Καιρός: Ισχυρά μελτέμια τις επόμενες μέρες - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Η ενημέρωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη

Γεωργία Σαμπαζιώτη
Youweekly Editor
Καιρός: Ισχυρά μελτέμια τις επόμενες μέρες - Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος για να ξεσπάσουν νέες πυρκαγιές τις επόμενες μέρες καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη στο OPEN, προβλέπονται ισχυρά μελτέμια, δηλαδή βοριάδες που θα δυσκολέψουν το έργο της Πυροσβεστικής σε περίπτωση πυρκαγιάς. Οι συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες θα εκδηλωθούν κατά βάση στα νησιά του Αιγαίου.

Η χώρα μας δίνει για άλλο ένα καλοκαίρι μεγάλη μάχη με τις φωτιές, αφού καθημερινά σύμφωνα και με την επίσημη ενημέρωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη οι πυροσβέστες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με τουλάχιστον 50 μέτωπα πυρκαγιάς. Επομένως η απότομη επιδείνωση αυτή του καιρού είναι επικίνδυνη και θα βάλει επιπρόσθετα εμπόδια.

Η ενημέρωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη για την αλλαγή του καιρού

Όπως υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος, τα πολύ ισχυρά μελτέμια στο Αιγαίο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για τις επόμενες αρκετές ημέρες, όπου από τη μία δροσίζουν από την άλλη όμως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Το μελτέμι εμποδίζει τη μετατόπιση των πολύ θερμών αερίων μαζών με αποτέλεσμα, η περισσότερη ζέστη να εστιάζεται προς τα δυτικά και βόρεια. Όπως τόνισε ο κ. Μαρουσάκης μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας δεν αναμένεται κάποια αξιόλογη ατμοσφαιρική διαταραχή να επηρεάζει τη χώρα μας. Θα υπάρχει κάποια θερμική αστάθεια το μεσημέρι και το απόγευμα μόνο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Καμίνι η Ελλάδα και το Σαββατοκύριακο - Ο υδράργυρος θα φτάσει μέχρι...

Τις τελευταίες ημέρες ο καύσωνας έχει "χτυπήσει" κόκκινο στην χώρα καθώς η θερμοκρασία έχει φτάσει ακόμη και το 40αρι. Ωστόσο, μιας και το Σαββατοκύριακο πλησιάζει αποφασίσαμε να σας αναφέρουν τί καιρό θα έχει προκειμένου να είστε σίγουροι σε περίπτωση που κανονίσετε κάποια μονοήμερη εκδρομή ή επισκεφθείτε την θάλασσα για να δροσιστείτε.

Σάββατο 30/7

Γενικά αίθριος καιρός, όμως μετά το μεσημέρι στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και από το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά κατά τη διάρκεια της ημέρας έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στα βόρεια ηπειρωτικά και στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές προβλέπεται να φτάσει μέχρι τους 34 με 36 βαθμούς. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η θερμοκρασία θα φτάσει τους 37 με 38 βαθμούς και τοπικά σε πεδινές περιοχές της Πελοποννήσου και της δυτικής Στερεάς τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή 31/7

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα, αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και τη Θράκη θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν όμβροι και κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη σποραδικές καταιγίδες ενώ πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες θα συννεφιάσει κατά τόπους και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Ιόνιο και στο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Εσωτερική φωτογραφία: (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)