Κορωνοϊός: Tα κρούσματα στην χώρα μας για αυτή την εβδομάδα - Στα ύψη παραμένει ο αριθμός

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Πέννυ Μαστοράκου
Youweekly Editor
Κορωνοϊός: Tα κρούσματα στην χώρα μας για αυτή την εβδομάδα - Στα ύψη παραμένει ο αριθμός

Λίγο πριν ξεκινήσει και επίσημα η νέα σχολική χρονιά, και μετά τις προειδοποιήσεις της Ματίνας Παγώνη για όσα πρέπει να ακολουθούν οι μαθητές με την επιστροφή τους στα θρανία, έγινε γνωστό πριν λίγη ώρα πως στα 50.579 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση αναφοράς του ΕΟΔΥ, αριθμός που ανησυχεί ιδιαίτερα για ακόμη μία φορά την επιστημονική κοινότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από τον νέο κορωνοϊό (COVID-19). Τα δεδομένα αφορούν την εβδομάδα αναφοράς ISO 34/2022 (22 Αυγούστου 2022 - 28 Αυγούστου 2022).

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 50.579 κρούσματα COVID-19 (4.848 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -10% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.762.827 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες.

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.173 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 168, -23% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.298 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 185, -12% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 117 (68.4% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 96.6% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 202 θάνατοι ασθενών COVID-19 (19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -24% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.552 θάνατοι, με το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

''Στενεύουν'' τα περιθώρια από Σεπτέμβρη - Οι δηλώσεις του Πλεύρη για τα αυξημένα κρούσματα

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έκανε δηλώσεις την Τετάρτη 23/8 στην εκπομπή ''Alpha τώρα'' μια ημέρα μετά την καθιερωμένη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα εβδομαδιαία κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα.

Όπως σημείωσε ο ίδιος η εικόνα αυτής της περιόδου του θυμίζει μια έντονη φάση, που πέρασε η χώρα τον χειμώνα, ωστόσο μέσω συσκέψεων και αναλύσεων προβλέπουν, πως η κατάσταση θα είναι λίγο πιο πιεστική το φθινόπωρο, αλλά δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πάμε σε ακραία μέτρα του παρελθόντος.

«Είμαστε σε μια φάση που έχει εμβολιαστεί άνω του 70% του πληθυσμού, υπάρχουν επικαιροποιημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, καλύτερα αντιικά φάρμακα και αυτό μας δίνει την εικόνα ότι αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο της πανδημίας δεν θα έχουμε ιδιαίτερη πίεση στο ΕΣΥ- θα υπάρξει λόγω των ιώσεων - αλλά δεν θα μας οδηγήσει σε μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης».

«Έχουμε μπει σε μια φάση που μπορούμε χωρίς αχρείαστα μέτρα να προχωρήσουμε. Η φιλοσοφία μας είναι να είμαστε στην κανονικότητα και τα μέτρα να είναι όσο το δυνατόν πιο ήπια».

«Θα συζητήσουμε για το πρωτόκολλο πώς θα λειτουργούν τα σχολεία όταν υπάρχει κρούσμα» προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε φιλοσοφία αυστηρού τέστινγκ όπως σε άλλες περιόδους ενώ για τη μάσκα η λογική μας είναι η σύσταση».

«Πηγαίνοντας προς τον χειμώνα οπότε έχουμε περισσότερες λοιμώξεις αναπνευστικού αλλά και πιο κλειστή κοινωνική ζωή θα εξεταστεί πού θα έχουμε υποχρεωτική χρήση μάσκας και όχι σύσταση. Βασική μας επιδίωξη είναι και η χρήση μάσκας να είναι στη λογική της σύστασης να υπάρξει δηλαδή κουλτούρα ότι όπου υπάρχει συνωστισμός φοράμε μάσκα.

Η λογική μας είναι να μην συζητήσουμε επέκταση αλλά αν χρειαστεί θα το συζητήσουμε».