Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση πως έφυγε από την ζωή σε ηλικία μόλις 79 ετών ο σπουδαίος Έλληνας μουσικός και συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου άφησε την τελευταία του πνοή αργά το βράδυ της Τρίτης (19/5) σε νοσοκομείο της Γαλλίας. Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Να τονίσουμε πως από την ζωή έφυγε και η Κατερίνα Βελλίδη

Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου

Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (πλήρες όνομα: Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου) (Αγριά Μαγνησίας, 29 Μαρτίου 1943), ευρύτερα γνωστός Vangelis, είναι Έλληνας μουσικός και συνθέτης της ηλεκτρονικής, progressive, ambient, τζαζ και ορχηστρικής μουσικής.

Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Είναι βραβευμένος με Όσκαρ για την μουσική της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς το 1982. Επίσης έχει επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά και τον Γιον Άντερσον. Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, Το έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη, ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα - Ιαπωνία.