Πτώση αεροσκάφους Καβάλα: Επιμνημόσυνη δέηση για το πλήρωμα στο Παλαιοχώρι

Κλίμα οδύνης στην περιοχή και όχι μόνο

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Πτώση αεροσκάφους Καβάλα:  Επιμνημόσυνη δέηση για το πλήρωμα στο Παλαιοχώρι

Με κομμένη ανάσα και δάκρυα στα μάτια η κοινή γνώμη παρακολουθεί "παγωμένη" τις εξελίξεις με την πτώση του αεροσκάφους στην Καβάλα, το βράδυ του Σαββάτου 16/7, στερώντας τη ζωή από 8 συνανθρώπους μας.

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του πληρώματος εψάλη σήμερα το πρωί, την Κυριακή 17/7 στον ιερό ναό Απόστολου Θωμά, στο Παιλαιοχώρι Καβάλας. Ο εφημέριος του ιερού ναού, πατέρας Θεοχάρης Καλπάκογλου, ήταν και ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας του τραγικού συμβάντος, και αποφάσισε να ψάλει εκείνος.

Όσα ανέφερε ο πατήρ Θεοχάρης Καλπάκογλου για το τραγικό συμβάν

«Άνθρωποι του Θεού ήταν και ως εφημέριος σκέφτηκα στο τέλος της σημερινής θείας λειτουργίας να κάνουμε μια επιμνημόσυνη δέηση και να προσευχηθούμε για τις ψυχές αυτών των ανθρώπων, που δεν γνωρίζαμε την εθνικότητά τους, αλλά ούτε και μας ενδιαφέρει καθώς όλοι οι άνθρωποι είναι άνθρωποι του Θεού.

Είχαμε ιερό καθήκον να κάνουμε μια προσευχή ώστε ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους εφόσον φύγανε και να ενισχυθούν και οι συγγενείς τους απέναντι σε αυτό τον μεγάλο πόνο, που είναι και δικός μας πόνος»

Επιμνημόσυνη δέηση για το πλήρωμα

Εσωτερική και εξωτερική φωτογραφία (ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/EUROKINISSI)

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων της Καβάλας μετά τη συντριβή του Antonov

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί όλη η Ελλάδα τις τελευταίες ώρες τη συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα που είχε προορισμό το Μπαγκλαντές και μετέφερε πυρομαχικά. Νέες μαρτυρίες των κατοίκων έφερε στο φως της δημοσιότητας το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που ακόμα δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι έγινε.

Το αεροσκάφος ήταν ουκρανικό και μετέφερε πυρομαχικά από τη Σερβία προς την Ιορδανία. Το πλήρωμά του ήταν 8μελές, ήταν όλοι Ουκρανοί και δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους. Ο Υπουργός Άμυνας της Σερβίας μάλιστα έκανε και επίσημες δηλώσεις σχετικά με το συμβάν, αλλά και το περιεχόμενο του αεροσκάφους και τον προορισμό του.

Aυτές είναι οι δηλώσεις που έκαναν σοκαρισμένοι:

«Ακούσαμε έναν εκκωφαντικό ήχο, μια πύρινη μπάλα πλησίαζε τη γη. Είδαμε την έκρηξη, αλλά επειδή ταυτόχρονα εκδηλώθηκε μπλακ - άουτ δεν μπορέσαμε να διακρίνουμε τίποτα άλλο…». Με αυτή τη φράση, η Σοφία, μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, από τους Αντιφιλίπππους Καβάλας, περιγράφει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τις πρώτες στιγμές του δυστυχήματος με το Αντόνοφ An-12.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα. Πανικοβληθήκαμε… Είναι πρωτόγνωρο για εμάς», λέει, βγαίνοντας από την εκκλησία του χωριού μετά την πρωινή Κυριακάτικη λειτουργία.

Άυπνος όλη νύχτα, από την αγωνία που βίωσε τη στιγμή της συντριβής του Αντόνοφ σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι του, ο 80χρονος Μιχάλης Εμμανουηλίδης καθόταν στη βεράντα όταν, όπως λέει, «είδα μια λάμψη, άκουσα πολύ θόρυβο και σταδιακά μπαμ- μπαμ- μπαμ…».

«Λίγο πιο κοντά να έπεφτε, θα είχε βρεθεί πάνω στο σπίτι μας. Δεν κοιμηθήκαμε καθόλου όλη τη νύχτα από το σοκ», τονίζει, μην μπορώντας ακόμη να πιστέψει τι έχει συμβεί.

Συντετριμμένοι όλη στην περιοχή της Καβάλας μετά την πτώση του αεροσκάφους Αντόνοφ

Ο Σταμάτης Κουρτέσης, που διατηρεί περίπτερο στους Αντιφιλίππους, ήταν από τους πρώτους που έφτασε μαζί με κάποιους άλλους κατοίκους της περιοχής στο σημείο της συντριβής, σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα πυροσβεστικά, όπως λέει, αλλά αποχώρησαν μόλις τους ζητήθηκε από τις αρμόδιες αρχές. «Καιγόταν ο λαιμός μου… Από τον θόρυβο νομίσαμε ότι επρόκειτο για ελικόπτερο. Γυρίζουμε τα κεφάλια και βλέπουμε ένα φως, ήταν το φλεγόμενο αεροσκάφος», αναφέρει χαρακτηριστικά και περιγράφει την πρώτη έκρηξη σαν «μανιτάρι καπνού».

Στο διπλανό χωριό, το Παλαιοχώρι, ο Χρήστος Τσολακίδης έτρωγε έξω με παρέα φίλων, όταν άκουσε έναν έντονο θόρυβο. «Είδαμε μια φλόγα στον ουρανό, να χάνει ύψος και να συντρίβεται…», λέει και εξιστορεί πως επί δύο ώρες άκουγαν συνεχόμενες εκρήξεις, ενώ μια απροσδιόριστη έντονη οσμή σκέπαζε την ατμόσφαιρα.

Πηγή εσωτερικής/εξωτερικής φωτογραφίας: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ/EUROKINISSI