Τραγωδία Τέμπη: Το μοιραίο λάθος του σταθμάρχη που έσπειρε το θάνατο

Ποιες οι ποινικές διώξεις που πιθανά θα ασκηθούν

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, το δυστύχημα στα Τέμπη φαίνεται να οφείλεται σε λάθος χειρισμό του Σταθμάρχη Λάρισας ο οποίος στο τμήμα «Λάρισα - Ευαγγελισμός» κατεύθυνε το επιβατικό τρένο στη γραμμή καθόδου κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να βρεθεί στην ίδια γραμμή με το εμπορευματικό.

Σημειώνεται ότι σε όλο το μήκος της η σιδηροδρομική γραμμή που ενώνει την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη είναι διπλή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η μοιραία, όπως αποδείχθηκε, εντολή του Σταθμάρχη Λάρισας προς την επιβατική αμαξοστοιχία 62 ήταν «περνάς κόκκινο φωτόσημο εξόδου έως και είσοδο Νέων Πόρων (σ.σ. ο επόμενος σταθμός μετά από αυτόν της Λάρισας)».

Αυτός είναι το λάθος του σταθμάρχη που έφερε την τραγωδία των Τεμπών

Ο σταθμάρχης, φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι έδωσε εντολή για αλλαγή τροχιάς αλλά αυτή δεν υλοποιήθηκε από το σύστημα.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές αν ο σταθμάρχης είχε αντιληφθεί ότι το επιβατικό τρένο κινείτο στην ίδια γραμμή με το εμπορευματικό θα είχε δώσει εντολή και στα δύο να ακινητοποιηθούν πριν να προσεγγίσουν το ένα το άλλο δεδομένου ότι η σύγκρουση έγινε περίπου 25 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λάρισας και το σημείο της αλλαγής τροχιάς.

Δείτε επίσης: Δημοσία δαπάνη οι κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου δυστυχήματος

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι ποινικές διώξεις που πιθανά θα ασκηθούν θα αφορούν το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος. Το αδίκημα αυτό επισύρει ποινές που ξεκινούν από κάθειρξη 10 ετών μέχρι και ισόβια. Ακόμη, οι πιθανές διώξεις που μπορεί να ασκηθούν αφορούν και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, χωρίς να αποκλείεται και η πιθανότητα θα αποδοθεί ενδεχόμενος δόλος.

Όπως γνωστοποιήθηκε ο συγκεκριμένος σταθμάρχης βρισκόταν στην θέση αυτή 40 ημέρες.

«Ευτυχώς που η σύγκρουση δεν έγινε μέσα στη σήραγγγα γιατί θα είχαμε μεγαλύτερη τραγωδία»

Ο δήμαρχος Τεμπών, Γιώργος Μανώλης, ανέφερε σχετικά με την τραγωδία: «Ευτυχώς που δεν έγινε δύο χιλιόμετρα μετά μέσα στις σηρραγες, εκεί θα είχαμε παρά πολύ πιο τραγικά γεγονότα. Ειδοποιήθηκα από την Πολιτική προστασία στην Αθήνα. Μου έκανε εντύπωση η ψυχραιμία των νέων παιδιών που βγαίνανε από μέσα και βοηθούσαν τους άλλους να βγουν από το τρένο».

Δείτε επίσης: «Βρισκόταν ανάμεσα στο δεύτερο με τρίτο βαγόνι» - Κραυγή αγωνίας από τον Θεοδωρόπουλο για συγγενή του αγνοείται

«Από τρία πρώτα βαγόνια δεν έχει μείνει τίποτα. Η μηχανή του τρένου βρέθηκε κάτω από τα βαγόνια. Οι θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν σε αυτά τα βαγόνια ήταν από 1200 μέχρι 1500 βαθμούς Κελσίου. Έλιωσαν τα σίδερα» περιέγραψε.