Σεισμός Τουρκία: «Δεν αντέχω σε αυτό το σημείο, να φύγουμε...» - Συντετριμμένος ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ

Οι τραγικές εικόνες, που καλύπτει ο Μανώλης Κωστίδης

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
Σεισμός Τουρκία: «Δεν αντέχω σε αυτό το σημείο, να φύγουμε...» - Συντετριμμένος ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ

Ο θανατηφόρος σεισμός στην Τουρκία - Συρία έχει προκαλέσει παγκόσμια θλίψη με τις εικόνες, που βγαίνουν στη δημοσιότητα από την καταστροφή να σοκάρουν, ενώ παράλληλα ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται.

Ο Μανώλης Κωστίδης ρεπόρτερ του ΣΚΑΪ βρίσκεται όλες αυτές τις ημέρες στις πληγείσες περιοχές με τον ίδιο να καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα τις τραγικές εικόνες στη γείτονα χώρα.

Σοκαριστική ήταν μάλιστα η στιγμή, που ρεπόρτερ είδε μπροστά στα μάτια του νεκρό άνθρωπο από το σεισμό (δείτε εδώ το βίντεο), με τον ίδιο να δηλώνει τη Δευτέρα 13/2 στην εκπομπή Σήμερα, πως ζει επαγγελματικά την χειρότερη περίοδο στην καριέρα του.

Τα σχόλια του Μανώλη Κωστίδη για την εμπειρία του από το σεισμό στην Τουρκία

«Είναι η είδηση της καριέρας μου δυστυχώς αυτή η αποστολή, η χειρότερη αποστολή που έχω κάνει στη ζωή μου. Το να λέω εγώ «δεν αντέχω σε αυτό το σημείο, πάμε να φύγουμε»… νομίζω θα μου μείνει χαραγμένη για πάντα. Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή της Τουρκίας, του αιώνα. Ό,τι και να πω εγώ δεν είναι υπερβολικό», είπε ο Μανώλης Κωστίδης με τον Άκη Παυλόπουλο να συνεχίζει: «Κι εμείς αισθανόμαστε περήφανοι για έναν δικό μας λόγο, που είσαι εσύ εκεί που είσαι. Γιατί έχεις αφήσει πολύ μεγάλο αποτύπωμα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση».

Η έκταση της καταστροφής από τον σεισμό στην Τουρκία

Ο μέχρι τώρα απολογισμός από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της περασμένης Δευτέρας (και τον μετασεισμό των 7,5 Ρίχτερ που θα ακολουθούσε εννέα ώρες μετά, περίπου 95 χιλιόμετρα βορειότερα), είναι αν μη τι άλλο σοκαριστικός: Περισσότεροι από 22.000 οι νεκροί, δεκάδες χιλιάδες οι τραυματίες, δεκάδες χιλιάδες οι αγνοούμενοι και χιλιάδες τα κατεστραμμένα κτήρια.

«Ενας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Τουρκία σημειώθηκε τη Δευτέρα, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές», σημειώνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, παρουσιάζοντας μια σειρά από χάρτες στους οποίους αποτυπώνεται η έκταση των περιοχών που έχουν επηρεαστεί από τις σεισμικές δονήσεις σε νότια και νοτιοανατολική Τουρκία και βορειοδυτική Συρία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα 24ωρα, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν το έργο της διάσωσης.

Οι περιοχές της Τουρκίας που βρέθηκαν κοντά στο επίκεντρο των δονήσεων ήταν -σε μεγάλο βαθμό- φτωχές και υποβαθμισμένες, ενώ και η βόρεια Συρία που επλήγη είναι μια περιοχή που μετρά ήδη σοβαρές πληγές από τον συριακό εμφύλιο, τις αεροπορικές επιδρομές, τους βομβαρδισμούς και τις συγκρούσεις των περασμένων ετών.

Σημειώνεται ότι και οι περιοχές της Τουρκίας που επλήγησαν από τις σεισμικές δονήσεις φιλοξενούσαν πολλούς Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι -όσοι εξ αυτών έχουν επιβιώσει- τώρα είναι διπλά εκτοπισμένοι