Ευλογιά Πιθήκων: Ανεμοβλογιά δείχνει το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Ευλογιά Πιθήκων: Ανεμοβλογιά δείχνει το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Η ευλογιά των πιθήκων έχει προκαλέσει ταραχή καθώς στις (21/5) ανακοινώθηκε ένα ύποπτο κρούσμα και στην Ελλάδα μετά από την άφιξη του 29χρονου Βρετανού ο οποίος χρειάστηκε να απομονωθεί όπου νοσηλεύτηκε και στο δωμάτιο αρνητικής πίεσης στο «Αττικόν».

Πιο συγκεκριμένα, ο νεαρός είχε φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων. Ωστόσο, από την ανάλυση και του δεύτερου δείγματος, ο νεαρός επιβεβαιώθηκε με ανεμοβλογιά.

Εξωτερική φωτογραφία: (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το ύποπτο κρούσμα από την ευλογιά των πιθήκων

Πώς μεταδίδεται η νόσος - Τα συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία

Στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα μίλησε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, η οποία αναφέρθηκε στην ευλογιά των πιθήκων που σκορπά τον τρόμο τις τελευταίες μέρες.

Μετά τις πληροφορίες για τον εντοπισμό του πρώτου πιθανού κρούσματος στην Ελλάδα, η κα Ψαλτοπούλου εξήγησε πως αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων, τα οποία δεν φαίνεται να έχουν σχέση με περιοχές όπου υπάρχει ο ιός, όπως η Αφρική.

Όπως ανέφερε υπάρχουν τρεις τρόποι. Μέσω του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή με μεγάλα σταγονίδια. Επίσης, κάποιος μπορεί να κολλήσει αν έρθει σε επαφή με τα εξανθήματα του ασθενή, αλλά και αν κάποιος έρθει σε επαφή με τα σεντόνια ή τα ρούχα του ασθενή.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια της ευλογιάς, η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε πως πιστεύεται ότι υπάρχει συσχέτιση και το εμβόλιο που ήδη υπάρχει και πιθανόν μας καλύπτει. Ωστόσο, σημείωσε ότι αναμένονται συστάσεις από τον ECDC.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα που θα πρέπει κάποιον να κινητοποιήσουν και να απευθυνθεί στον γιατρό, σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου είναι αρχικά ο πυρετός, η κόπωση και η λεμφαδενοπάθεια, καθώς και η εμφάνιση του εξανθήματος, που ξεκινάει από το πάνω μέρος του σώματος, πάει προς τα κάτω και αλλάζει μορφή.

Για το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μάσκα, λόγω της ευλογιάς των πιθήκων η κ. Ψαλτοπούλου τόνισε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρξει αύξηση στην συρροή των κρουσμάτων.