Δημήτρης Καραντζάς: «Αδειάζει» τον Φασουλή - «Το θέατρο δεν είναι έτσι»

Για τη φράση «Καθίστε φρόνιμα»

Αρθρογράφος: Νεφέλη Ντατσοπούλου
Νεφέλη Ντατσοπούλου
Youweekly Editor
Δημήτρης Καραντζάς: «Αδειάζει» τον Φασουλή - «Το θέατρο δεν είναι έτσι»

Ο Δημήτρης Καραντζάς μίλησε το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή Πρωινό και μεταξύ άλλων θέλησε να απαντήσει και στον Σταμάτη Φασουλή ο οποίος ζήτησε να «καθίσουν φρόνιμα» όσοι σχολιάζουν τις παρενοχλήσεις στα social media.

Ο σκηνοθέτης αναφέρθηκε στο θέμα των καταγγελιών και ξεκαθάρισε πως έχει ξεκινήσει μέχρι στιγμής κάτι πολύ δυνατό το οποίο δε θα έπρεπε να σταματήσει προκειμένου να καθαρίσει ο χώρος του θεάτρου.

«Όλοι αυτή την περίοδο είμαστε ταραγμένοι. Ξεκίνησε κάτι πολύ σημαντικό η Ζέτα Δούκα, η οποία βγήκε και μίλησε ονομαστικά για μία κακοποιητική συμπεριφορά και αυτό βρήκε παράδειγμα σε άλλες γυναίκες, που μίλησαν για υποθέσεις που είχαν μέσα απόλυτη κατάχρηση εξουσίας, πολύ εκφοβισμό και μια στρεβλή αντίληψη για το ποια είναι τα όρια της εξουσίας και του σκηνοθέτη ή του θιασάρχη ή του πρωταγωνιστή.

Όταν κάποιος που χαίρει εκτίμησης και προσεγγίσει ένα παιδί που μπορεί να το κοιτάει μουδιασμένο και να τον θεωρεί “ιερό τέρας” νομίζει ότι αυτός είναι ο δρόμος.

Δεν έχει κανείς το δικαίωμα χάρη στην προσωπική του διαστροφή να κακοποιεί δεκάδες ανθρώπους και αυτό είναι η στιγμή να το διεκδικήσουμε σθεναρά. Κάνω έκκληση στους ανθρώπους που θέλουν να μιλήσουν και φοβούνται να μην φοβούνται. Να μην φοβούνται τίποτα σε σχέση με κάποια “τοτέμ” που κρύβουν μέσα κλειδώματα, κακοποιήσεις, κατάχρηση εξουσίας, αντιεπαγγελματική συμπεριφορά και μία τρομοκρατική – εκφοβιστική συμπεριφορά. Όταν κάποιος κάνει τη δουλειά του δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνει τα χατίρια και τα γούστα που έχει ο καθένας που είναι λαοφιλής».

Όσο για την φράση του Σταμάτη Φασουλή «Καθίστε φρόνιμα» - δείτε εδώ τη δήλωσή του - απάντησε: «Το "καθίστε φρόνιμα για να μιλήσουν τα θύματα" είναι αντίστοιχο με όσα ειπώθηκαν στο παρελθόν για τη Χρυσή Αυγή. Το λόγο έχει δικαιοσύνη όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για να καλυτερεύσουμε κάποια πράγματα. Το θέατρο δεν είναι έτσι και οι άνθρωποι που είναι έτσι πρέπει να ξεριζωθούν από αυτό το πράγμα».

Ακολουθήστε τη Νεφέλη Ντατσοπούλου στο Instagram

Ο Φασουλής απαντάει στην Μουτίδου: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να με στήσετε στον τοίχο»

Ο Σταμάτης Φασουλής μιλώντας στην εκπομπή Καλύτερα Δεν Γίνεται απάντησε στην Σοφία Μουτίδου, μετά την δήλωση του «Καθίστε Φρόνιμα» όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις με τις καταγγελίες.

«Καθίστε φρόνιμα”. Κύριε Φασουλή καθίστε εσείς φρόνιμα, εμάς βράζει το αίμα μας ακόμα. Μην χρησιμοποιείτε προστακτικές σε τέτοιους καιρούς και ειδικά προστακτικές που έχουν να κάνουν με ευνουχισμό, ησυχία και κουκούλωμα. “Το θέατρο δεν είναι μόνο αυτό” είπε ο Σταμάτης Φασούλης.

Εννοείτε κύριε Φασουλή. Πιστεύετε ότι σπουδάσαμε θέατρο για να μας πιάνουν τα β@@@ και τους κ@@ους; Για να μας βρίζουν; Όχι, δεν θα κάτσουμε φρόνιμα. Παραπέμπετε τον κόσμο στη δικαιοσύνη. “Ποιος ζήτησε τη γνώμη των social media. Τα social media να σας ενημερώσω είναι ένα μέσο στο οποίο έχει ο κάθε άνθρωπος δικαίωμα πρόσβασης. Μην υποτιμάτε το κοινό που παρακολουθεί τις παραστάσεις σας.

Μουτίδου για Φασουλή

Από τα social μας ζητάτε να μας προωθήσουμε τις παραστάσεις μας. Τώρα από τα social ήρθε η ώρα να βγάλουμε κάποιους ανθρώπους. (…)

Και επίσης κύριε Φασουλή δεν έχουμε όλη την τύχη να έχουμε τη δική σας ζωή. Δεν έχουμε ένα καμαρίνι σαν μικρό πεντάστερο ξενοδοχείο με μόνιμες προδιαγραφές. Εμείς φτιάχνουμε τα καμαρίνια μας για έξι μήνες, δεν τα φτιάχνουμε για μια ζωή. Δεν είμαστε παράγοντες, ούτε αφεντικά, ούτε υπάλληλοι», είχε πει η Σοφία Μουτίδου με ένα βίντεο στο κανάλι της στο Youtube.