Πυρ και μανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Φτάνει με τους "πυροσβέστες της ξαπλώστρας"»

«Λίγο σεβασμό»

Αρθρογράφος: Ίρις Βίλα
Ίρις Βίλα
Youweekly Editor
Πυρ και μανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Φτάνει με τους

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα καθώς οι ζημιές που άφησε πίσω της είναι ανυπολόγιστες (δείτε εδώ σε τί κάνει λόγο ο Πρωθυπουργός για τις φωτιές) , καθώς δεν δίστασε να ασκήσει κριτική σε όσους επέλεξαν την περίοδο των φωτιών να κάνουν αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, τους χαρακτήρισε «πυροσβέστες της ξαπλώστρας» ζητώντας «λίγο περισσότερο σεβασμό για όλους αυτούς που με αυτοθυσία παλεύουν με φαινόμενα που ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες». Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός της χώρας ανέφερε:

Η εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε κατά μέσο όρο παραπάνω από 50 πυρκαγιές την ημέρα στην πατρίδα μας. Πολύ λίγες γίνονται γνωστές, οι περισσότερες δεν γίνονται γνωστές καθώς σβήνονται αμέσως και είναι κάτι για το οποίο ασφαλώς, οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους τους μαχητές της πρώτης γραμμής, όλους τους λειτουργούς του κρατικού μηχανισμού, αλλά και στους εθελοντές μας και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και βέβαια φέτος έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, πολλά περισσότερα πτητικά μέσα, εξειδικευμένα σώματα από το εξωτερικό, εξειδικευμένους πυροσβέστες, οι οποίοι πια μπαίνουν και προσβάλουν τη φωτιά μέσα στο δάσος. Και παρά τα όποια προβλήματα, για πρώτη φορά υπήρξε ένα οργανωμένο σχέδιο καθαρισμού των δασών μας, ενώ η Πολιτεία μας έχει πια ένα νέο μοντέλο συντονισμού:

Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός, Αυτοδιοίκηση, εθελοντές, δρουν τώρα κάτω από ένα Ενιαίο Κέντρο ώστε να μην ακούγεται πλέον η γνώριμη άλλοτε διαμαρτυρία «Πού είναι το κράτος» ή το αμήχανο ερώτημα «Πότε θα πετάξουν τα αεροπλάνα».

«Αυτό που κρατώ ως θετικό...» - Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές στην Πεντέλη

Η φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη 19/7 στην Πεντέλη σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο, καθώς ο κόσμος ξεριζώθηκε από τα σπίτια του, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είδαν τον κόπο μίας ζωής να τυλίγεται στις φλόγες.

Σε επιφυλακή βρίσκονταν καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής(Τετάρτη 20/7) νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων τόσο στην Πεντέλη όσο και στις φωτιές που ξέσπασαν σε Μέγαρα και Σαλαμίνα. Αυτή την ώρα σε καμία από τις περιοχές που δοκιμάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο με τους πυροσβέστες να ελέγχουν κάποιες μικρές εστίες που συνεχίζουν να καίνε.

Τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη επισκέφτηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - ο οποίος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού σε χθεσινή του ομιλία.