Σοκάρει η Ελένη Τζώρτζη - «Γνωστός σκηνοθέτης με είχε κλειδώσει μέσα σε δωμάτιο και προσπαθούσε να με βιάσει»

«Άνοιξα την πόρτα, έφυγα και με απέλυσε»

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Κωνσταντίνα Τσουκαλά
Σοκάρει η Ελένη Τζώρτζη -  «Γνωστός σκηνοθέτης με είχε κλειδώσει μέσα σε δωμάτιο και προσπαθούσε να με βιάσει»

Το πρωί της Τετάρτης, η Ελένη Τζώρτζη μίλησε στο «Happy Day» και εξομολογήθηκε το σοκαριστικό συμβάν σεξουαλικής κακοποίησης που είχε δεχτεί στο παρελθόν.

Η καταξιωμένη ηθοποιός δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά και να αποκαλύψει την παρενόχληση που δέχτηκε από γνωστό σκηνοθέτη, ο οποίος την απέλυσε, καθώς «δεν του έκανε τη δουλειά του».

Η Ελένη Τζώρτζη είπε χαρακτηριστικά: «Η δουλειά του ηθοποιού δεν είναι επίδειξη εξουσίας και παιχνίδι εξουσίας. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας καλύπτει εμάς, τις γυναίκες ειδικότερα, από την κακοποίηση αυτού του είδους. Φτάσαμε στο σημείο η πολιτισμένη κοινωνία μας να θεωρεί κακούργημα τον βασανισμό των ζώων με δέκα χρόνια κάθειρξη και θεωρεί πλημμέλημα τη σεξουαλική κακοποίηση.

Πώς θα αποδείξω εγώ ότι με είχε κλειδώσει κάποιος μέσα σε ένα δωμάτιο και προσπαθούσε να με βιάσει; Είτε το κατάφερε είτε όχι, πείτε μου πώς θα το αποδείξω. Γιατί δεν ήξερα, όπως μου είπε, πώς γίνονται οι καριέρες.

Και του απάντησα ότι, αν ήθελα να κάνω τέτοιου είδους καριέρα, θα την έκανα όταν ήμουν 20 και είχα άγνοια. Στα 45 μου πας να μου επιβάλεις αυτό το πράγμα και νομίζεις ότι θα το ανεχτώ; Μπορεί να σε πάρει και το 166, θα σε δείρω, άνοιξέ μου την πόρτα να φύγω. Την άνοιξε, έφυγα και με απέλυσε.

Την επόμενη φορά που με ζήτησε ένας άλλος σκηνοθέτης, του απάντησε “όποια άλλη θέλεις από το ελληνικό θέατρο, εκτός από αυτή”. Για ποιον λόγο; Δεν έκανα τη δουλειά μου; Δεν έκανα τη δική του τη δουλειά», κατέληξε λέγοντας η Ελένη Τζώρτζη. Παράλληλα, για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε στο παρελθόν μίλησε και ο Γιώργος Λιάγκας!

Ελένη Τζώρτζη σεξουαλική παρενόχληση

Λίγα λόγια για την Ελένη Τζώρτζη

Η Ελένη Τζώρτζη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής «Θεατρικό Εργαστήρι» του Δημ. Κωνσταντινίδη (1973-1976). Κατά τη διάρκεια της φοίτησης στη σχολή, εργάστηκε στο τμήμα φωτοσύνθεσης του «Ταχυδρόμου», στον ΔΟΛ.

Έκανε σπουδές φωνητικής με την Έλλη Νικολαΐδου, χορό με την Καίτη Χόλντεν, σεμινάρια κινησιολογίας με τη Νέλλη Καρά και την Έρση Πίττα, υποκριτική με τη Μάγια Λυμπεροπούλου, Ελληνική και Ρωμαϊκή Μυθολογία στο University of Pennsylvania, Δημιουργική Γραφή (κινηματογραφικό σενάριο, θεατρικό έργο) στο ΕΚΠΑ. Επίσης, έχει πτυχίο εξειδίκευσης στην Ιατρική Ψυχολογία και στη Διαχείριση Διαζυγίου Γονέων (διαδικτυακό τμήμα ΕΚΠΑ) και Playback Τheatre Ψ (εταιρεία δραματικής έκφρασης και θεραπείας Παλμός).

Έχει διδάξει θέατρο και έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις στο Πνευματικό Κέντρο (Στέκι Νεολαίας) Γαλατσίου: «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» (Σαίξπηρ), «Η ζωή είναι αλλού» (μονόπρακτα Τένεσι Ουίλιαμς), στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Επιδαύρου: «Τα Παράθυρα» (μουσικο - θεατρικό αφέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη), στο Δημοτικό Θέατρο Κιάτου «Ο Κήπος με τα αγάλματα» (αφιέρωμα στον ποιητή Ν. Καραχάλιο), στο 2ο ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού «Η αξιοσέβαστη πόρνη» (Ζαν Πολ Σαρτρ). Επίσης συμμετέχει εθελοντικά στη «λέσχη φιλαναγνωσίας» (live book) του Νοσοκομείου των φυλακών «Αγ. Παύλος».