Σοφία Μπεκατώρου: Ράγισε καρδιές με το θάνατο της αδερφής της - «Την έπαιρνα αγκαλιά να την πάω τουαλέτα»

Έφυγε από τη ζωή, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Σοφία Μπεκατώρου: Ράγισε καρδιές με το θάνατο της αδερφής της - «Την έπαιρνα αγκαλιά να την πάω τουαλέτα»

Η Σοφία Μπεκατώρου βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την συγκλονιστική αποκάλυψη της, για την κακοποίηση που δέχτηκε από παράγοντα της Ομοσπονδίας. Η αθλήτρια, συγκίνησε με το θάρρος της να μιλήσει για την δύσκολη αυτή στιγμή που βίωσε. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό γεγονός που την έχει στιγματίσει. Έχει "χάσει" την αγαπημένη της αδερφή, έπειτα από σκληρή μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Η εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου για την αδερφή της

Σοφία Μπεκατώρου αδερφή καρκίνος

«Υπήρχαν στιγμές που είχε ψυχωσικά επεισόδια και νόμιζε ότι θέλουμε να της κάνουμε κακό. Υπήρχαν όμως οι στιγμές που ένιωθε την στοργή και την αγάπη μου, όταν την έπαιρνα αγκαλιά για να την πάω στην τουαλέτα. Μία από αυτές τις φορές που είχε κάνει επεισόδιο της λέω αστειευόμενη, με ύφος: “Την πάτησες τώρα, τώρα θα σε πάρω αγκαλιά. Βάρια πάμε, θυμήσου ό,τι έχεις κάνει και άσε τα δεν μπορώ…»

Και όταν την αγκάλιασα μου είπε: «Το ξέρω ότι με αγαπάς, το νιώθω». Αυτά τα λόγια, μου δίνουν δύναμη και κουράγιο κάθε μέρα. Μου έλειψε και δεν μπόρεσα να τη ζήσω χρόνια τώρα. Λόγω της ζωής που έκανα και του πρωταθλητισμού, των ταξιδιών, των υποχρεώσεων… Δεν έζησα την αδελφή μου και αυτούς τους 8 τελευταίους της μήνες την έζησα και μετάνιωσα που δεν φρόντισα από δικής μου πλευράς να έχουμε περισσότερο χρόνο μαζί. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω».

Ποια είναι η Σοφία Μπεκατώρου που πριν από 23 χρόνια βιάστηκε και σιώπησε

Η Σοφία Μπεκατώρου σε συνέντευξη της που δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο του 2020 και στα πλαίσια διαδικτυακής ημερίδας τον Ιανουάριο του 2021, κατήγγειλε για σεξουαλική κακοποίηση το 1998, παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ). Λίγες μέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο εν λόγω παράγοντας ήταν ο αντιπρόεδρος του ΕΙΟ και εκπρόσωπος της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οι αποκαλύψεις της Μπεκατώρου ευαισθητοποίησαν την ελληνική κοινωνία, με άλλες Ελληνίδες αθλήτριες να μοιράζονται βιώματα τους και την Εισαγγελία Αθηνών να ξεκινά έρευνα, παρά την πάροδο 23 ετών και την διαγραφή του όποιου εγκλήματος. Ο "θύτης" διεγράφη από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ενώ κι άλλα μέλη της Ομοσπονδίας παραιτήθηκαν επίσης. Η Ομοσπονδία αμαυρώθηκε περαιτέρω καθώς με έναυσμα τις καταγγελίες αυτές, ξαναεμφανίστηκαν καταγγελίες από αθλητές για κακοδιαχείριση, με αποτέλεσμα το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να διακόψει την χρηματοδότηση της.

Το βιογραφικό της Μαρίας Μπεκατώρου

Σοφία Μπεκατώρου

Η Σοφία Μπεκατώρου είναι Ελληνίδα ιστιοπλόος, αθλήτρια του Ν.Ο. Τζιτζιφιών Καλλιθέας και δύο φορές Ολυμπιονίκης (2004, 2008). Έχει επτά συμμετοχές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων (2000, 2001, 2002, 2003) κατέκτησε μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά το χρυσό μετάλλιο. Οι δύο ιστιοπλόοι πήραν επίσης τρεις φορές το χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία 470.[2] Μετά την αποχώρηση της Αιμιλίας Τσουλφά άλλαξε κατηγορία περνώντας στα σκάφη Ίνγκλινγκ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο κατέκτησε χάλκινο μετάλλιο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Δεκεμβρίου του 1977. Ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα το 1985 στην κατηγορία Όπτιμιστ. Από τα Όπτιμιστ πέρασε στο μονοθέσιο σκάφος Europe όπου και παρέμεινε μέχρι το 1997.

Φοίτησε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Ταγματάρχης (ΜΧ) του Στρατού Ξηράς. Υπήρξε παντρεμένη με τον Ανδρέα Κοσματόπουλο, ο οποίος είναι επίσης παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία 470 με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά, το Δημήτρη Κοσματόπουλο και την Τζώρτζια Κοσματοπούλου. Η Σοφία αποτελεί την καλυτερη Ελληνίδα αθλήτρια μέχρι σήμερα με βάση τις διεθνείς της διακρίσεις.

Με δική της πρωτοβουλία διοργανώθηκε στη Μύκονο ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας μονομαχία (Grecotel Dream Race) από 14 ως 17 Αυγούστου 2005 κατά τη διάρκεια του οποίου τέσσερα Ελληνικά πληρώματα απαρτιζόμενα από παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες βρέθηκαν αντιμέτωπα με τέσσερα από τα καλύτερα διεθνή πληρώματα του διασημότερου ιστιοπλοϊκού αγώνα στον κόσμο, του America’s Cup. Στόχος του Grecotel Dream Race ήταν να προωθηθεί η ιστιοπλοΐα κυρίως στους νέους και να δοθούν 3 υποτροφίες και 3 σκάφη σε 3 αθλητές του νησιού.