Τραγωδία Τέμπη: Αναβλήθηκε η απολογία του 60χρονου σταθμάρχη - Πότε θα βρεθεί ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης

Έγινε γνωστό πριν από λίγο...

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI

Η φονική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο σχεδόν 60 ανθρώπων και οι ευθύνες για αυτή την τραγωδία βαραίνουν σε πρώτο επίπεδο τον σταθμάρχη, ο οποίος φαίνεται πως έκανε κάποια λάθη που τελικά στοίχισαν αθώες ζωές (δείτε εδώ το ξέσπασμα της Κλέλιας Ρένεση για τους πραγματικούς υπαίτιους).

Για τον λόγο αυτό, το Σάββατο 4/3 βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης, ώστε να απολογηθεί. Αρχικά υποστήριζε πως επρόκειτο για λάθος του συστήματος, αλλά πλέον έχει αλλάξει γραμμή και αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν. Εις βάρος του, λοιπόν, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για διατάραξη ασφαλείας των συγκοινωνιών αλλά για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, και σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή.

Νέα προθεσμία για την απολογία του σταθμάρχη των Τεμπών

Λίγες ώρες αργότερα, όμως, αφού μπήκε στην αίθουσα, έγινε γνωστό πως έλαβε νέα προθεσμία για την απολογία του, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4/3 στις 11:00 το πρωί.

«Υπήρχαν στην ανάκριση νέα στοιχεία, για τα οποία δεν είχαμε λάβει γνώση, ήταν πρόσφατα, που μας υποχρέωσαν εξαιτίας της πολύ μεγάλης σοβαρότητάς τους να ζητήσουμε νέα προθεσμία. Η ανάκριση θα ξεκινήσει αύριο. Είναι στοιχεία τα οποία είναι καθοριστικά, έπρεπε τα στοιχεία αυτά να χρησιμοποιηθούν και λόγω αυτών, ήταν απαραίτητη η λήψη προθεσμίας», είπε ο δικηγόρος του.

Αποσύρθηκε από την Επιτροπή του Υπουργείου Υποδομών για την διαλεύκανση των αιτιών της σύγκρουσης ο...

Η τραγωδία στα Τέμπη συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, εφόσον πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους άδικα και ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλά νέα παιδιά. Οι οικογένειές τους θρηνούν εδώ και μέρες, ενώ υπάρχουν γονείς που ακόμα δεν έχουν βρει τις σορούς των παιδιών τους.

Η σύγκρουση των δύο τρένων, μέχρι στιγμής, φαίνεται πως έγινε από συνεχόμενα λάθη και από την πλευρά του σταθμάρχη, αλλά και από την πλευρά των ανώτερών του (δείτε εδώ σε τι έκαναν τα στραβά μάτια και δεν αποφεύχθηκε το δυστύχημα). Ωστόσο, το γεγονός πως ο ένας προσπαθεί "να τα ρίξει" στον άλλο, έχει ως αποτέλεσμα το να δημιουργηθεί μεγάλη οργή (ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη πως πιθανώς να μην αποζημιωθούν οι συγγενείς των νεκρών).

Γι' αυτό, από την πρώτη στιγμή, ο Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Μεταφορών, παραιτήθηκε. Υπήρξε, όμως, και μία δεύτερη "παραίτηση". Πιο συγκεκριμένα, έχει καθοριστεί Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την διερεύνηση των αιτιών της φονικής σύγκρουσης και ένα από τα μέλη είναι και ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος.

Ο ίδιος, ωστόσο, το Σάββατο 4/3 ανακοίνωσε την απόσυρσή του, καθώς παλαιότερα ήταν μέλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και είχε δεχθεί σκληρή κριτική για την τοποθέτησή του. Την θέση του θα πάρει ο κύριος Χρήστος Πυργίδης, καθηγητής σιδηροδρομικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Μετά την τοποθέτησή μου ως μέλους της επιτροπής διερεύνησης των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, υπό την ιδιότητα μου ως καθηγητή μεταφορών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ακολούθησε σειρά δηλώσεων και δημοσιευμάτων εκ μέρους πολιτικών προσώπων που με αφορούσαν, σχετικά με την παρελθούσα θητεία μου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ.

Λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας της Επιτροπής, για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν θα ήθελα η ιδιότητα μου εκείνη να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να πληγεί η ακεραιότητα και η αμεροληψία των εργασιών και του πορίσματος της Επιτροπής.

Για τον λόγο αυτό, δεν θα αναλάβω τα καθήκοντα μου στην Επιτροπή και παραμένω στη διάθεση της πολιτείας, στο μέτρο που μπορώ να φανώ χρήσιμος λόγω της ειδικότητάς μου», έγραφε η ανακοίνωση.