Ευλογιά πιθήκων: "Έσκασε" το πρώτο ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Το ανέλαβε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Ευλογιά πιθήκων:

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη για την απότομη αύξηση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων. Μάλιστα ο ΠΟΥ χτυπάει καμπανάκι για ραγδαία εξάπλωση κατά τους θερινούς μήνες. Με τον κατάλογο των χωρών να μεγαλώσει με τα κρούσματα, εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο στην Ελλάδα.

Πρόκειται για Βρετανό τουρίστα, 29 χρόνων, που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά μαζί τη σύντροφό του για διακοπές. Ο νεαρός άνδρας φέρει δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπεμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.

Το κρούσμα ανέλαβε ο Τσιόρδας

Σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν, ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ στην 4η Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Γ. Νοσοκομείο «Αττικόν» Σωτήρης Τσιόδρας και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ στην ίδια κλινική του «Αττικόν» Αναστασία Αντωνιάδου, είναι οι ειδικοί που αναλαμβάνουν τον 29χρονο.

Την ώρα που τα μέτρα για τον κορωνοϊό σταματάνε και τα κρούσματα πέφτουν, άλλος ένας ιός έρχεται να προκαλέσει αναστάτωση.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Ευλογιά Πιθήκων Ελλάδα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που, κυρίως, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Πώς μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής

Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Μπορεί σπάνια να μεταδοθεί με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά έχει μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.