Τραγωδία Τέμπη: «Είστε καλά; Όλοι έξω!» - Τα ανατριχιαστικά βίντεο λίγα λεπτά μετά την σύγκρουση των τρένων

Για «μακελειό» κάνει λόγο το BBC

Γεωργία Θεοδωρίδου
Youweekly Editor
(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)

Μπορεί να έχει μόνο λίγες ώρες που έχει γίνει γνωστή η σύγκρουση των δύο τρένων στην Τέμπη, Λαρίσης που μεταφέρονταν 350 επιβάτες περίπου, αλλά έχει συγκλονιστεί ολόκληρη η Ελλάδα - δείτε εδώ ποιος εκπομπές δεν θα προβληθούν.

Ανατριχιαστικές εικόνες λίγα μόλις λεπτά μετά την μετωπική σύγκρουση της εμπορικής αμαξοστοιχίας με το τρένο Inter City 62 που μετέφερε τους επιβάτες στην κοιλάδα των Τέμπων, όπως δημοσίευσε το protothema.

Είναι ελάχιστα λεπτά, ίσως και δευτερόλεπτα, μετά την φρικιαστική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών. Οι επιβάτες, σαν ζαλισμένοι, προτού καλά-καλά συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί, βρίσκονται ανάμεσα σε συντρίμμια, σπασμένα γυαλιά και στραπατσαρισμένες λαμαρίνες που έχουν γίνει κυριολεκτικά μια άμορφη μάζα από σίδερο.

Τα ανατριχιαστικά βίντεο από την σύγκρουση των τρένων στην Τέμπη

Δίπλα τους έχουν τυλιχθεί στις φλόγες τα πρώτα βαγόνια των δύο τρένων. Ουρλιάζοντας, οι επιβάτες καλούν τους συνεπιβάτες τους να απομακρυνθούν: «Όλοι έξω, έχει φωτιά!»!

Για να βεβαιωθούν ότι όλοι όσοι είναι σε θέση να φύγουν έχουν εγκαταλείψει τα βαγόνια, οι επιβάτες φωνάζουν ξανά και ξανά: «Ειναι κανείς μέσα στο τρένο;». Είναι η στιγμή της ανείπωτης τραγωδίας που βγαίνει αυθόρμητα ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη και η αγωνία για τον άγνωστο συνάνθρωπο και συνταξιδιώτη.

Εν τω μεταξύ στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας οδηγήθηκε ο σταθμάρχης βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης, στη βάρδια του οποίου συνέβη το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ πρόκειται για έναν εργαζόμενο του ΟΣΕ ηλικίας 60 ετών ο οποίος υπηρετούσε σε άλλα πόστα του ΟΣΕ και έγινε σταθμάρχης πριν από έναν μήνα στη Λάρισα μετά από εκπαίδευση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στο ίδιο τμήμα έχει μεταφερθεί και ο Εκπροσωπος της Hellenic Train και οι δύο εξετάζονται προανακριτικά.

Θα ενημερωθεί ο αρμόδιος εισαγγελέας με βάση τα αποτελέσματα της προανάκρισης προκειμένου να αποφασίσει για τη περαιτέρω μεταχείρισή τους. Σημειώνεται ότι η επιβατική αμαξοστοιχία εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ η εμπορική το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Την ίδια ώρα γερανοφόρα οχήματα και μηχανουργοί από την Αθήνα έχουν ξεκινήσει από την Αθήνα προς τα Τέμπη για να επιχειρήσουν στα συντρίμμια επιβατικής αμαξοστοιχίας που εκτροχιάστηκε στον Ευαγγελισμό, έπειτα από σύγκρουσημε εμπορευματική. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης συνεχίζεται από τις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιχειρούν 150 πυροσβέστες και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας με 40 ασθενοφόρα. Στο έργο τους συνδράμουν 32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά.

Επιπλέον, η τραγωδία στα Τέμπη με τη σφοδρή σύγκρουση των τρένων που προκάλεσε τον θάνατο 32 ανθρώπων είναι πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ. Η είδηση ανανεώνεται συνεχώς στα ξένα Μέσα. Χαρακτηριστικοί είναι κάποιοι τίτλοι για την είδηση, όπως αυτή του BBC που μιλά για «σφαγή».

Τριάντα δυο άνθρωποι επιβεβαιώθηκε πως έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της σύγκρουσης των δυο τρένων στα Τέμπη, στο ύψος της Λάρισας, ενώ άλλοι 85 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική. Πενήντα τρεις είναι οι τραυματίες που συνεχίζουν να νοσηλεύονται.

Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 23:00. Aπό τη σφοδρότατη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε λίγο μετά τη 01:30 τα ξημερώματα.