Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Ηλίας Ψινάκης - Φωτία στο Μάτι: Ελεύθερος με εγγύηση!

Το ποσό που θα πληρώσει!

Ηλίας Ψινάκης - Φωτία στο Μάτι: Ελεύθερος με εγγύηση!
News 30.09.2020 16:42
Από Ιωάννα Πολυχρόνη

Στον ανακριτή βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης ο Ηλίας Ψινάκης. Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, μετά την απολογία του για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους τον Ιούλιο του 2018, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση ύψους 20.000.

Κατά την απολογία του, η οποία διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, ο Ηλίας Ψινάκης υποστήριξε είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα πρόληψης αποφυγής πυρκαγιών, καθώς και ότι ουδέποτε ζητήθηκε η εκκένωση του Δήμου Μαραθώνα. Εκκένωση, την οποία ο Δήμος θα μπορούσε -όπως υποστήριξε- να κάνει ανά πάσα στιγμή, καθώς ήταν καθ’ όλα έτοιμος.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα ανέφερε: «Είχα οκτώ ερωτήσεις που έπρεπε να απαντηθούν νομικά και προσωπικά. Αυτά τα θέματα δεν αφορούν τη φονική πυρκαγιά αλλά ότι είχαμε κάνει σαν Δήμος πριν. Κατάλαβα ότι ο ανακριτής είναι πάρα πολύ ενημερωμένος και ότι θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις.» Πένθος για τον Ηλία Ψινάκη!

Από την άλλη πλευρά, ο δικηγόρος του Ηλία Ψινάκη, Αλέξανδρος Λυκουρέζος υποστήριξε: «Καταθέσαμε ένα υπόμνημα 42 σελίδων με 31 σχετικά έγγραφο με το οποίο αντικρούονται όλα τα σκέλη του κατηγορητηρίου. Η απολογία ήταν εξαντλητική και πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συγκινεί το μήνυμα για το Μάτι - «Θα το ξαναφτιάξουμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Μάτι προκειμένου να αποδώσει φόρο τιμής στους 102 νεκρούς της τραγωδίας που έλαβε χώρα το 2018 και συγκίνησε με το μήνυμά του, μέσα από το οποίο έδωσε σήμα για να ξαναφτιαχτεί η περιοχή από την αρχή.

Μία εβδομάδα μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από την τραγωδία, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους για τα έργα ανάπλασης και τις βελτιωτικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση αυτή έχει ασχοληθεί πολύ συστηματικά με το ζήτημα του Ματιού. Και δεν μιλάω μόνο για τον καθαρισμό των οικοπέδων, για την απομάκρυνση του αμιάντου, για την τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων που είχαν να κάνουν με τους εγκαυματίες.

Η μεγάλη μας πρόκληση είναι να ξαναφτιάξουμε την περιοχή αυτή πολύ καλύτερη από ό,τι ήταν και αν δεν έχουμε ένα ειδικό πολεοδομικό σχέδιο αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός συνομιλώντας με κατοίκους.

Αιχμή των συζητήσεων ήταν οι νεότερες παρεμβάσεις που δρομολογούνται: Η αξιοποίηση δύο οικοπέδων για την εξυπηρέτηση αναγκών της τοπικής κοινωνίας, αφενός για κατασκευή πρότυπου συγκροτήματος κοινωνικής κατοικίας, που θα διατεθεί σε άστεγους πυρόπληκτους, και αφετέρου για τη δημιουργία ενός άλσους, που θα αποτελεί επίσης πάρκο μνήμης.

Τα έργα θα γίνουν με την αρωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αξιοποιώντας δωρεά συνολικά 12 εκατομμυρίων ευρώ που έχει γίνει από την Κυπριακή κυβέρνηση και Κύπριους πολίτες. Οκτώ εκατομμύρια θα διατεθούν για την ανέγερση των οικιστικών μονάδων, τρία εκατομμύρια για την εκπόνηση της μελέτης και τα τεχνικά έργα που απαιτούνται ώστε να διαμορφωθεί ο χώρος του πάρκου, ενώ οι υπόλοιποι πόροι θα διοχετευτούν σε τυχόν συμπληρωματικές ανάγκες, όπως η συντήρηση του άλσους.

Κατά την επίσκεψή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέτισε φόρο τιμής στο μνημείο για τους 102 νεκρούς, τα αποκαλυπτήρια του οποίου έγιναν πριν λίγες ημέρες. Εναπόθεσε ένα λευκό τριαντάφυλλο πάνω από την επιγραφή «Και με το φως της κάθε μέρας ρωτάμε τι πώς και γιατί. Πώς να τα φέρουμε σε πέρας, το χρέος, την αλήθεια, την τιμή».

Πηγή: iefimerida.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Ηλίας Ψινάκης: Στον δρόμο που χάραξε ο Θέμος Αναστασιάδης! Όλες οι λεπτομέρειες!

Λάκης Γαβαλάς: Η απίστευτη δήλωση για τον Τρύφωνα Σαμαρά - «Κόπηκε ο Ψινάκης να λέει “μωρή” και έχουμε...»

Share