Σκαμπανεβάσματα στον καιρό της Μ. Εβδομάδας - Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

«Διπρόσωπος»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Σκαμπανεβάσματα στον καιρό της Μ. Εβδομάδας - Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Αρκετά περίεργος αλλά και... "διπρόσωπος" αναμένεται να είναι ο καιρός τη Μεγάλη Εβδομάδα καθώς θα ξεκινήσει χειμωνιάτικο σκηνικό, το οποίο μάλιστα είχε ως συνέπεια να προκληθούν καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων για τους πρώτους πασχαλινούς εκδρομείς, με την ΕΜΥ να προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο.

Κύρια στοιχεία του καιρού στο ξεκίνημα της Μεγάλης Εβδομάδας θα είναι οι βροχές, πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, που θα προκαλέσουν και νέες λασποβροχές, οι οποίες εμφανίστηκαν και την Κυριακή.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat-11, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το χαμηλό βαρομετρικό έφτασε μέσα σε 33 ώρες στη Δυτική Κρήτη ξεκινώντας από τη Νότια Λιβύη και συγκεκριμένα από την «Θάλασσα Άμμου του Μουρζούκ».

Ωστόσο, όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, σταδιακά ο καιρός όσο προχωράμε προς την Κυριακή του Πάσχα θα παρουσιάζει βελτίωση και το «άλλο του πρόσωπο» θα αποτελέσει σύμμαχο για τους πολίτες, ώστε να απολαύσουν τον εορτασμό των ημερών.

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ για τον καιρό σήμερα 18/4 Μεγάλη Δευτέρα

Η ΕΜΥ, για σήμερα Μεγάλη Δευτέρα προβλέπει αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, αλλά και πτώση της θερμοκρασίας.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας) και στην Πελοπόννησο, μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας. Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης θα περιοριστεί σταδιακά στα νοτιοανατολικά. Οι άνεμοι στο βόρειο Αιγαίο πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει τους 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο θα φτάσει τους 14 με 16 βαθμούς ενώ στο νότιο Αιγαίο τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Κεντρική φωτογραφία: Κονταρίνης Γιώργος/ EUROKINISSI

Η πρόγνωση για την Τρίτη 19/4

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, από το απόγευμα στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 14 με 16 και στα νότια τους 18 βαθμούς Κελσίου.