Τέμπη: «Την πάτησα» - Η πρώτη αντίδραση του 60χρονου σταθμάρχη μετά την ανακοίνωση των πρώτων νεκρών

Τι έκανε πριν την σύγκρουση

Στέλλα Μούτσιου
Youweekly Editor
Τέμπη: «Την πάτησα» - Η πρώτη αντίδραση του 60χρονου σταθμάρχη μετά την ανακοίνωση των πρώτων νεκρών

Η τραγωδία στα Τέμπη φαίνεται πως προέκυψε από λάθη πολλών παραγόντων, αλλά το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον σταθμάρχη ο οποίος φέρεται πως γνώριζε πως τα τρένα κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση για αρκετή ώρα, αλλά δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την σύγκρουση.

Αυτή την ώρα, ο 60χρονος βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης και απολογείται (δείτε εδώ τις πρώτες δηλώσεις του), αλλά την ίδια στιγμή διαρρέουν στοιχεία για την συμπεριφορά του και τις κινήσεις του λίγα λεπτά πριν συμβεί το δυστύχημα που προκαλούν ακόμα πιο μεγάλη οργή.

Οι κινήσεις του σταθμάρχη πριν την σύγκρουση και τα πρώτα του λόγια μόλις έμαθε για τους νεκρούς στα Τέμπη

Σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, δηλαδή, ο σταθμάρχης Λάρισας λίγο πριν φτάσει το τρένο στο σταθμό, είχε πάει να πάρει καφέ στην καφετέρια που υπάρχει μέσα στο σταθμό, περίπου ένα τέταρτο πριν συγκεκριμένα και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το βάθος της αποβάθρας και επέστρεψε στο πόστο του.

Κάμερες ασφαλείας υπάρχουν παντού στον σταθμό και οι κινήσεις του έχουν καταγραφεί ενώ τις επιβεβαιώνουν και εργαζόμενοι στο καφέ. Το ίδιο ρεπορτάζ δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που ακούστηκαν για οχλαγωγίες και μουσική στο σταθμό.

Μάλιστα, αναφέρεται πως όταν κατάλαβε το λάθος του, κάπνιζε συνεχώς ενώ μόλις έφτασαν στο σταθμαρχείο της Λάρισας οι πρώτες πληροφορίες για νεκρούς ο ίδιος είπε σε συνάδελφό του: «Την πάτησα».

Δημοσιογράφος της ΕΡΤ σημείωσε πως από το ρεπορτάζ δεν προκύπτει ότι υπήρχε δεύτερος σταθμάρχης αλλά οι συνάδελφοί του, γνωρίζοντας την απειρία του είχαν πει σε σιδηροδρομικούς που βρίσκονταν στο σταθμαρχείο «να έχουν λίγο το νου τους».

«Είδα την ανησυχία του μηχανοδηγού, την ένιωσα»

Ένας από τους επιβάτες του τρένου παρατήρησε μεγάλη ανησυχία από την πλευρά του μηχανοδηγού και αποκάλυψε όλα όσα παρατήρησε εκείνη τη στιγμή πριν την μοιραία σύγκρουση.

«Και τραυματισμένοι που ήμασταν και με τόσο καπνό που είχε, κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Αυτό δεν το έχω ξαναζήσει πουθενά, αυτή την αλληλοβοήθεια. Παρ’ όλο που φοβηθήκαμε τον καπνό και τη φωτιά, γυρνούσαμε και βοηθούσαμε», περιέγραψε ο κύριος Κατσιούλης στους «Δεκατιανούς».

«Εγώ πάντα πηγαίνω με το λεωφορείο στην Αθήνα αλλά λόγω του 3ημέρου και τα καλά λόγια που είχα ακούσει για το τρένο, ότι είναι γρήγορο και βολικό, αποφάσισα να πάω με το τρένο. Ήθελα να γυρίσω τη Δευτέρα αλλά όλα τα τρένα ήταν γεμάτα, οπότε έκοψα εισιτήριο για την Τρίτη και έτυχε αυτό», ανέφερε στη συνέχεια.

«Μέχρι πριν το ατύχημα, όλα πήγαιναν καλά εκτός από την καθυστέρηση που είχαμε στον Παλαιοφάρσαλο. Εκεί κατέβηκα και είδα την ανησυχία του μηχανοδηγού, γιατί περπατούσαμε περίπου 20 λεπτά, είχε ανοίξει την πόρτα ο άνθρωπος και έλεγε ότι έχουμε καθυστέρηση και τα λοιπά. Ένιωσα την ανησυχία του ανθρώπου», συμπλήρωσε έπειτα

«Ευτυχώς κατέβηκε πολύς κόσμος στη Λάρισα αλλά ανέβηκαν και αρκετοί. Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη, είχε αναπτύξει το τρένο μεγάλη ταχύτητα. Παρά τον πανικό, θέλω να το πω αυτό, ότι τα νέα παιδιά άνοιξαν τους φακούς στα κινητά, να βοηθήσουν», τόνισε κλείνοντας.