Παγκόσμιος συναγερμός: Kένταυρος - Η νέα "φονική" υποπαραλλαγή του κορωνοϊού από την Ινδία

Μπορεί ακόμη και να αποφύγει την προστασία του εμβολίου

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Παγκόσμιος συναγερμός: Kένταυρος - Η νέα

Και πάνω που βρισκόμαστε ήδη σε κρίσιμο σημείο στην χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη, με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, παγκόσμια ανησυχία έχει ξεσπάσει για την εμφάνιση μιας νέας, ταχέως μεταδιδόμενης παραλλαγής, η οποία κερδίζει έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στην Ευρώπη. Πρόκειται για το στέλεχος BA.2.75 της «Όμικρον» με την προσωνυμία «Κένταυρος»

Οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για την εμφάνιση μιας ακόμη ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής της «Όμικρον» η οποία κερδίζει γρήγορα έδαφος στην Ινδία και έχει ήδη φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο και σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία στις αρχές Μαΐου και σύμφωνα με ενδείξεις μπορεί να αποφύγει την προστασία του εμβολίου, με την αλληλουχία να δείχνει ότι έχει ήδη εξαπλωθεί στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, τον Καναδά και τις ΗΠΑ, έχοντας φθάσει συνολικά σε 10 χώρες του κόσμου.

Πονοκέφαλος με την νέα επικίνδυνη μετάλλαξη του κορωνοϊού

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) το χαρακτήρισε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσο, αλλά μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι αδύναμα ή δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα υποπαραλλαγή, αν και η επικεφαλής επιστήμονάς του η δρ Σουμίγια Σβαμίναθαν είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Εβδομαδιαία ανακοίνωση πλέον - Πάνω από 4 εκατ. κρούσματα στη χώρα από την αρχή της πανδημίας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η χώρα μας καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται συνεχώς και εξαπλώνονται, και εν μέσω τριήμερης απεργίας στα διαγνωστικά κέντρα. Σε μία νέα λοιπόν εποχή περνά η διαχείριση της πανδημίας από σήμερα αφού η χώρα μας μπαίνει σε μια λογική εβδομαδιαίας ενημέρωσης για τους αριθμούς των κρουσμάτων και των υπόλοιπων πανδημικών δεικτών.

H καθημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ σήμερα δεν θα εκδοθεί, μετά από 2,5 χρόνια που...διαβάστε περισσότερα στο athensmagazine.gr