Άνοιξε η διαθήκη του Θάνου Μικρούτσικου

Τι άφησε και σε ποιον

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Άνοιξε η διαθήκη του Θάνου Μικρούτσικου

Πολύ συγκινητική ήταν η ατμόσφαιρα τη Δευτέρα το απόγευμα στο σπίτι του Θάνου Μικρούτσικου, καθώς διακριτικά και χαμηλόφωνα πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση της διαθήκης του αγαπημένου Eλληνα συνθέτη, που έφυγε από τη ζωή τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Δεν θα κάναμε καμία αναφορά στο γεγονός, καθώς πρόκειται για ένα αυστηρά οικογενειακό θέμα, που σεβόμαστε απόλυτα, στο οποίο όμως ο Θάνος Μικρούτσικος έδωσε τη σφραγίδα του, καλλιτεχνικό τόνο και μουσικό χαρακτήρα.

Από την Δέσποινα Σαββοπούλου

Εκτός από τα μέλη της οικογένειάς του, ήταν εκεί και πολλοί συνεργάτες, φίλοι, μουσικοί, τραγουδιστές, στους οποίους ο Θάνος Μικρούτσικος έκανε αναφορά στη διαθήκη του και είχε ζητήσει να είναι παρόντες. Μια μνεία σε όλους «όσοι περπάτησαν μαζί μου», όπως του άρεσε να λέει, τους οποίους για άλλη μια φορά περιέβαλε με την αγάπη και το σεβασμό του. Αυτός άλλωστε ήταν και ο τίτλος της διπλής συναυλίας που είχε δώσει ο Θάνος Μικρούτσικος τον Ιούνιο του 2018 στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα, όπου είχαν δώσει το «παρών» πολλοί αγαπημένοι συνεργάτες του.

Στο δεύτερο μέρος της διαθήκης του Θάνου Μικρούτσικου

Αυτό το πνεύμα είχε και το δεύτερο μέρος της διαθήκης, όπου για άλλη μια φορά ο Θάνος δεν ξέχασε τους αγαπημένους συνοδοιπόρους του. Δεν θα μπορούσε να λείπει ο επί χρόνια συνεργάτης του, ο τραγουδιστής Κώστας Θωμαΐδης, με τον οποίο συναντήθηκαν το 1974 και από τότε δεν χώρισαν ποτέ, ο οποίος μάλιστα σήμερα έχει την ευθύνη της διαχείρισης του αρχείου του συνθέτη και της ψηφιοποίησής του, μαζί με τον Θύμιο Παπαδόπουλο, τον κορυφαίο δεξιοτέχνη των πνευστών και ο οποίος επίσης ήταν παρών στην ανάγνωση της διαθήκης και είναι υπεύθυνος για τις ενορχηστρώσεις και τη διεύθυνση της ορχήστρας στη διπλή συναυλία- αφιέρωμα στο συνθέτη που θα γίνει στις 15 και 16 Ιουλίου στο Ηρώδειο.

Δείτε εδώ και λεπτομέρειες για την διαθήκη του Κώστα Βουτσά

Γλυκές αναφορές έγιναν από τον Θάνο Μικρούτσικο, ανάμεσα σε άλλους, και στους τραγουδιστές του. Τον Γιάννη Κότσιρα, τον Χρήστο Θηβαίο, τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Γιώργο Μεράντζα, τον καθηγητή του Εθνικού Μετσοβιου Πολυτεχνείου και επιστήθιο φίλο του Γιάννη Μηλιό, τον Μάνο Τρανταλλίδη, πάντα στο πλευρό του στην παραγωγή και διοργάνωση των συναυλιών του, τον στιχουργό Οδυσσέα Ιωάννου, με τον οποίο έγραψαν αγαπημένα τραγούδια και ολοκληρωμένες μουσικές δουλειές, όπως τη «Θάλασσα στη σκάλα». Ο Οδυσσέας Ιωάννου μάλιστα υπέγραψε και την αυτοβιογραφία του συνθέτη με τίτλο «Ο Θάνος και ο Μικρούτσικος» μέσα από 24 συναντήσεις. Ολοι οι παραπάνω έδωσαν το παρών στην ανάγνωση της διαθήκης, που είχε επίσης αναφορά και στον επίσης αγαπημένο φίλο του συνθέτη, ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Κιμούλη, ο οποίος λείπει σε περιοδεία για τις ανάγκες των παραστάσεων με το έργο «Το Παγκάκι» του Αλεξάντερ Γκελμάν και δεν μπορούσε να παραστεί.

Διαθήκη Θάνου Μικρούτσικου

Η διαθήκη περιλάμβανε και άλλους αγαπημένους φίλους, καθώς ο συνθέτης ποτέ δεν ξεχνούσε κανέναν και ήθελε, ακόμα και εν τη απουσία του, να δίνει το «παρών» με έναν άλλο τρόπο. Αλλωστε του άρεσε να προβλέπει και να ορίζει τις καταστάσεις και όλα αυτά που θα γίνονταν για εκείνον, χωρίς εκείνον. Γι’ αυτό και στην κηδεία του είχε αφήσει σαφέστατες οδηγίες για το ποιοι ήθελε να διαβάσουν τους τελευταίους αποχαιρετισμούς, ανθρώπους που εμπιστευόταν, όπως ο Γιώργος Κιμούλης και ο Οδυσσέας Ιωάννου. Είχε επίσης αφήσει οδηγίες στον Κώστα Θωμαΐδη για τα τραγούδια του που θα ακούγονταν κατά τη διάρκεια του τελευταίου κατευόδιου, όπως το «Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ» ή το «Επτά νάνοι στο s/s Cyrenia» με τον ίδιον στην ερμηνεία, καθώς και μερικές μουσικές του για πιάνο.

Η διάθεση του Θάνου Μικρούτσικου να βλέπει πολύ μπροστά και να καθορίζει το μέλλον είχε φανεί και στον αγαπημένο δίσκο του «Ο Αμλετ της Σελήνης» που είχε κυκλοφορήσει το 2002 με τον Χρήστο Θηβαίο. Στο εσώφυλλο του άλμπουμ, ο συνθέτης απευθυνόταν μεταξύ άλλων και στα παιδιά του, ζητώντας τους να συναντηθούν στη μνήμη του, στις 13 Απριλίου του 2047, όταν θα συμπληρωθούν 100 χρόνια από τη γέννησή του. Απευθυνόμενος συγκεκριμένα στην κόρη του Σεσίλ έγραφε: «Στο Σεσιλάκι, που ξεκίνησε με πάθος και ταλέντο το μεγάλο ταξίδι του χορού, αφιερώνω τον “Αμλετ της βροχής” με την παράκληση να καλέσει την Κόκα, την Ιάντα και τον Στεργιούλη στις 13 Απριλίου του 2047 στις δώδεκα το βράδυ, στο σπίτι της, να ακούσουν ξανά το τραγούδι αυτό όλοι μαζί. Τα ποτά, όπως πάντα, κερασμένα από εμένα».

Αυτός είναι (και όχι ήταν) ο Θάνος, παραμένει παρών και ενώ έχει πλέον αποχωρήσει…

eleftherostypos.gr

Ραγίζει καρδιές η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου ανήμερα των γενεθλίων του

«Αγάπη μου δεν ξέρω αν γιατρέψω ποτέ την ψυχή μου. Ξέρω όμως ότι με εμβολίασες με τη χαρά της ζωής και της δημιουργίας. Αντίδοτο σε κάθε μιζέρια, κάθε μικρότητα. Αγάπη μου, σου ζητώ συγνώμη που λύγισα και ευχήθηκα να γίνει αετός, να πετάξεις και το μόνο που σου υπόσχομαι ότι πάντα θα πορεύομαι στο δρόμο σου. Θα ονειρεύομαι ότι θα πετάξω και θα σε φθάσω αγάπη μου».

Η κόρη του μουσικοσυνθέτη, Αλεξάνδρα «ράγισε» καρδιές όταν απευθύνθηκε με λέξεις γεμάτες συμβολισμούς στον πατέρα της.

«Μπαμπά, καπετάνιε… Εσύ μπαμπά που μίλαγες για τους σεισμούς που μέλλονται για να έρθουν. Εσύ μπαμπά μου είσαι και θα παραμείνεις ο μεγαλύτερος σεισμός από όλους. Και αν αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, κάπου στο Σταυρό του Νότου κράτησε μου ζεστό το πιάνο για όταν ξανασυναντηθούμε. Σε αγαπάω»!