Πάτρα: Ήταν τραγικό το τέλος - Τα στοιχεία που πρόδωσαν την ασφυξία της Ίριδας και της Μαλένας

Απίστευτη κατάληξη

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Πάτρα: Ήταν τραγικό το τέλος - Τα στοιχεία που πρόδωσαν την ασφυξία της Ίριδας και της Μαλένας

Το θρίλερ στην Πάτρα δεν έχει τελειωμό, καθώς ένα νέο πόρισμα που έγινε γνωστό τη Δευτέρα 20/6 ήρθε να τα ανατρέψει όλα. Τα ιστοπαθολογικά ευρήματα αυτή τη φορά ήταν διαφορετικά με αποτέλεσμα να κληθεί η Πισπιρίγκου για νέα κατάθεση, που διήρκησε 4 ώρες.

Εφόσον λοιπόν, γνωστοποιήθηκε πως η Μαλένα και η Ίριδα είχαν ένα μαρτυρικό θάνατο, αφού δεν ισχύει ό,τι ξέραμε παρά μόνο ως αιτία θανάτου η ασφυξία. Μάλιστα για να ενισχυθεί αυτή το τελικό πόρισμα έγινε σοβαρή ιατροδικαστική εξέταση στα σώματα των κοριτσιών και τα παρακάτω στοιχεία ''μιλούν'' από μόνα τους.

Τα στοιχεία που μαρτυρούν ασφυξία για τα νεκρά κορίτσια της Πάτρας

  • Εξωτερικές κακώσεις με εκδορές στη μύτη
  • Ανάδειξη της έτερης κάκωσης (εντύπωμα στο αριστερό μάγουλο), που η κυρία Τσάκωνα δεν κατέγραψε στην έκθεση της
  • Ηπατική βλάβη και όχι ανεπάρκεια, όπως ερμηνεύτηκε από την κυρία Τσάκωνα
  • Έντονος βαθμός πνευμονικού οιδήματος και της συμφόρησης των πνευμόνων
    Τραγωδία Πάτρα

''Μίλησε'' το ήπαρ και η καρδιά των δύο κοριτσιών

Την Δευτέρα 20/6 κυκλοφόρησαν μέσω και του T-live τα νέα ευρήματα από τους νέους ορισμένους ιατροδικαστές, που εξέτασαν αναλυτικά τα αίτια θανάτου της Ίριδας και της Μαλένας των δύο νεκρών κοριτσιών στην Πάτρα, με τα έγγραφα των γιατρών να κυκλοφορούν δημόσια.

Πιο αναλυτικά, για τα δύο πλέον νεκρά κορίτσια ξεχωριστά, είναι να σαν μίλησε το ήπαρ της Μαλένας και η καρδιά της Ίριδας και πλέον μπορεί να ειπωθεί πως η κλινική τους κατάσταση ήταν μια χαρά και ακυρώνεται η υποψία υπατικής ανεπάρκειας, αλλά αντίθετα φαίνεται σαν πίεσε κάποιος επίμονα τα παιδιά και να κατέληξαν από ασφυξία.

«Τα δικά μας ευρήματα είναι συμβατά πάντα εφόσον συνηγορούν και τα ευρήματα των ιατροδικαστών. Οι ιατροδικαστές θα επιδείξουν το τελικό πόρισμα. Υπήρξαν κάποια ευρήματα που ήταν ενδεικτικά υποξίας, έλλειψης οξυγόνου και στα δύο παιδιά. Η υποξία μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια αλλά και σε βίαια αίτια. Από εκεί και πέρα, το πώς προκλήθηκε συνδυάζεται με τα υπόλοιπα ευρήματα των ιατροδικαστών και των τοξικολογικών εξετάσεων.

Εμείς εξετάσαμε ό,τι μας είχαν στείλει οι παθολογοανατόμοι, η κα Μητσέλου για την Ίριδα και τα πλακίδια από τον κ. Αγαπητό για τη Μαλένα. Στο υλικό του κ. Αγαπητού είχε περάσει το χρονικό διάστημα που τα υλικά κρατούνται, αποθηκεύονται. Το υλικό που είχε μείνει πίσω από τα όργανα του παιδιού είχε δοθεί για αποτέφρωση. Άρα από εκεί δε μπορούσαμε να πάρουμε νέες τομές. Στη Μαλένα είχαμε την εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων. Εξετάσαμε τις υπάρχουσες τομές που είχαμε, τα πρώτα παθολογοανατομικά ευρήματα παραμένουν αλλά δε μπορούμε να τα αποδώσουμε σε ηπατική ανεπάρκεια.

Δεν δείχνει ηπατική ανεπάρκεια ελλείψει κι άλλων παθολογικών αιτιών, δείχνει κάποια παρατεταμένη υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου για κάποιο διάστημα, όχι μικρό. Σταματάμε όμως εκεί και δε μπορούμε να πάμε παραπέρα. Και στη Μαλένα κάναμε κάποιες χρώσεις αλλά δεν μας οδήγησαν κάπου. Στους πνεύμονες τα ευρήματα είναι μη ειδικά. Όλα βέβαια έχουν τη σημασία τους».

«Στην Ίριδα που είχαμε όλο το υλικό πήραμε και νέες τομές. Στην Ίριδα, τη μέθοδο των χρώσεων, την κάναμε μόνο στην καρδιά επειδή εκεί κρίναμε ότι ήταν απαραίτητη να γίνει. Αυτή η χρώση που έγινε την Ίριδα μπορεί να συνηγορήσει υπέρ της ασφυξίας μόνο εφόσον συνηγορούν και τα ευρήματα των ιατροδικαστών.

Εμείς εντοπίσαμε στην καρδιά της Ίριδας που μπορεί να οδηγεί στον ασφυκτικό θάνατο. Εντοπίσαμε στοιχεία υποξίας. Βέβαια ένα παιδί δε μπορεί με αγενεσία φλεβόκομβου να φτάσει στην ηλικία των 7 μηνών. Στους πνεύμονες τα ευρήματα είναι μη ειδικά. Όλα βέβαια έχουν τη σημασία τους».