Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Συγκλονίζει ο Γιάννης Ζουγανέλης - «Δεν θα υπακούσω σε..»

Τι αναφέρει για την κατάσταση στην χώρα μας λόγω κορωνοϊού;

Συγκλονίζει ο Γιάννης Ζουγανέλης - «Δεν θα υπακούσω σε..»
News 29.11.2020 13:20
Από Κωνσταντίνα Τσουκαλά

Είναι αλήθεια πως αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια από τις δυσκολότερες περιόδους, τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από ψυχολογικής, με την εξάπλωση του φονικού κορωνοϊού να γίνεται ολοένα και ταχύτερη. Ένας κλάδος που πλήττει εξαιτίας της πανδημίας είναι σίγουρα αυτός της υποκριτικής, αφού τα θέατρα και οι τηλεοπτικές παραγωγές έχουν βάλει φρένο. Με αφορμή, λοιπόν, αυτή τη τραγική κατάσταση ο Γιάννης Ζουγανέλης προχώρησε μια άκρως συγκλονιστική εξομολόγηση.

Ο σπουδαίος ηθοποιός εξέφρασε την άποψη του τόσο για την κατάσταση που βιώνουμε τώρα όσο και για τα μέτρα που είχαν ληφθεί πριν οριστικοποιηθεί το lockdown ενώ με τα λόγια του πριν λίγο καιρό προκάλεσε ρίγη συγκίνησης.

Δείτε παρακάτω την συνέντευξη του Γιάννη Ζουγανέλη:

Πώς βλέπετε την πανδημία του κορωνοϊού που βιώνει η χώρα μας;

Εγώ δεν διαφοροποιώ τη στάση μου απέναντι στη ζωή γιατί είμαι καλλιτέχνης, παράλληλα όμως είμαι και εργαζόμενος και όλους τους εργαζόμενους και το έλλειμμα της ισορροπίας στην καθημερινότητα μας. Εγώ πιστεύω ότι η καθημερινότητα είναι το μέλλον και επειδή το μέλλον διακυβεύεται από τον κορωνοϊό, σέβομαι πάρα πολύ αυτό που εξαγγέλλεται, τηρώ τα μέτρα, είμαι στην υπακοή αλλά δεν θα πέσω ποτέ στην υποταγή.

Οι καλλιτέχνες όπως και όλοι οι εργαζόμενοι περνάμε ίσως τη βαθύτερη επαγγελματική κρίση των τελευταίων χρόνων. Εμείς που είμαστε και λειτουργοί, το κάθε επάγγελμα βέβαια είναι λειτουργικό, από τον άνθρωπο που συλλέγει τα σκουπίδια, από τον καλλιτέχνη ή τον μπακάλη, γιατί οι πάντες για εμένα είναι ίσοι, απαιτούμε εκτός από τα μέτρα που λαμβάνουμε, για να μην πέσουν στην παγίδα της υποταγής και αντίμετρα.

Είναι υποχρεωμένοι οι κυβερνώντες οι οποίοι είναι η αντανάκλαση μας να μπουν σε μια διαδικασία με περισσότερη ουσία απέναντι στη ζωή. Χρειαζόμαστε αντίμετρα για να μπορέσουν να ισορροπήσουν οι άνθρωποι στον βιοπορισμό τους. Εμείς ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε στο θέατρο και όλα πάνε πίσω τώρα.

Είμαστε ανασφαλείς για τον τρόπο που θα πρέπει να εκφραστούμε και για τον τρόπο που θα μπούμε στη διαδικασία του επαγγέλματός μας. Εκφράζω και ένα παράπονο, θα πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει και τη σημασία των πνευματικών δικαιωμάτων, τη σημασία της πνευματικής τροφής που είναι ισάξια της υλικής και ενδεχομένως μερικές φορές χρειάζεται παραπάνω.

Οι άνθρωποι πρέπει να ζούμε για να συνυπάρχουμε και για να επικοινωνούμε, εύχομαι να περάσει αυτή η λαίλαπα όσο γίνεται πιο σύντομα, εμπιστεύομαι τους επιστήμονες αλλά πρέπει όμως να κατανοήσουμε και να δούμε αυτή την καθημερινότητα σαν μια νέα αφορμή να σκεφτούμε ο ένας τον άλλον λίγο παραπάνω.

Και πριν το ολικό lockdown, τα μέτρα στα θέατρα ήταν πιο αυστηρά με χωρητικότητα στο 30%...

Η θέση μου είναι ότι πραγματικά και δεν το λέω αλήθεια με καμία πρόθεση για να υπερασπιστώ το επάγγελμα μου, σας διαβεβαιώνω ότι όλα τα θέατρα, γιατί βρεθήκαμε και μεταξύ μας όλοι οι καλλιτέχνες, τηρούσαμε και με το παραπάνω τα μέτρα, θέλαμε αυτοί που θα ερχόντουσαν να μας δουν και να επικοινωνήσουμε να έρθουν υγιείς και να φύγουν πάλι υγιείς, είχαμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Οι αποστάσεις είναι αυτό, περισσότερο και από τη μάσκα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητώ τη μάσκα, γιατί δέχομαι αυτά που λένε οι ειδικοί, αλλά οι αποστάσεις ήταν τέτοιες που μας επέτρεπαν να κάνουμε τις παραστάσεις μας και να νιώσουμε και εμείς καλύτερα αλλά και οι θεατές που μας επέλεγαν να μας δουν. θέλαμε όσοι ερχόντουσαν να μας παρακολουθήσουν να νιώθουν ασφάλεια και ηρεμία και να έφευγαν ενίοτε με χαμόγελο, ενίοτε με συγκίνηση, τροφοδοτημένοι από το πνευματικό έργο και τον πολιτισμό που παράγεται σε αυτή τη χώρα.

Είναι λίγο άδικο να σταματάει το επάγγελμα του κάθε ανθρώπου, πόσο μάλλον και ημών, που είμαστε από τον Μάρτιο σε διαδικασία ανεργίας. Επιπλέον ακούγεται ότι θα σταματήσουν και τα γυρίσματα που κάνουν και κάποιοι ηθοποιοί και μπορούν να ισορροπήσουν λίγο επαγγελματικά. Με το μέτρο του 30% υπήρχε και πάλι ένα θέμα, αν θα μπορούσαμε ποτέ να πληρωθούμε και είχαν πει ότι θα επιδοτηθούν οι παραστάσεις για να μπορούν να βγουν. Διότι οι τέχνες εκτός από την επικοινωνία έχουν και έξοδα για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν, είπε στο Λοιπόν.

«Ράγισε» καρδιές ο Γιάννης Ζουγανέλης για τον θάνατο που τον «τσάκισε»

Μέσα από ένα βίντεο που δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Γιάννης Ζουγανέλης, «ράγισε» τις καρδιές των διαδικτυακών του φίλων καθώς αναφέρθηκε στον θάνατο ενός καλού του φίλου, που τον «τσάκισε».

Ο Γιάννης Ζουγανέλης αναφέρθηκε φυσικά στον θάνατο του Δημήτρη Ψαριανού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές ώρες, και κατάφερε να συγκινήσει με τα λόγια του.

«Καλή σας μέρα. Εύχομαι όλοι να είστε καλά σε αυτή την εποχή την ανθρωποφάγο. Έφυγε ένας φίλος από τη ζωή, ο Δημήτρης Ψαριανός. Ένας εξαιρετικός τραγουδιστής, απέριττος, δημιουργικός. Με φοβερές εντάσεις μέσα στην ψυχή και σεμνός απ΄ έξω. Ένας ήσυχος, πράος, ιδιαίτερος καλλιτέχνης.

Ο τραγουδιστής του Μάνου Χατζιδάκη που μαζί με τη Φλέρυ Νταντωνάκη τραγούδησαν τον “Μεγάλο ερωτικό”, ότι πιο εμβληματικό για τον έρωτα τα τελευταία χρόνια. Ήθελα να παρακαλέσω τους νέους που ενδεχομένως δεν τον ξέρουν να ψάξετε να δείτε τι σημαίνει παρουσία στο τραγούδι, τη μουσική με μια ελληνικότητα ιδιαίτερη, σεμνή και φωτεινή. Δημήτρη μου καλό ταξίδι» αναφέρει ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Γιάννης Ζουγανέλης Δημήτρης Ψαριανός

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Συγκίνησε ο Γιάννης Ζουγανέλης για τον γάμο της Ελεονώρας - «Εύχομαι να γίνω παππούς...»

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Είναι τελικά έγκυος;

Share