Νίκος Αλέφαντος: Σε λαϊκό προσκύνημα η κηδεία του - Που και πότε θα γίνει;

Τι λένε οι πληροφορίες;

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Νίκος Αλέφαντος: Σε λαϊκό προσκύνημα η κηδεία του - Που και πότε θα γίνει;

Το Σάββατο (27/6) θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Νίκου Αλέφαντου, που έφυγε από τη ζωή χθες από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 81 ετών. Η νεκρώσιμη ακολουθία του “θρυλικού” Έλληνα προπονητή θα γίνει στις 13:00 στο Α’ Νεκροταφείο Αθήνας.

Η οικογένειά του μάλιστα ανακοίνωσε πως η σορός του θα τεθεί από τις 11:00 το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα, ώστε πλην των συγγενών, να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι φίλοι και οι θαυμαστές του που το επιθυμούν να πουν το τελευταίο αντίο. Να σημειώσουμε πως λίγες μέρες νωρίτερα έγινε γνωστό πως πέθανε ο Νίκος Σπυρόπουλος.

Λίγα λόγια για τον Νίκο Αλέφαντο

Ο Νίκος Αλέφαντος (Αθήνα, 3 Ιανουαρίου 1939 - Αθήνα, 23 Ιουνίου 2020)[4] ήταν Έλληνας ποδοσφαιριστής, προπονητής και συντελεστής εκπομπών με θέμα την ποδοσφαιρική επικαιρότητα.

Νίκος Αλέφαντος κηδεία

Γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Αγωνιζόταν στη θέση του αριστερού μέσου ή αριστερού ακραίου επιθετικού και σε μικρή ηλικία ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Αστέρα Εξαρχείων της συνοικίας του. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στις ΑΕ Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ολυμπιακό Πειραιώς (μετέχοντας σε έναν αγώνα πρωταθλήματος), Ατρόμητο Πειραιώς (Καμινίων), Ολυμπιακός Χαλκίδας (για τον οποίο σημείωσε τέρμα σε βάρος του αντίστοιχου του Πειραιά, όταν το 1963 επέστρεψε ως αντίπαλος στο Καραϊσκάκης), Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων, όπου το 1969 τερμάτισε την καριέρα του.

Δημόσια παρουσία

Συχνές ήταν οι εμφανίσεις του Αλέφαντου στα ΜΜΕ, ενώ κατά καιρούς είχε πρωταγωνιστήσει και σε διαφημίσεις. Μιλούσε με μια γλώσσα λαϊκή, που είχε αγαπηθεί από τον κόσμο. Χαρακτηριστικές ήταν οι εκφράσεις που συχνά χρησιμοποιούσε, όπως "τα πάντα όλα", "το' να, τ' άλλο ξέρω γω" και "μάθε μπαλίτσα". Μιλούσε πάντοτε με αυθόρμητο και αυθεντικό τρόπο και εκτός από ποδόσφαιρο ασχολείτο πολύ συχνά και με πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά θέματα.

Ο Γιώργος Μητσικώστας μιμούνταν πολύ συχνά τον Αλέφαντο στις εκπομπές του και η μίμησή του αυτή αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο (είναι από τις αγαπημένες και του ίδιου του Μητσικώστα). Οι δυο τους γνωρίζονταν καλά και συζητούσαν για το ποδόσφαιρο (ο Μητσικώστας είναι πολύ γνωστός φίλαθλος της ΑΕΚ), ενώ ο Αλέφαντος είχε μιλήσει με αποθεωτικά λόγια για τον Μητσικώστα λέγοντας πως είναι "ο καταπληκτικότερος που έχει βγάλει ο αιώνας μας", ενώ τον είχε χαρακτηρίσει "φανταστικό" και "γίγαντα".

Το 1983 το λαϊκό μουσικό σχήμα Τα παιδιά από την Πάτρα κυκλοφόρησε δίσκο στον οποίο περιεχόταν τραγούδι για τον Νίκο Αλέφαντο με τίτλο «Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι» που εξυμνούσε το χαρακτήρα του Έλληνα προπονητή, μιλώντας παράλληλα και για αδικίες που είχε υποστεί.

Από την τηλεοπτική περίοδο 2011–12 συμμετείχε σε εβδομαδιαία αθλητική εκπομπή ιδιωτικού αθηναϊκού καναλιού (ΑRΤ TV), με παρουσιαστή τον Γιάννη Καρατζαφέρη, στην οποία έπαιρνε μέρος και ο Κωστής Ραπτόπουλος.

Ο Νίκος Αλέφαντος εμφάνιζε, τέλος, μια τάση να αλλοιώνει τα ονόματα κυρίως ξένων παικτών, προπονητών και συλλόγων, η οποία γινόταν αφορμή για σχόλια στον αθλητικό κυρίως τύπο.