Σοφία Μπεκατώρου: Καταθέτει αυτή τη στιγμή στον εισαγγελέα

Πού στοχεύει η εισαγγελική έρευνα;

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Σοφία Μπεκατώρου: Καταθέτει αυτή τη στιγμή στον εισαγγελέα

Η Σοφία Μπεκατώρου δίνει αυτή τη στιγμή μαρτυρική κατάθεση στον εισαγγελέα μετά από τις καταγγελίες της για βιασμό της από παράγοντα της ιστιοπλοΐας πριν από 23 χρόνια.

Η κατάθεση της Ολυμπιονίκης έχει ιδιαίτερα αξία για τις εισαγγελικές αρχές, παρά το γεγονός ότι τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Και αυτό καθώς, σκοπός των εισαγγελικών αρχών είναι να ερευνηθεί εις βάθος η όλη υπόθεση ώστε να μην μείνει καμία σκιά, ειδικά τώρα που άνοιξαν τα στόματα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πηγές από το χώρο της Δικαιοσύνης .

Η έρευνα στην οποία θα καταθέσει η Ολυμπιονίκης ξεκίνησε έπειτα από σχετική εντολή της προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου. H Ολυμπιονίκης κατά τη σημερινή κατάθεσή της στο πλαίσιο της έρευνας αυτής αναμένεται να κληθεί από τον εισαγγελέα να εισφέρει στη Δικαιοσύνη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τον δράστη του βιασμού που έχει καταγγείλει. Επίσης, δεν μπορεί παρά να ερωτηθεί από τον εισαγγελέα και για το εάν έχει στην κατοχή της στοιχεία για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Σοφία Μπεκατώρου

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την Σοφία Μπεκατώρου που καταθέτει τώρα

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν ως στόχο να ερευνήσουν κάθε παρόμοια υπόθεση που μπορεί να τεθεί ενώπιον τους και να εξετάσουν ενδελεχώς κάθε καταγγελλόμενο αξιόποινο αδίκημα. Ωστόσο, για όσα από αυτά τα αδικήματα εκ του νόμου έχουν υποπέσει σε παραγραφή οι εισαγγελέας δεν μπορεί να προβεί σε κάποια περαιτέρω ενέργεια. Παρ΄ όλα αυτά, η έρευνα παραμένει ανοιχτή για μεταγενέστερες πράξεις που παραμένουν «ζωντανές» και μπορούν να οδηγήσουν στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

Άλλωστε μετά τις αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση της Δικαιοσύνης και μάλιστα στα ανώτατα εισαγγελικά κλιμάκιά της. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας με εγκύκλιο του προς τους προϊσταμένους των εισαγγελιών της χώρας, ζήτησε ταχύτατη ανταπόκριση τους όταν έχουν να κάνουν με τέτοιου είδους υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τις καταγγελίες της κυρίας Μπεκατώρου ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός απέστειλε εγκύκλιο προς τους συναδέλφους του σε όλες τις εισαγγελίες Πρωτοδικών, υπενθυμίζοντας τους και επισημαίνοντας τους ότι σε ανάλογες καταγγελίες επιβάλλεται «επιτακτικά να παρεμβαίνετε ταχύτατα για έρευνα όταν αναφαίνονται έστω και ελάχιστα υποστασιακά στοιχεία τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων ή εγκλημάτων για τα οποία έχει υποβληθεί η απαιτούμενη από τον νόμο έγκληση».

Ο κ. Πλιώτας αναφέρεται, όπως ο ίδιος διευκρινίζει στην εγκύκλιό του, σε εγκλήματα, με τα οποία «προσβάλλονται θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά της ίδιας της γενετήσιας ελευθερίας, της τιμής και της αξιοπρέπειας στο χώρο της ελευθερίας αυτής ή που αυτά στρέφονται κατά της ανηλικότητας ως αυτοτελούς πλέον προστατευόμενου εννόμου αγαθού που ταυτίζεται με την ομαλή σεξουαλική ανάπτυξη των ανηλίκων, εννόμων αγαθών για την προστασία των οποίων, προεχόντως, διεκδικούν την εφαρμογή τους οι ποινικές διατάξεις».

Σύμφωνα μάλιστα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, «πρώτο χρονικώς μέλημα του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ως «εισαγγελέα ακροάσεων» που καθίσταται κοινωνός περιστατικού σεξουαλικής παρενόχλησης ή βαρύτερης προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας, πρέπει να είναι η ενθάρρυνση του παθόντος προσώπου να προβεί στην καταγγελία και να εκθέσει κάθε χρήσιμη λεπτομέρεια και κρίσιμο γεγονός» .

Πάντως, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι την αυτονόητη διαφύλαξη του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου ή του υπόπτου μέχρι την έκδοση καταδικαστικής απόφασης. Μέσα σε όλα, η Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε και τον λόγο που δεν ομολόγησε όλα αυτά τα χρόνια.