Μάριος Αθανασίου: "Αδειάζει" το Bachelor - "Είναι εξευτελιστικό..."

Χείμαρρος!

Αρθρογράφος: Ιωάννα Πολυχρόνη
Ιωάννα Πολυχρόνη
Youweekly Editor
Μάριος Αθανασίου:

Ο Μάριος Αθανασίου φιλοξενήθηκε στο Τύπος ΤV και μίλησε κατά των ριάλιτι και τα πρότυπα που αυτά περνούν στην τηλεόραση. Συγκεκριμένα για το Bachelor δήλωσε πως είναι εξευτελιστικό!

Ποια είναι η γνώμη σου για την ελληνική τηλεόραση;

Είναι παρωχημένη στο στήσιμό της, θέλει αλλαγή, αλλιώς θα μιλάμε για μουσειακό είδος. Εδώ και 20 χρόνια έχουμε πρωινό, ενημερωτικό, ψυχαγωγικό, ειδήσεις, τηλεπαιχνίδια, prime time και πάλι τα ίδια. Υπάρχουν φορές που μπορεί να νιώθει κάποιος ότι βρίσκεται 20 χρόνια πίσω. Δεν γίνεται να μην αλλάζει κάτι.

Τα ριάλιτι νιώθεις ότι έρχονται στον αντίποδα των καλών σειρών πλέον;

Είναι εξευτελιστικό, ντροπή που βαραίνει τους ανθρώπους που αποφασίζουν να δίνουν αυτά τα προγράμματα στην κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή τη στιγμή το Bachelor με έναν τύπο και 20 γυναίκες δίπλα του. Και όλα αυτά στην ελληνική κοινωνία που υποτίθεται υπάρχει φεμινισμός και σύγχρονο πνεύμα. Αυτά είναι σεξιστικά και φαλλοκρατικά. Δεν μιλάω για αισθητική, αλλά για κοινωνική παιδεία. Δεν μπαίνουν όλα στο βωμό της τηλεθέασης, αν το κάνουν κάποιοι, είναι υπόλογοι και απολίτιστοι. Να σημειώσουμε πως ο γιος του Μάριου Αθανασίου, δεν μένει πλέον με την Μαρία Σολωμού, αλλά μαζί του.

ριάλιτι μάριος αθανασίου

Τι παρακολουθείς στην τηλεόραση;

Κάποιες ενημερωτικές εκπομπές και σατιρικές, όταν υπάρχουν.

Ποια πρόσωπα σου λείπουν;

Μου έχει λείψει η παλιά καλή δημοσιογραφία. Έχω προλάβει τις εποχές που γίνονταν ρεπορτάζ, που οι δημοσιογράφοι έβγαζαν τις ειδήσεις, κανείς δεν ήταν υπάλληλος καναλιού, ήταν ρεπόρτερ. Υπάρχουν ακόμη κάποιες εκπομπές έρευνας τις οποίες παρακολουθώ, αλλά γενικά μου λείπουν, όπως και η εκπαιδευτική τηλεόραση. Θέλω να ανέβει ξανά ο πήχης για να προσπαθούμε όλοι να σπάμε τα ρεκόρ. Πρέπει ως θεατές να έχουμε λόγο και ύπαρξη. Δεν χρειάζεται να βλέπεις ένα αισχρό ριάλιτι για να γελάσεις, πρέπει να το μποϊκοτάρεις, να μην μετέχεις, να μην το βλέπεις.

Ο Μάριος Αθανασίου κατακεραυνώνει τα ριάλιτι - «Είχαμε τα βραζιλιάνικα, πήγαμε στα...»

Στην Μάρα Σαρρή και στο My Tv παραχώρησε συνέντευξη ο Μάριος Αθανασίου ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τα ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης και τα κατακεραύνωσε.

Πώς βλέπετε την ελληνική τηλεόραση φέτος, που προβάλλει και πολλά ριάλιτι;

Αυτά είναι σημεία των καιρών. Είχαμε τα βραζιλιάνικα, πήγαμε στα τούρκικα, περάσαμε ξανά στα ριάλιτι, τα αφήσαμε… Θα προτιμούσα να δω σιγά σιγά μια ανανέωση στην τηλεόραση σε πολύ βαθιά επίπεδα – και όχι μόνο. Λένε ότι δίνουμε στον κόσμο αυτό που θέλει.

Μπορεί να υπάρχει μια πιο διαφορετική επιλογή στο πρόγραμμά μας. Δηλαδή, να θέλουμε εμείς να αναβαθμίσουμε το πρόγραμμα και τον κόσμο μας. Νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να εστιάσουμε σιγά σιγά και να αλλάξουμε λίγο την τηλεόραση στην δομή της. Ακολουθούμε τα σημεία των καιρών, χωρίς να κάνουν παρεμβάσεις οι άνθρωποι της τηλεόρασης. Αν το παρατηρήσετε, λίγο πολύ, θα δείτε ότι τα τελευταία 20 χρόνια η τηλεόραση είναι ίδια στη δομή της, κι αυτό είναι τραγικό.

Η κοινωνία έχει κάνει δύο φορές στροφή 180 μοιρών και η τηλεόραση εξακολουθεί να έχει την ίδια ραχοκοκαλιά. Πρέπει να γίνουν καίριες αλλαγές, που δεν αφορούν μόνο τα πρόσωπα. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι αλλαγή ένας πιο πιτσιρικάς να παρουσιάσει ένα ριάλιτι ή ένα πρωινό ή να κάνει έναν ρόλο.

Δεν είναι εκεί η αλλαγή. Πρέπει να αλλάξει η δομή, και αν δεν συμβεί αυτό, νομίζω ότι σε βάθος χρόνου θα ξεπεραστεί το προϊόν, που για εκεί πάει, και θα ξεπεραστεί δίχως αντίσταση. Θα περάσουμε στην εποχή του Ίντερνετ, των υπολογιστών, με τα προγράμματα που θα επιλέξουμε εμείς πότε θα δούμε, και θα τελειώσει η τηλεόραση δίχως καμία αντίσταση. Αυτό πρέπει να κοιτάξουμε, όχι τα ριάλιτι.