Σάκης Τανιμανίδης: Ανατριχιάζει για την Γενοκτονία των Ποντίων - "Σήμερα θυμήθηκα..."

Τι ανέβασε;

Αρθρογράφος: Πένυ Πέτρου
Πένυ Πέτρου
Σάκης Τανιμανίδης: Ανατριχιάζει για την Γενοκτονία των Ποντίων -

Ανατριχιάσαμε με την ανάρτηση που έκανε ο Σάκης Τανιμανίδης με αφορμή την επέτειο από την Γενοκτονία των Ποντίων με τον ίδιο να θυμάται ένα ταξίδι που είχε κάνει. Δείτε την φωτογραφία που ανέβασε, αλλά και ποιο το μήνυμα που έστειλε.

101 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (19 Μαϊού) από την Γενοκτονία των Ποντίων. Ο Σάκης Τανιμανίδης που έχει ρίζες από τον τόπο αυτό, ανέβασε μια φωτογραφία στην οποία τον βλέπουμε μαζί με τον πατέρα του, ενώ μας λέει για το ταξίδι που είχαν κάνει στην Παναγιά τη Σουμελά. Την ίδια ώρα στα story του ανέβασε μια φωτογραφία που μας ανατρίχιασε. Δείτε παρακάτω τις αναρτήσεις που έκανε.

"Σήμερα, 19 Μαίου, θυμήθηκα και πάλι το ταξίδι μου στην Παναγία Σουμελά, με τον πατέρα μου πριν λίγα χρόνια...ίσως το πιο ωραίο μου ταξίδι από όλα! " έγραψε χαρακτηριστικά στο ποστ του, ο Σάκης Τανιμανίδης που έχει γίνει άλλος άνθρωπος μετά και το νέο του κούρεμα. Δείτε το εδώ.

Ορίστε και οι φωτογραφίες που ανέβασε

τσολιάδες Γενοκτονία των Ποντίων

Λίγα λόγια για την Γενοκτονία των Ποντίων για την οποία έκανε την ανατριχιαστική ανάρτηση ο Σάκης Τανιμανίδης

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται ευρέως στις σφαγές και τους εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων και των εθνικιστών του Κεμάλ κατά την περίοδο 1914-1923. Τα γεγονότα αυτά κατέληξαν στην εξαφάνιση του ελληνικών κοινοτήτων από την περιοχή όπου διαβιούσαν επί τρεις χιλιετίες.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για αυτές τις πράξεις των Νεότουρκων ήταν η εκτόπιση η εξάντληση από έκθεση σε κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, οι πορείες θανάτου στην έρημο και συχνότατα οι εν ψυχρώ δολοφονίες ή εκτελέσεις. Ο αριθμός των θυμάτων σύμφωνα με τις περισσότερες Ελληνικές, αλλά και κάποιες ξένες, πηγές υπολογίζεται σε πάνω από 300.000 (το Κεντρικό Συμβούλιο Ποντίων στη Μαύρη Βίβλο του κάνει αναφορά σε 353.000 θύματα). Υπάρχουν ωστόσο και άλλες μεμονωμένες πηγές που κατεβάζουν τα θύματα σε περίπου 100 ως 150 χιλιάδες άτομα. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ)και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών εμπεριέχουν πλήθος μαρτυριών για τις δολοφονίες και τους διωγμούς που διαπράχθηκαν κατά των Ποντίων κατοίκων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, κάτι που συνέβη παράλληλα και με διώξεις ή και για πολλούς γενοκτονίες εις βάρος και άλλων πληθυσμών, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων, με αποτέλεσμα ορισμένοι ερευνητές να θεωρήσουν τις επιμέρους διώξεις ως τμήματα μιας ενιαίας πολιτικής εις βάρος των Ελλήνων ή γενικότερα των Χριστιανών της Μικράς Ασίας, σύμφωνα και με την wikipedia.