Θρήνος για το ελληνικό ποδόσφαιρο - Πέθανε ο Θαλής Τσιριμώκος

Ήταν ο πρώτος εντός συνόρων που πήρε βραβείο «fair play»

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Θρήνος για το ελληνικό ποδόσφαιρο - Πέθανε ο Θαλής Τσιριμώκος

Θλίψη σκόρπισε στο ελληνικό ποδόσφαιρο η είδηση του θανάτου του Θαλή Τσιριμώκου, του πρώτου ποδοσφαιριστή που πήρε βραβείο fair play στην Ελλάδα. Ο Θαλής Τσιριμώκος, που έγραψε τη δική του ιστορία στα ελληνικά γήπεδα ως παίκτης και προπονητής δεν είναι πια στη ζωή.

Το πρωί της Κυριακής υπέστη καρδιακό επεισόδιο και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών (γεννηθείς το 1954 κι όχι το 1959 όπως λανθασμένα έχει περαστεί στο διαδίκτυο). Είναι ο δεύτερος ποδοσφαιριστής αυτή της γενιάς που φεύγει το τελευταίο δίμηνο, αφού είχε προηγηθεί και ο Γιώργος Παππάς στις 13 Μαίου.

Η αθλητική καριέρα του Θαλή Τσιριμώκου

Ο Τσιριμώκος ήταν ο πρώτος παίκτης στον οποίο δόθηκε βραβείο fair play τη σεζόν 1983-1984, σε ένα ματς ΟΦΗ-Ολυμπιακός. Ο Σαργκάνης έπιασε εντυπωσιακά την κεφαλιά του Βλαστού κι ο Τσιριμώκος, που ήταν μπροστά στη φάση, αγκάλιασε τον Σαργκάνη.

Τη σεζόν 1979-1980, με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν ο δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Μπάγεβιτς, ενώ τρίτος σκόρερ στην Α' Εθνική ήταν τη σεζόν 1982-1983 με τη φανέλα του ΟΦΗ.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον ΑΟ Παγκρατίου, περιοχή όπου γεννήθηκε. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε μόνο σε κάτι φιλικά και αργότερα έπαιξε σε Καλλιθέα, ΠΑΣ Γιάννινα, Άρη, ΟΦΗ και Απόλλων Σμύρνης.

Η προπονητική του καριέρα ξεκίνησε το 1997 στην Αγία Ελεούσα, μετά πήγε και Αιολικό και Αγερσανί. Στη συνέχεια πήγε στην Κ19 του Εθνικού και το 2011 έκατσε στον πάγκο της πρώτης ομάδφας. Το 2012 επέστρεψε στην Αγία Ελεούσα και μετά πήγε στην Άνοιξη. Ακολούθησε ο Ολυμπιακός Αγίου Στεφάνου και τελευταία ήταν σκάουτ για τον Ολυμπιακό Βόλου. Επίσης διετέλεσε και διευθυντής σε ΠΑΣ Γιάννινα, Εθνικό και Άνοιξη.

Πηγή: gazzeta.gr

Αντί για βουλευτής έγινε ποδοσφαιριστής!

Απόσπασμα από συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φως των Σπορ»

Ο Θαλής Τσιριμώκος, από τους μεγάλους «κανονιέρηδες» στη δεκαετία του ’80, είναι γόνος μιας μεγάλης πολιτικής οικογένειας. Αν αναζητήσει κάποιος πληροφορίες στο διαδίκτυο για την οικογένεια Τσιριμώκου, θα δει πρωθυπουργούς, υπουργούς, προέδρους Βουλής, βουλευτές. Εφτά γενιές κρατά αυτή η πολιτική παράδοση. Όμως ο Θαλής Τσιριμώκος τράβηξε τον δικό του, διαφορετικό δρόμο. Καίτοι ο πατέρας του, ο παππούς και οι προπάπποι του ήταν βουλευτές, όπως θείοι και ξαδέλφια, αυτός -όπως λέει στη σημερινή μεγάλη συνέντευξη στο «ΦΩΣ»- προτίμησε τα γήπεδα από τη Βουλή και τους στίβους της πολιτικής.

Ο πατέρας του, Ιωάννης Τσιριμώκος, ήταν βουλευτής στην προδικτατορική περίοδο με την Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Ο Θαλής Τσιριμώκος από πιτσιρικάς πήγαινε στο πολιτικό γραφείο του πατέρα του που τον έπαιρνε πολλές φορές και στη Βουλή. Όμως ο ίδιος, όπως μας λέει, είχε το μυαλό του πότε θα πάει στην αλάνα για μπάλα. Είναι εμφανές ότι γεννήθηκε για ποδοσφαιριστής και όχι για πολιτικός. Γι’ αυτό και η πολιτική αλυσίδα των Τσιριμώκων κόπηκε εκεί.

Ο Θαλής Τσιριμώκος έκανε μεγάλη καριέρα ως ποδοσφαιριστής στον ΑΟ Παγκρατίου, στην Καλλιθέα, στον ΠΑΣ Γιάννινα, στον Άρη, στον ΟΦΗ και για λίγο στον Απόλλωνα Σμύρνης. Στα Γιάννινα αγωνίστηκε μόνο τη σεζόν 1979-80, αλλά λίγο έλειψε να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Με τον Αλβαρέζ και τον Κόντε αποτελούν την τριάδα των μεγαλύτερων «κανονιέρηδων» στην Ιστορία του ΠΑΣ. Ο κόσμος πανηγύρισε μεγάλες νίκες και επιτυχίες με δικά του γκολ. Τον αγάπησε πολύ, σαν να έπαιξε μια ζωή με την κυανόλευκη φανέλα.

Σε αυτόν δόθηκε το πρώτο βραβείο φερ πλέι όταν σε αγώνα Ολυμπιακός - ΟΦΗ στις 1/4/1984 αγκάλιασε και έδωσε συγχαρητήρια στον Σαργκάνη που απέκρουσε κοντινή κεφαλιά του Βλαστού. Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, παρέμεινε στον ίδιο χώρο ως προπονητής. Σήμερα στο «ΦΩΣ» λέει πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες από τη ζωή και την ποδοσφαιρική καριέρα του.

Ο Τσιριμώκος ως παίκτης του ΟΦΗ

Θαλή, πώς ξέφυγες από την πολιτική;

Ο πατέρας μου ήθελε να αποτελέσω δική του συνέχεια στην πολιτική. Εμένα όμως με τραβούσαν η μπάλα και ο αθλητισμός. Στο τέλος της καριέρας μου δέχθηκα προτάσεις από κόμματα για να πολιτευτώ, αλλά δεν δέχτηκα. Αν ζούσε ο πατέρας μου, ο οποίος δεν ήθελε με τίποτα να γίνω ποδοσφαιριστής, ίσως με πίεζε περισσότερο για την πολιτική. Όμως μετά τη μεταπολίτευση πέθανε ο πατέρας μου, εγώ ήμουν ακόμη στην εφηβεία και έτσι συνέχισα με το ποδόσφαιρο. Είχαμε περάσει και δύσκολα χρόνια ως οικογένεια, καθώς ο πατέρας μου, ο Ιωάννης Τσιριμώκος, βουλευτής της Ένωσης Κέντρου στην προδικτατορική περίοδο, είχε συλληφθεί από τη χούντα. Έζησα από πιτσιρικάς τις δύσκολες πολιτικές καταστάσεις που υπήρχαν τότε στην Ελλάδα, είδα και τον πατέρα μου κρατούμενο στο ΕΑΤ ΕΣΑ και δεν είχα τόσο καλές εντυπώσεις για την πολιτική. Ξέρεις, οι παιδικές μνήμες δεν σβήνουν εύκολα.

Λογικό είναι να σε ήθελε για διάδοχό του ο πατέρας σου.

Ήταν βουλευτής μέχρι το 1967 που ήρθε η χούντα. Τότε εγώ ήμουν ακόμη παιδί. Ήθελε όμως να πηγαίνω στο γραφείο του, με γνώρισε με πολλούς πολιτικούς, όπως και με τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον «Γέρο της Δημοκρατίας» όπως τον λέγανε, με έπαιρνε στη Βουλή. Όλοι οι πατεράδες θέλουν κάτι καλύτερο για τα παιδιά. Εγώ όμως πιτσιρικάς το έσκαγα από τη Βουλή και πήγαινα για μπάλα. Με τραβούσε ο αθλητισμός. Στον πατέρα μου έλεγα ψέματα, δεν του έλεγα ποτέ ότι παίζω μπάλα και μπάσκετ. Με την ευκαιρία να σου πω ότι έχω μετάλλια από αγώνες καταδύσεων και αργότερα έπαιξα για ένα μικρό διάστημα και στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού με Κορωναίο, Κέφαλο, Κολοκυθά, Πέπα και άλλους μεγάλους παίκτες. Μία φορά θα με έκαιγε ο γνωστός προπονητής Πάνος Μάρκοβιτς. Με είδε να παίζω με τα τσικό του Παγκρατίου και όταν ήρθε στο πολιτικό γραφείο του πατέρα μου, μου έδωσε συγχαρητήρια για τα γκολ που έβαλα! Εγώ έγινα κατακόκκινος. Με κοίταξε περίεργα ο πατέρας μου, δάγκωσα τη γλώσσα και το μόνο που κατάφερα να πω ήταν ότι κάποιο λάθος έγινε, δεν ήμουν εγώ. Κατάλαβε ο Μάρκοβιτς και το γύρισε ότι… έμοιαζα με το παιδί που έβαλε τα γκολ και έκανε λάθος. Δεν το πίστεψε ο πατέρας μου, αλλά έδωσε τόπο στην οργή.

Ο Τσιριμώκος σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Ποιους πολιτικούς γνώρισες από μικρός;

Πάρα πολλούς, ειδικά όταν με έπαιρνε ο πατέρας μου στη Βουλή. Αργότερα, στην περίοδο της χούντας, έρχονταν στο σπίτι μας ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Παύλος Βαρδινογιάννης και άλλοι που προσπαθούσαν με τον πατέρα μου να οργανώσουν κάποια κίνηση για την ανατροπή του καθεστώτος και την επιστροφή της Δημοκρατίας. Ο Αβέρωφ και ο Παύλος Βαρδινογιάννης ήταν φίλοι του πατέρα μου. Μετά την πτώση της χούντας γνώρισα τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Αντώνη Σαμαρά και άλλους. Να ξέρεις ότι οι παλιοί πολιτικοί ήταν άλλης κοπής, δεν έχουν σχέση με τους σημερινούς. Πάνω απ’ όλα ήταν πατριώτες και αγαπούσαν την Ελλάδα, ενέπνεαν σεβασμό.

Ο πατέρας σου είχε συλληφθεί επί χούντας;

Είχε γίνει μία κίνηση από τον Αβέρωφ, τον Τσαλδάρη, τον Παύλο Βαρδινογιάννη και άλλους πολιτικούς για την ανατροπή της χούντας. Γίνονταν και στο σπίτι μας μυστικές συσκέψεις, καθώς στην κίνηση αυτή ήταν μυημένος και ο πατέρας μου. Κάποιος τους κάρφωσε. Τότε μέναμε στο Κολωνάκι. Μια μέρα κατέβηκε ο πατέρας μου από το σπίτι για να πάρει εφημερίδες. Χάσαμε τα ίχνη του. Τον περίμενε η ασφάλεια και τον συνέλαβε. Το βράδυ μάς πήραν τηλέφωνο από τη στρατονομία για να του πάμε κουβέρτες. Η μητέρα μου, από φόβο, πήρε εμένα και τις δύο αδελφές μου και πήγαμε στο ΕΑΤ ΕΣΑ. Ήταν τότε εκεί κοντά που είναι τώρα η αμερικάνικη πρεσβεία. Μας υποδέχθηκε ο Θεοφιλογιαννάκος. Μας είπε θα ανακριθεί και θα αποφασιστεί για τα περαιτέρω. Μετέπειτα έκανε φυλακή και για ένα διάστημα ήταν υπό περιορισμό. Είναι αλήθεια ότι τους περισσότερους πολιτικούς δεν τους πείραξαν. Πολύ ξύλο έφαγαν οι αριστεροί αξιωματικοί και οι φοιτητές.

πηγή και φωτογραφίες: ΤΟ ΦΩΣ διαβάστε τη συνέχεια στο fosonline.gr