όπου η ζήτηση αυξήθηκε άρχισαν να ανεβαίνουν και οι τιμές στα αμνοερίφια οι οποίες ισοφαρίζουν και σε μερικές περιπτώσεις ξεπερνούν κατά 20-25% τις αυξήσεις των τιμών στα άλλα κρέατα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΚΚ «υπάρχει μια λογική εξήγηση σ' αυτές τις αυξήσεις. Δεν υπάρχουν ζωοτροφές. Έχουν διπλασιαστεί οι τιμές. Ένας κτηνοτρόφος για να καλύψει πλέον τα λειτουργικά του έξοδα θέλει το διπλό τζίρο από ότι είχε στο παρελθόν».

Στην ερώτηση πόσο θα κοστίσει φέτος το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί ακόμη 100% με ακρίβεια. «Ο τζίρος μας έχει μειωθεί 30-40% την ώρα που και η αγοραστική κίνηση του καταναλωτή είναι εμφανώς πιο μικρή από άλλες χρονιές. Εκτίμησή μου είναι να μην ξεπεράσουμε τα 13-13,5 ευρώ το κιλό, ωστόσο σαφή εικόνα για τις τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων θα έχουμε μέσα στην εβδομάδα».

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι όπως κάθε χρόνο θα έχουμε και φέτος εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, με τιμές 1 - 1,5 ευρώ χαμηλότερες, σε σχέση με τα εγχώρια κρέατα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να οριστεί ένα «ταβάνι» τιμής σε όλη την αλυσίδα εμπορίας-διακίνησης και λιανικής πώλησης για τα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα.