Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 | Επικοινωνία

Αδιανόητο περιστατικό στα Ιωάννινα - Ο αντιδήμαρχος Ζίτσας έσερνε ένα γαϊδουράκι με το αυτοκίνητό του

Όλη η αλήθεια

Αδιανόητο περιστατικό στα Ιωάννινα - Ο αντιδήμαρχος Ζίτσας έσερνε ένα γαϊδουράκι με το αυτοκίνητό του
Ενημέρωση 29.08.2022 07:33
Από Youweekly Team

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη στη Ζίτσα Ιωαννίνων το απόγευμα του Σαββάτου 27/8, συγκλονίζοντας τους κατοίκους της πόλης, μήνες μετά την γυναικοκτονία που είχε σημειωθεί εκεί. Ένας 63χρονος, ο οποίος είναι αντιδήμαρχος στον συγκεκριμένο Δήμο, έσερνε έναν γάιδαρο για περίπου ένα χιλιόμετρο με το αγροτικό του αυτοκίνητο, ο οποίος αιμορραγούσε σε όλη τη διάρκεια.

Μερικές ώρες αργότερα, συνελήφθη στο σπίτι του και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, ο ίδιος, ισχυρίζεται ότι δεν κακοποίησε το ζώο και πως πρόκειται για ατύχημα. Μάλιστα, στην κατάθεσή του, ανέφερε στους αστυνομικούς πως έσερνε το άτυχο ζώο με το αυτοκίνητο του, χωρίς να το έχει αντιληφθεί.

Ο αντιδήμαρχος Ζίτσας Ιωαννίνων έσερνε γαϊδουράκι με το αυτοκίνητό του

Τι προβλέπει ο νόμος για την κακοποίηση ζώων

Ποινές κάθειρξης έως 10 ετών και χρηματικά πρόστιμα έως και 50.000 ευρώ για όσους βασανίζουν, θανατώνουν ή καλομεταχειρίζονται ζώα συντροφιάς, προβλέπει ο νέος νόμος.

Σύμφωνα με τον νόμο 169/18-9-2021 (τεύχος πρώτο) απαγορεύονται:

1. α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως επίσης ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά είναι η ιπποπέδη.

β) Οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη.

Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 έως 15.000 ευρώ για κάθε ζώο, ανάλογα τη σοβαρότητα του αδικήματος. Επιπλέον, θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον ενός έτους και με χρηματική ποινή, μέχρι 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από 10 έως 50 ευρώ. Η ίδια ποινή προβλέπεται και για όσους εγκαταλείψουν το ζώο του.

2. α) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου).

β) o εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων.

γ) η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη.

δ) η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.

Οι πράξεις αυτές τιμωρούνται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και με χρηματική ποινή μέχρι 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος εκάστης των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ. Επίσης, το πρόστιμο που θα πληρώσουν θα είναι 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο, αλλά και για κάθε περιστατικό.

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρείται ακρωτηριασμός.

ε) η κατοχή, η πώληση, η εμπορία και η παρουσίαση, καθώς και η διακίνηση, μέσω διαδικτύου, οποιουδήποτε οπτικοακουστικού υλικού, όπως βίντεο ή άλλου είδους κινηματογραφικού ή φωτογραφικού υλικού, στα οποία απεικονίζεται οποιαδήποτε πράξη βίας έναντι ζώου, καθώς και η σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ζώων ή μεταξύ ζώου και ανθρώπου με σκοπό το κέρδος ή τη σεξουαλική ικανοποίηση ατόμων που παρακολουθούν ή συμμετέχουν σε αυτά.

Επίσης, απαγορεύεται η μάχη μεταξύ ζώων.

Να αναφερθεί ότι εξαιρούνται οι περιπτώσεις κινηματογραφικών ταινιών και, γενικότερα οπτικοακουστικού υλικού που έχουν εκπαιδευτικό προσανατολισμό.

Όσοι, λοιπόν, διαπράξουν αυτές τις πράξεις θα πληρώσουν πρόστιμο 30.000 έως 50.000 ευρώ για κάθε ζώο, αλλά και για κάθε περιστατικό.

Όποιος τραυματίσει ζώο σε τροχαίο ατύχημα, είναι υποχρεωμένος να ειδοποιήσει άμεσα τον οικείο δήμο ή την Ελληνική Αστυνομία, έτσι ώστε να παρασχεθεί στο τραυματισμένο ζώο η απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου δήμου.

Στην περίπτωση που εγκαταλείψει το τραυματισμένο ζώο, θα πληρώσει πρόστιμο 500 ευρώ.

Πηγή: ygeiamou.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η παράκλησή του για τα ζώα συντροφιάς

Αίσχος! Η σκυλίτσα του κουνούσε την ουρά και αυτός την πυροβόλησε εν ψυχρώ

Share