Ευλογιά των Πιθήκων: Συναγερμός στην Σκωτία - Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα

Δείτε αναλυτικά

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Ευλογιά των Πιθήκων: Συναγερμός στην Σκωτία - Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει ανησυχήσει για τα καλά τους πάντες καθώς όπως έγινε γνωστό έχει φτάσει πλέον και στην Σκωτία με αποτέλεσμα να έχει πέσει το βάρος στην ιχνηλάτηση των επαφών του, ωστόσο η ταυτότητα του ασθενή δεν έχει δοθεί στην δημοσιότητα μέχρι στιγμής.

Ο Σάιμον Κλαρκ, επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, υποστήριξε ότι είναι «επιφυλακτικός», αλλά «σίγουρα δεν ανησυχεί» για τη δυνατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να διαχειριστεί την εξάπλωση του ιου, ο οποίος είχε μολύνει μέχρι χθες 20 Βρετανούς, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού. Μάλιστα, συναγερμός είχε σημάνει και στην Ελλάδα με το πρώτο ύποπτο κρούσμα.

Εξωτερική φωτογραφία: (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Ευλογιά Πιθήκων Ελλάδα

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που, κυρίως, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Πώς μπορεί να νοσήσει κάποιος από ευλογιά των πιθήκων: Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής

Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Μπορεί σπάνια να μεταδοθεί με την κατανάλωση κρέατος από μολυσμένο ζώο που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς ή με την επαφή με το δέρμα ή το τρίχωμα μολυσμένου ζώου.

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί;

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά έχει μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.) Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.