Μονεμβασιά: «Βρίσκεται σε ένα παραλήρημα ώρες» - Τι αποκαλύπτει ο Κούγιας για τον κατηγορούμενο

Έγινε δεκτό το αίτημά του να μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Μονεμβασιά: «Βρίσκεται σε ένα παραλήρημα ώρες» - Τι αποκαλύπτει ο Κούγιας για τον κατηγορούμενο

Στη θλίψη έχουν βυθιστεί όλοι στην Μονεμβασιά, όταν 52χρονος παρέσυρε δύο ηλικιωμένους στη Μονεμβασιά σε ένα τραγικό συμβάν που ξεπερνά κάθε λογική, μιας και ο ίδιος δεν ξέρει τι τον οδήγησε εκεί! Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει πως θυμάται ότι του φωνάζουν «Σταμάτα το αμάξι, πάτησες τον άνθρωπο, πάτησες το μηχανάκι» και από τότε δεν θυμάται τίποτα.

Όσα ανέφερε ο δικηγόρος του Αλέξης Κούγιας

Στην εκπομπή Live News το μεσημέρι της Τρίτης 10/5 μίλησε ο Αλέξης Κούγιας που ανέλαβε την υπεράσπιση του 52χρονου και αποκάλυψε πως 24 ώρες πριν το τραγικό συμβάν, άνθρωποι του κοινωνικού περιβάλλοντος του 52χρονου κατηγορουμένου είχαν διαπιστώσει αντίστοιχες συμπεριφορές, κάτι που είχαν δει και όσοι βρίσκονταν στην ταβέρνα που επισκέφθηκε λίγο πριν το αποτρόπαιο έγκλημα.

Ο δικηγόρος επισήμανε πως η μανιοκατάθλιψη έχει ένα κύριο χαρακτηριστικό. Μπορεί μέχρι μια ηλικία και μέχρι να έρθει το ψυχωσικό επεισόδιο να είσαι ένα κανονικός άνθρωπος. «Αυτήν την καταθλιπτική φάση περνά τώρα ο μάρτυρας. Βρίσκεται σε ένα παραλήρημα ώρες», ενώ είπε πως έγινε δεκτό το αίτημά του ο κατηγορούμενος να μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Το ακραίο σκηνικό που βίωσε με τον 52χρονο δράστη

Όπως δήλωσε ο γνωστός ποινικολόγος μετά την επίσκεψή του Αστυνομικό Τμήμα της Σκάλας Λακωνίας όπου κρατείται ο δράστης του πρωτοφανούς εγκλήματος, η πρώτη τους επαφή από κοντά δεν κύλησε ομαλά, αφού ο 52χρονος επιχείρησε να κλειδώσει τον δικηγόρο μαζί του στο κρατητήριο.

«Έκανα και ένα ατόπημα, μπήκα στον προθάλαμο… και πήγε να με κλειδώσει μέσα μαζί του! Να με βάλει μέσα στο κρατητήριο».

«Είναι χτυπημένος παντού, άσχημα πολύ στο πρόσωπο και δεν μπορεί να επικοινωνήσει» πρόσθεσε ο κ. Κούγιας και εξήγησε ότι ο 52χρονος θα εξεταστεί από γιατρούς αμέσως και «είναι στα χέρια της επιστήμης (…). Αν οι γιατροί απόψε επιτρέψουν τη μεταγωγή του στον εισαγγελέα Σπάρτης, αύριο το πρωί (Δευτέρα) θα του ασκηθεί ποινική δίωξη».

«Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι είναι ένας πολύ ήρεμος άνθρωπος, δεν έχει πειράξει ούτε κουνούπι στη ζωή του. Δεν παντρεύτηκε, έχει αφιερώσει τη ζωή του στους γονείς του. Εχει πολύ μεγάλη περιουσία. Καλλιεργεί 270 στρέμματα, έχει ξενοδοχειακή μονάδα, είναι αυτοδημιούργητος άνθρωπος…» ανέφερε ο γνωστός ποινικολόγος για τον 52χρονος, συμπλητώνοντας πάντως ότι «υπάρχει κάποιο ιστορικό (ψυχολογικών προβλημάτων) στην οικογένεια» αφού η «η μητέρα του είναι χρόνια διπολική…».

«Δυστυχώς δε μπόρεσα να επικοινωνήσω μαζί του. Ήδη με είχαν ειδοποιήσει ο υποδιοικητής και οι αστυνομικοί ότι είναι εκτός επικοινωνίας. Παρ'ολα αυτά εγώ θέλησα να μπω στο κελί που φυλάσσεται και νομίζω ότι διακινδύνευσα. Σε λίγο θα οδηγηθεί στο ψυχιατρικό νοσοκομείο… Είναι ένα έγκλημα εκτός κοινής λογικής, εκτός λογικής επεξεργασίας. Ξεκίνησε από μια ανθρωποκτονία διπλή εξ αμελείας», είπε ο κ. Κούγιας.

«Εδώ υπάρχουν πολλά ουσιαστικά και νομικά προβλήματα, αν τελικά ξεπεραστεί το ζήτημα του καταλογισμού του δράστη και διαπιστωθεί ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα ψυχώσεως... γιατί το πρώτο στάδιο της συμπεριφοράς του, είναι ένα κλασικό ατύχημα, μία διπλή ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Το δεύτερο στάδιο όμως, αν είναι αλήθεια αυτά που μου περιέγραψαν οι αστυνομικοί... αν αυτό αφορά έναν άνθρωπο που έχει σώας τας φρένας, αυτό είναι ανθρωποκτονία εκ προθέσεως.

«Αρα το θέμα είναι πρώτα να διαπιστώσει ο ιατροδικαστής πότε έχασαν τη ζωή τους αυτοί οι άνθρωποι, αν την έχασαν στο πρώτο χτύπημα, τότε έχουμε μία κλασική περίπτωση ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.

«Αν όμως ζούσαν τα θύματα, έστω και αν ανέπνεαν μόνο και χτυπούσε η καρδιά τους και τα χτυπήματα που οδήγησαν στην απώλεια της ζωής τους έγιναν μετά, τότε έχουμε διερεύνηση μιας ανθρωποκτονίας που είτε θα είναι ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, είτε θα είναι ανθρωποκτονία σε κάθε περίπτωση από έναν ακαταλόγιστο άνθρωπο».

Επισήμανε, επίσης, ότι αν ο 52χρονος «δεν επικοινωνεί, η διαδικασία αναστέλλεται. Γιατί σε ένα ποινικό δικαστήριο, πρέπει ο κατηγορούμενος να μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία».

Στον κ. Κούγια είπε ότι δεν θυμάται τι συνέβη, όπως ανέφερε ο ίδιος ο ποινικολόγος:

«Πριν λίγες ώρες, με πήρε αυτός τηλέφωνο και μου είπε: «Θέλω να είστε ο δικηγόρος μου. Έκανα κάτι που δε θυμάμαι». Μου είπε: «Είναι ώρα μηδέν…»

«Οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να του πάρουν απολογία. Πρέπει να γίνει πραγματογνωμοσύνη, να τον εξετάσει πραγματογνώμονας, να αποφανθεί ότι μπορεί να παρακολουθήσει τη διαδικασία. Τότε, αρχίζει η ποινική διαδικασία, η απολογία του…».