Ξεκινούν σήμερα 11/7 οι θερινές εκπτώσεις - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνίες

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Ξεκινούν σήμερα 11/7 οι θερινές εκπτώσεις - Μέχρι πότε θα διαρκέσουν

Σήμερα 11/7 ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος. Τα καταστήματα, σε όλη τη χώρα, μπορούν να ανοίξουν, προαιρετικά, την Κυριακή (17/7), από 11 π.μ. έως 8 μ.μ.

Ο εμπορικός κόσμος, από την πλευρά του, καλεί τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς και να επωφεληθούν από τις προνομιακές τιμές της θερινής εκπτωτικής περιόδου, για να πάρουν μία… ανάσα από τις κρίσεις -πληθωριστική και ενεργειακή- που προκαλούν αυξήσεις σε τρόφιμα, καύσιμα και λογαριασμούς.

Ξεκινούν σήμερα 11/7 οι εκπτώσεις

1 Στα καταστήματα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

2 Εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπονται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλαιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένη, ενώ συμπληρωματικά δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης.

3 Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται. Οπότε, πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Ξεκινούν σήμερα 11/7 οι εκπτώσεις 
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

4 Εάν υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …% έως …%»). Σε κάθε άλλη περίπτωση πρέπει να αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

5 Δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν, ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν, συνήθως, είδη παρωχημένης εποχής.

6 Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης).

7 Στις προσφορές, συχνά, αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, δηλαδή, αν μετανιώσει ο καταναλωτής για την αγορά του, δεν θα έχει δυνατότητα αλλαγής.

8 Κάποια καταστήματα διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη τους είναι φθηνότερα, σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

9 Είναι σημαντική η ενημέρωση για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής, όταν ο καταναλωτής αγοράζει προϊόντα με δόσεις.

10 Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν (σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94) πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

11 Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν από την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

12 Μόνο με απόδειξη αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

13 Καλό είναι οι καταναλωτές να ζητούν τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

14 Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και, πάντως, όχι κατώτερο από 5.000 ευρώ.

15 Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και, πάντως, όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ.

Εξωτερική φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

4 Zara προϊόντα με 60% έκπτωση από 5,99 ευρώ

Οι προσφορές του Zara είναι σοκαριστικές. Πολλά από τα προϊόντα του έχουν 60% έκπτωση και μπορείς να βρεις τα πιο στιλάτα items ακόμη και από 5,99 €. Φυσικά έχω κάνει την έρευνα μου, τα έχω εντοπίσει και θα στα παρουσιάσω ένα-ένα παρακάτω.

Ξεκινάμε από δύο set που βρήκα σε κοραλί χρώμα, που είναι απίστευτη τάση. Αυτό που θα δεις αριστερά είναι χωρίς μανίκια και με λεπτομέρειες με στρας και το top κοστίζει 7,99 € (κωδικός: 5039/036). Αυτό που θα δεις στα δεξιά της φωτογραφία είναι πλεκτό, με μανίκι μέχρι κάτω από τον αγκώνα και παντελόνι 3/4. Η μπλούζα κοστίζει 9,99 € (κωδικός:1822/062), ενώ το παντελόνι 19,99 € (κωδικός:1822/063).

undefined

Πριν λίγες μέρες σου πρότεινα και μερικά ακόμη εκπτωτικά ρούχα (δες τα εδώ).

Και για το τέλος άφησα δύο items με animal print. Το ένα είναι ένα παντελόνι jeggings με cow print, από εξαιρετικά ελαστικό ύφασμα, ψηλόμεσο, με τελείωμα καμπάνα και κοστίζει 9,99 € (κωδικός: 5520/010). Αυτό που θα δεις στη δεξιά φωτογραφία είναι μία mini φούστα με zebra print, η οποία έχουμε πει πολλές φορές πόσο μεγάλη τάση είναι. Η τιμή της ανέρχεται στα 5,99 € μόνο (κωδικός: 5584/357)

undefined